REPLICA ONLINE CONSTANTA

26.5° Constanța Dum., 1 Oct. 2023
Anul XX Nr. 6503
26.5° Constanța Duminică, 1 Octombrie 2023 Anul XX Nr. 6503

Burgeri din larve de viermi și soia, deja în vânzare la supermarket

Burgeri din larve de viermi și soia, deja în vânzare la supermarket

A.F. 6 iunie 2023 | 00:00 832

Burgeri din larve, deja o ofertă într-un supermarket. Alimentul contestat și în România „poate provoca reacții alergice”.

Burgeri din larve de viermi si soia, deja in vanzare la supermarket

Burgeri din larve de viermi și soia se află deja în vânzare. Într-o mișcare care cu siguranță va diviza opiniile clienților, Lidl Ireland vinde acum burgeri „Soya and Insect” ca parte a gamei My Street Food. Consumul de insecte, autorizat  de Uniunea Europeană, dar nu impus, a stârnit polemici violente.

Burgeri din larve: „Pot provoca reacții alergice”

Burgeri din larve de viermi și soia, care se vând în pachete de câte doi la prețul de 2,99 euro fiecare, sunt făcuți din „făină de soia texturată și larve de viermi de făină uscate și măcinate” și sunt etichetați în magazine ca fiind „burgerii din insecte”.

Ambalajul produselor avertizează că „pot provoca reacții alergice” la clienții care au alergii la moluște, acarieni sau crustacee. Gript a contactat Lidl pentru a comenta ce i-a motivat să stocheze acest produs și care a fost, în general, reacția clienților până în prezent. Cu toate acestea, în timp ce PR-ul companiei a spus că „va reveni pe această temă”, nu s-a primit încă niciun răspuns.

Patru specii de insecte, aprobate de UE pentru consum

Aceasta nu este însă prima dată când insectele comestibile ajung pe rafturile irlandeze. Începând cu anul 2022, Comisia Europeană a aprobat patru specii de insecte pentru vânzare și consum ca alimente – și anume, greierii, viermii de făină, lăcustele și larva gândacului de bălegar. Acestea pot fi vândute sub formă congelată, uscată și sub formă de pulbere.

În urma acestei mișcări, în august 2022, compania irlandeză de familie Willows Ingredients a semnat un acord cu compania producătoare vietnameză Cricket One pentru a vinde în Europa alimente comestibile pe bază de greieri. Compania, care are sediul în Co. Wicklow, a citat schimbările climatice ca motiv pentru decizia de a vinde aceste produse.

Burgeri din larve, un produs „eco”

„Consumatorii cer produse alimentare care să fie ecologice și se orientează către companiile care se preocupă de problemele de mediu”, a explicat David Scrivens, directorul general al companiei. „Este vital să găsim proteine sustenabile și să ne concentrăm pe metode care vor hrăni generațiile viitoare în moduri mai puțin dăunătoare pentru mediu”, a mai spus acesta.

Insectele, bogate în proteine și sărace în grăsimi

Într-o perioadă în care creșterea industrială a animalelor se confruntă cu probleme de poluare, insectele, care sunt bogate în proteine și sărace în grăsimi, apar ca o alternativă serioasă la carne. Potrivit Universității Wageningen (estul Olandei), este nevoie de aproximativ de zece ori mai multă hrană pentru a produce un kilogram de carne de vită decât pentru a produce un kilogram de insecte, scrie Le Point.

A mânca insecte este opus mentalității în Europa, în ciuda faptului că consumul lor este ceva obișnuit în multe țări din lume, unde aproximativ două miliarde de oameni le mănâncă în mod regulat, invocă specialiștii.

1.900 de specii de insecte, folosite ca hrană

Europenii sunt reticenți în a mânca lăcuste, larve și alte creaturi cu șase picioare, chiar dacă acestea sunt uscate, curățate și fără boli. Potrivit Organizației pentru Alimentație și Agricultură a ONU (FAO), peste 1.900 de specii de insecte sunt folosite în întreaga lume ca aliment. Cu toate acestea, marea problemă este prețul, deoarece producția este încă mult prea mică pentru a fi la fel de profitabilă ca producția de carne.

Polemică în România

Aprobarea consumului de insecte de către Comisia Europeană a generat mari polemici în România, alimentate mai ales de propaganda anti-Occident prin folosirea teoriilor conspiraționiste, conform cărora oamenii vor fi obligați să consume insecte care ar fi „ascunse” în unele produse alimentare, inclusiv în cele ale copiilor la școală. În general, se sugerează un „complot” al elitelor de la Bruxelles pentru a „otrăvi” oamenii și societatea creștin-ortodoxă. În rândul țărilor UE, Italia și Polonia sunt cele mai reticente privind consumul de insecte, scrie fanatik.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Vând carcalaci de bucătărie păianjeni de magazie și viermi de tomberon Poftă bună cine consumă
1
0
al patrulea reich ue m ue nazzistii nu se dezmint. sa-i manance ursuza von der landen
0
0
Romania a avut si are si acum cea mai mare inflatie din ue, ue este vinovata ptr asta ptr ca a liberalizat piata energiei iar asta nu e nici o conspiratie este simplul adevar ca si faptul evident ca romania nu mai este tara suverana de cand a intrat in ue
8
1
Pai chiar exista un complot si niste idioti la Bruxelles; nu de la ue a venit liberalizarea preturilor la energie care a facut inflatia asta de 2 cifre si explozia tuturor preturilor de cativa ani care nu se stie cand se mai termina ?
9
1
Parerea romanasilor frustrati nu conteaza... ei si-au dat cu parerea si despre virusi asa ca ...
4
8

REPLICA

LOTO

6/49
14113451724
5/49
1610388237
joker
11339203516