REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
11.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Bulgarii vor protesta la frontieră împotriva explorării gazelor de şist în România

Bulgarii vor protesta la frontieră împotriva explorării gazelor de şist în România

Replica API 3 iunie 2013 | 00:00 186

Manifestarea se va muta şi în Mangalia, anunţă organizatorii

Manifestarea se va muta şi în Mangalia, anunţă organizatorii

Locuitori din oraşul Dobrici şi din alte localităţi din nord-estul Bulgariei îşi vor exprima solidaritatea cu protestele din România împotriva explorării gazelor de şist prin fracturare hidraulică. Sintia Nedialkova, care organizează acţiunea de protest, a declarat pentru AGERPRES, că miercuri, în jurul orei 12.00, demonstranţii se vor afla la punctul de trecere a frontierei Durankulak-Vama Veche, unde speră să se întâlnească cu manifestanţii din România împreună cu care să protesteze împotriva exploatării gazelor de şist.

"Insistăm ca autorităţile române să interzică fracturarea hidraulică, metodă care ar polua apele din Dobrogea, atât în România, cât şi în Bulgaria. Aceasta este cauza vieţii mele şi nu voi renunţa înainte ca Chevron şi toate celelalte companii care vor să exploateze gazele de şist să plece de pe pământul nostru. Nu ne dăm nici pământul, nici apele. Îi îndemn pe românii să vină într-un număr cât se poate de mare la frontieră ca să ne unim eforturile. Toată lumea a înţeles că această tehnologie este dăunătoare, numai guvernele se prefac că nu înţeleg acest lucru", a mai spus dna Nedialkova.

Până acum, aproximativ 50 de bulgari şi-au confirmat prezenţa la protest în reţeaua de socializare Facebook. Sintia Nedialkova a spus însă că nu se poate estima care va fi numărul exact al participanţilor pentru că este o zi lucrătoare şi nu pot veni toţi cei care îşi doresc.

După protestul de la frontieră, o parte dintre protestatarii bulgari vor trece graniţa pentru a participa la demonstraţia din Mangalia, programată pentru miercuri, la ora 17.00, a mai spus activista. Ea a adăugat că o parte dintre revendicări sunt adresate autorităţilor de la Sofia, care ar trebui să adopte o lege prin care să interzică exploatarea gazelor de şist. În urma cu câteva luni, Bulgaria a impus un moratoriu, dar, în opinia dnei Nedialkova, acest lucru nu este de ajuns şi trebuie să existe şi o lege.

O acţiune de solidaritate cu manifestanţii din România va avea loc şi la Sofia, de Ziua Mondială a Mediului, 5 iunie. Borislav Sandov, copreşedinte al Partidului Verzilor, a spus, pentru AGERPRES, că ei se solidarizează cu prietenii români care cer interzicerea gazelor de şist şi a folosirii de cianuri la exploatarea aurului, precum şi oprirea despăduririlor. Sandov a spus că autorităţile bulgare ar trebui să ceară de la statul român să respecte acordurile internaţionale şi să nu permită exploatarea gazelor de şist în zona transfrontalieră.

sursa: AGERPRES

foto: www.vice.com

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102