REPLICA ONLINE CONSTANTA

1.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
1.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Bulgaria, condamnată la CEDO pentru sancţiuni disciplinare împotriva unei judecătoare care critica guvernul

Bulgaria, condamnată la CEDO pentru sancţiuni disciplinare împotriva unei judecătoare care critica guvernul

Replica API 21 octombrie 2021 | 00:00 415

Bulgaria a fost condamnată marţi de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pentru că a declanşat urmăriri disciplinare împotriva unei judecătoare care critica guvernul şi Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), pentru a o "sancţiona" şi "intimida", informează AFP, citată de stiripesurse.ro.

"Aleasă în 2009 preşedinte al Uniunii Judecătorilor din Bulgaria (UJB), principala asociaţie profesională de magistraţi, Miroslava Stefanova Todorova a criticat în mai multe rânduri acţiunile CSM, printre care unele numiri de preşedinţi de jurisdicţii, precum şi politica guvernamentală în materie de justiţie", precizează CEDO într-un comunicat.

La scurt timp, CSM i-a reproşat Miroslavei Stefanova Todorova întârzieri în analizarea dosarelor juridice şi ea s-a pomenit cu salariul redus, apoi a fost retrogradată pentru o durată de doi ani, după ce a fost cât pe ce să fie revocată şi a fost privată de remunerare timp de un an, potrivit Agerpres.

"Scopul principal al urmăririlor disciplinare angajate împotriva reclamantei", foarte mediatizată la acea vreme, şi al sancţiunilor impuse de CSM "nu era de a asigura respectarea termenelor pentru finalizarea dosarelor, ci cel de a o sancţiona şi intimida" pe Miroslava Stefanova Todorova, din cauza "luărilor sale de poziţie critice faţă de CSM şi puterea executivă", a apreciat CEDO în decizia sa.

"Urmăririle disciplinare îndreptate împotriva ei şi sancţiunile care i-au fost impuse au constituit o ingerinţă în exercitarea dreptului său la libertate de exprimare, (ingerinţă) care nu era necesară într-o societate democratică", a subliniat CEDO, cu sediul de la Strasbourg.

"CSM a dat dovadă de o severitate aparte la adresa celei vizate, ordonând iniţial revocarea ei", în final anulată, a continuat CEDO, o sancţiune de o "severitate excepţională" şi "disproporţionată", denunţată de "o mare parte a comunităţii judiciare şi juridice din Bulgaria, de ministrul justiţiei, de mass-media, de ONG-uri", precum şi de "organizaţii internaţionale".

"Dorinţa de a utiliza procedura disciplinară cu titlu de represalii pentru luările de poziţie ale reclamantei este cu precădere preocupantă", au mai subliniat judecătorii paneuropeni, care au condamnat Sofia la plata sumei de 1340 de euro reclamantei cheltuieli de judecată.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920