REPLICA ONLINE CONSTANTA

13° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
13° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

BUNURILE din MAMAIA ale lui Cristi BORCEA, din nou sub SECHESTRU

BUNURILE din MAMAIA ale lui Cristi BORCEA, din nou sub SECHESTRU

Replica API 16 iunie 2021 | 00:35 8223

Nu e un secret că afacerile imobiliare ale lui Cristi Borcea s-au dus pe apa sâmbetei, după ce a fost condamnat definitiv la 5 ani de închisoare cu executare în Dosarul Retrocedărilor ilegale ale unor plaje şi terenuri din Constanţa şi Mamaia, prejudiciul total fiind estimat la 114 milioane de euro. În urma pronunțării deciziei definitive, magistrații au stabilit, în sarcina lui Borcea, achitarea unui prejudiciu de un milion de euro. Bani pe care i-a achitat, iar ulterior ANAF i-a ridicat măsura sechestrului instituit asupra bunurilor sale. De doi ani, Primăria Constanța s-a chinuit să obțină anularea deciziei emise de ANAF, doar în ceea ce privește bunurile dobândite în dosarul Retrocedărilor. Și, iată că a reușit. În acest context, Borcea s-a ales, din nou, cu sechestru pe o parte din proprietăți.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a menţinut, prin decizia de condamnare a inculpaţilor din dosarul Retrocedărilor din 7 februarie 2019, sechestrul instituit asupra bunurilor dobândite de inculpaţii din dosar, printre care și Cristian Borcea, iar în acelaşi timp a dispus restabilirea situaţiei anterioare săvârşirii infracţiunii, în sensul revenirii terenurilor în domeniul public al Municipiului Constanţa.

În 2019, după pronunțarea soluției finale, de către Curtea Supremă, ANAF a ridicat măsurile de executare silită aplicate lui Borcea, asupra bunurilor sechestrate, pentru că acesta a achitat prejudiciul stabilit de instanță, în valoare de 1 milion de euro.

În această situație, Primăria Constanța nu ar mai fi avut posibilitatea să recupereze terenurile ajunse în proprietatea afaceristului, așa că a contestat decizia ANAF.

Primăria a considerat faptul că, indiferent de că Borcea a achitat obligațiile constând în sumele de bani pentru care s-a dispus confiscarea, 957.107 euro, acest lucru ar fi putut atrage ridicarea măsurilor de executare silită aplicate de organul de executare silită. Însă, în privința sechestrului instituit de organul de urmărire penală și menținut de ICCJ organul de executare nu putea ridica sechestrul, acesta fiind menținut în considerarea soluției dispuse privind restabilirea situației anterioare în sensul revenirii terenurilor in domeniul public ori privat al Unității Administrativ Teritoriale Municipiului Constanța. De acest aspect au ținut cont și judecătorii care au dispus, după doi ani de procese, anularea deciziei de ridicare a sechestrului, atât la instanța de fond, cât și la cea de apel. Decizia este definitivă.

Așa că, spre ghinionul lui Borcea, bunurile pe care le deține în Constanța și Mamaia, constate de Curtea Supremă în Dosarul Retrocedărilor ca fiind obținute ilegal, vor fi din nou sub lupa autorităților, până când primăria va definitiva procedura de recuperare a acestora. De precizat că unele dintre el au fost vândute către terți.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Borcica, ce operatii ti-ai facut! Grea batranetea, hai?
6
1
daca nu esti hot si manelist, nu ai valoare prin ziare. Bleahhhh.
26
0
fmm. Pe copii, pe tineri, pe olimpici, pe someri, pe asistati nu-i plangeti, nu va pasa de pr lor. Doar pe maf ti ii plangeti
34
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218