REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.7° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
13.7° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Bulgaria: Reporteri fără Frontiere salută achitarea unui editor de presă

Bulgaria: Reporteri fără Frontiere salută achitarea unui editor de presă

Replica API 30 iunie 2020 | 00:00 884

Un om de afaceri bulgar, proprietar al unui important grup de presă independent, a fost achitat duminică de acuzaţiile de corupţie pe care mai multe organizaţii internaţionale le-au calificat drept atacuri la adresa libertăţii media.

Ivo Prokopiev

Organizaţia 'Reporteri fără Frontiere' salută "achitarea lui Ivo Prokopiev, însă semnalul transmis prin aceste acuzaţii este extrem de îngrijorător", a declarat pentru AFP Pauline Ades-Mével, purtătoare de cuvânt a RSF, prezentă la audieri.

Site-ul de informaţii Dnevnik şi săptămânalul economic Capital, ambele editate de Prokopiev, sunt cunoscute pentru investigaţiile lor şi pentru tonul lor critic faţă de guvern.

Omul de afaceri de 49 de ani era acuzat că a incitat un fost ministru să comită o infracţiune făcându-l să îşi vândă acţiunile minoritare publice la bursă.

Judecat de un tribunal din Sofia specializat în cazuri de corupţie, el risca o pedeapsă cu închisoarea şi a primit sprijinul mai multor ONG-uri de apărare a libertăţii presei, conform cărora procesul urmărea să reducă la tăcere puţinele media independente din Bulgaria, o ţară din UE unde libertate presei se deteriorează constant în clasamentele internaţionale.

Bulgaria ocupă locul 111 din 180 în clasamentul mondial pe 2020 al organizaţiei neguvernamentale 'Reporteri fără Frontiere'.

Procurorii au anunţat că vor ataca în apel această achitare pronunţată în primă instanţă şi care li se aplică de asemenea şi lui Simeon Djankov, fost ministru de Finanţe, şi Traicho Traikov, fost ministru al Economiei şi Energiei.

"Motivaţia politică din spatele acuzaţiilor lasă de înţeles că este un avertisment la adresa tuturor jurnaliştilor independenţi", a mai spus Pauline Ades-Mével, care a vorbit despre o "hărţuire judiciare din 2017" împotriva lui Prokopiev.

Cu o zi înainte de ultima audiere din proces, Reporteri fără Frontiere, Asociaţia Mondială a Editorilor de Presă (AMJ-IFRA), Asociaţia Jurnaliştilor Europeni (AJE), Centrul European pentru Libertatea Mass-Media (ECPMF) şi OSCE şi-au exprimat sprijinul pentru Prokopiev, "proprietar de cele mai semnificative surse de jurnalism independent de înaltă calitate din Bulgaria", conform RSF, citată de Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102