REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Bugetul Sănătăţii, redus la rectificare. Spitalul din Hârşova, în colaps!

Bugetul Sănătăţii, redus la rectificare. Spitalul din Hârşova, în colaps!

Replica API 28 iulie 2015 | 09:11 131

Nenorocire

Nenorocire

Transporturile, Sănătatea şi Cultura vor avea bugete diminuate în prima rectificare bugetară din acest an. Astfel, în cadrul şedinţei speciale de Guvern, Transporturile vor pierde peste un miliard de lei, în timp ce bugetul Sănătăţii va fi diminuat cu 600 milioane lei, iar cel al Culturii pierde aproximativ 2 milioane de lei.

Vestea a căzut ca un trăsnet la Hârşova, unde spitalul, care deserveşte zeci de localităţi din împrejurimi, se confrunta deja cu problem grave. Lipsurile sunt la ordinea zilei şi, potrivit primarului Tudor Nădrag, rectificarea bugetară înfige şi mai mult cuţitul în rană. Totodată, pentru ca dezastrul să fie complet, Nădrag se află în scandal cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Constanţa (CJAS), care a instituit un număr lunar de bolnavi de tratat (!), ca şi cum oamenii ar avea nevoie de tratament în funcţie de aprecierile instituţiei. În acest sens, Nădrag a acţionat în instanţă.

„Sunt foarte supărat pe Ministerul Sănătăţii. Au şi un ordin cinic! Un ordin al ministrului Sănătăţii, subliniez: cinic, în care se spune că din fondurile colectate şi primite de minister pentru a asigura aparatură în spitalele din România, se asigură dotarea cu aparatură şi spitalele care aparţin de autorităţile locale! Deşi, în fiecare an, invocăm acest ordin şi ne angajăm să suportăm cheltuielile de cofinanţare, nu avem nici o şansă şi iată că la acest spital avem aparatură de-o seamă cu mine, de 61 de ani! Am solicitat ministrului ajutor pentru a dota acest spital... (...) Iată că suportăm peste puterile noastre, dintr-un buget foarte sărac, funcţionarea acestui spital de care îşi bate joc şi Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate! Le-am trimis zilele trecute o somaţie, pentru că numai pe primele şase luni acest spital care se zbate în sărăcie, fără alimente şi fără medicamente, a fost văduvit de suma de şase miliarde de lei vechi, invocându-se un articol abuziv al Casei, unde spune că serviciile prestate peste numărul stabilit de ei (CJAS – n.r.), arbitrar, nu se decontează! Aşa că am hotărât recuperarea în instanţă cele şase miliarde de anul acesta şi cele cinci miliarde din anii trecuţi. Ne judecăm, pentru că ei profită de o clauză abuzivă. Oamenii nu se îmbolnăvesc după numărul dat de CJAS şi asta am invocat în această adresă. Pe 20 iulie a.c., numărul de cazuri cuprinse în contract a fost epuizat şi am rugat să hotărască ei ce facem: închidem spitalul până la data de 1 a lunii următoare sau plătiţi serviciile prestate? Lumea nu se îmbolnăveşte programat şi orice muncă trebuie plătită şi mai ales la un spital care trage din greu să supravieţuiască!”, a spus Nădrag, pentru „Replica”.

Totodată, primarul are şi speranţe, nu doar supărări şi este optimist din alte puncte de vedere în privinţa rectificării bugetare.

„Aştept ceva la nivelul a peste 12,5 miliarde lei (vechi – n.r.), asta dacă sunt... (...) Aştept pentru echilibrarea bugetului o sumă, care zic eu că am calculat-o bine. Acum, vedem ce zic cei care au pâinea şi cuţitul în mână”, a mai spus Nădrag, pentru „Replica”.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614