REPLICA ONLINE CONSTANTA

19° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
19° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Bunul samaritean din Eforie, dus de nas de trei copii care dau furturi pe bandă rulantă

Bunul samaritean din Eforie, dus de nas de trei copii care dau furturi pe bandă rulantă

Replica API 22 iunie 2013 | 00:00 160

"Îmi daţi şi mie apă?"

"Îmi daţi şi mie apă?"

Căldură mare, doar este vară! În aceste condiţii cine ar putea rămâne indiferent la o solicitare precum: "nu mai pot de sete, îmi daţi apă?", mai ales dacă vine din partea unui copil? Locuitorii din Eforie sar în ajutorul acestora, însă, de pierdut au tot ei. Potrivit poliţiştilor, în localitatea Eforie acţionează trei minori de etnie romă, care fură tot ce le pică în mână, profitând de bunătatea adulţilor. Sunt din Cobadin, din familii dezorganizate, mama unuia dintre ei cerşind chiar în Gara Constanţa, astfel că putem spune că este un fel de tradiţie, moştenită din generaţie în generaţie. Oamenii legii au demarat deja o anchetă.

Pe zi ce trece, furturile parcă devin o "artă". Şi spunem asta întrucât hoţii îşi pun la contribuţie mintea de fiecare dată pentru a născoci strategii care mai de care mai originale, ca nu cumva să se plafoneze şi să-şi pericliteze "meseria". Dacă metodele ciorditorilor au căpătat aşa un fenomen de mare amploare, alegându-se chiar şi cu denumiri, precum metoda "prosopul" în cazul hoţiilor de pe plajă, sau "valiza" în cazul înşelătoriilor la drumul mare, iată că şi juniorii din "haitele" infracţionale şi-au adaptat modul de acţiune. Întrucât nu pot apela la idei foarte avansate, copii fiind, şi nici nu pot pretinde că sunt dispuşi să cumpere aparatură electronică veche (aşa cum fac mai marii din breaslă pentru a intra în casa omului şi a opera în voie), aceştia apelează la "texte" menite să impresioneze sufletul femeilor, gâdilând instinctul matern. Însă, nici bărbaţii nu sunt excluşi. Cine ar putea rămâne indiferent la o cerere de genul: "Îmi daţi şi mie puţină apă?".

Cum operează puştanii

Spre exemplu, localitatea Eforie se confruntă cu un astfel de fenomen de aproapre doi ani de zile. Este vorba de trei puştani de etnie romă, de 12, respectiv 13 ani, din Cobadin, care vin tocmai pentru a da lovitura, după care pleacă liniştiţi. Cei trei provin din familii dezorganizate, mama unuia cerşind în Gara Constanţa, ne-au spus oamenii legii. Vin cu microbuzul din Cobadin, la Constanţa, apoi iau trenul până în Eforie. Şi nu vin doar pentru a se delecta pe malul mării, ci pentru a "opera" prin casele oamenilor şi nu numai. Nu puţine au fost cazurile când oamenii s-au plâns că trei "ţigănuşi" au venit cu o sticlă goală cerând apă şi menţionând că sunt morţi de sete. Omul, de bună credinţă, se duce la bucătărie pentru a ajuta copiii, dar când se întoarce nu mai dă de ei. La scurt află că le-a dispărut şi altceva, precum bijuterii din aur, telefoane mobile, laptop-uri. Tactica nu este bătută în cuie, ne mai spun poliţiştii. Juniorii infractori filează foarte bine locuinţele, iar cum în Eforie se cam lasă uşile deschise, aceştia apelează la viteză, intră, iau şi fug. Dacă se întâmplă să fie prinşi în casă, nu-i problemă, au cum să se apere; "Ne era sete, doream să cerem puţină apă". În aceste cazuri cine mai sună la Poliţie? Omul recurge la violenţă verbală, îi dă afară şi gata. Oamenii legii deja au demarat o anchetă în acest sens, încercând să probeze activitatea infracţională a celor trei pentru a găsi soluţii optime, întrucât sunt minori. La începutul săptămânii, poliţiştii din Eforie, i-au găsit pe cei trei în parc, la orele 2.00 noaptea, neputând să-şi justifice prezenţa acolo, chiar dacă era mai mult decât evident că deja stabiliseră un plan de atac. Au fost trimişi la "plimbare" de către oamenii legii, însă nu se ştie pentru cât timp.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102