REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Burlacu: "Nu am prieteni cu bani. Nu reţin să se fi oferit vreun om de afaceri să ne sponsorizeze"

Burlacu: "Nu am prieteni cu bani. Nu reţin să se fi oferit vreun om de afaceri să ne sponsorizeze"

Replica API 15 septembrie 2011 | 00:00 118

Bogătaşii Constanţei, zgârciţi cu Poliţia

Bogătaşii Constanţei, zgârciţi cu Poliţia

De la începutul anului şi până în prezent, poliţiştii au "adunat" 6 mii de noi dosare, care se adaugă şi celor încă aflate în lucru la data de 1 ianuarie. Şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie Constanţa, comisarul-şef Valentin Burlacu, spune că volumul de muncă este enorm, dar dispoziţiile sunt clare: se înregistrează orice plângere, oricât de mică şi oricât de neînsemnată ar putea părea ea. "Nu vrem să mai existe discuţii cum am auzit când am venit la conducerea IPJ, şi anume că poliţiştii nu înregistrează plângerile, că nu vor ei să se încarce cu dosare cu autori necunoscuţi", a spus Burlacu. De la instalarea sa pe funcţie, urmare a concursului, şi până în prezent, Burlacu se declară, în linii mari, mulţumit de activitatea subalternilor, cu menţiunea că, totuşi, unele lucruri "se urnesc greu".

Reporter: Au existat, înainte de venirea dvs. la conducerea IPJ Constanţa, o serie de sesizări, din teritoriu, cum că poliţiştii nu înregistrează toate dosarele, pentru a nu se încărca cu A.N.-uri. Care este situaţia acum?

Valentin Burlacu: În prezent avem 6 mii de dosare în plus faţă de 1 ianuarie 2011. Se înregistrează tot, se stă de vorbă cu oamenii. Am dispus să se procedeze exact ca la carte, pentru a nu mai fi acuzaţi că nu înregistrăm sesizările oamenilor. Vă daţi seama însă că, din cele 6 mii de dosare, cam 300 sunt cu maşini zgâriate cel mai probabil de către proprietarii lor. Spun asta pentru că e imposibil ca omul să intre la pâine şi până iese din magazin să găsească maşina zgâriată şi pe o parte, şi pe alta, şi pe capotă. Te întrebi dacă nu cumva cel în cauză urmăreşte să-şi facă maşina ca nouă pe banii de la asigurare. Mai sunt şi plângeri cu vânzătorii de la cosmetice sau cratiţe, unde apar neînţelegeri între vânzători şi cumpărători. Şi, ca să nu meargă cel care face plângerea la instanţă, fiindcă acolo se percepe taxa de timbru, vine la noi. Alte plângeri care nu prea ai ce să le faci în final sunt cele cu file CEC, mă refer la situaţii de genul: cumpărătorul spune de la început că nu are bani sau disponibil în cont, dar zice că va plăti cândva, iar vânzătorul îi dă marfă, dar îi cere garanţie o filă CEC. După un timp, vânzătorul introduce fila CEC la plată, dar constată că nu are disponibil în cont. În situaţia asta, nu e normal să te întrebi: de ce ai acceptat să dai marfa, dacă ţi s-a spus că cel care cumpără nu are bani? Cu altfel de cazuri eşti obligat, ca poliţişti, să "produci" o grămadă de hârtii, să probezi ceva. Volumul de lucrări este mare.

Rep.: În teritoriu, legat de organizarea secţiilor rurale, mai aveţi probleme, în genul celor de la Cogealac?

V.B.: Problema de la Cogealac am depăşit-o cu succes, avem sediu preluat de la Direcţia de Finanţe, fără să mai fie nevoie de sprijinul Primăriei. Nu mai reiau discuţia, acolo a fost situaţia cu sprijinul care ni-l condiţiona primarul, ceea ce este de neacceptat. În rest, mai avem probleme legate de logistică şi ne străduim ca totul să fie impecabil. Momentan nu dispunem de bani, aşa că orice ajutor de la consiliile locale, de la Consiliul Judeţean, de la Prefectură este binevenit. De exemplu, la Agigea, plouă în sediu, la Cogealac, în sediu mai trebuie dată o mână de var.

Rep.: De ce nu apelaţi la ajutorul unor societăţi comerciale, să facă sponsorizări, sau vă temeţi că ulterior ar fi dificil să controlaţi o astfel de societate?

V.B.: Nu am prieteni cu bani. Nu reţin să se fi oferit vreun om de afaceri din Constanţa să ne sponsorizeze. Iar un obiectiv al Poliţiei este şi cel de asigurarea unui climat de desfăşurare a afacerilor în siguranţă. Marea majoritate a oamenilor de afaceri din Constanţa sunt cei care nu au probleme cu Poliţia, sunt oameni cinstiţi, aşa că nu cred că ar fi o problemă să facă donaţii.

Şeful IPJ Constanţa: "Nu mai trebuie să dăm pe nimeni afară!"

Rep.: Cum rămâne cu poliţiştii care trebuiau să plece din sistem, cei 37 care erau în plus, conform socotelilor de la centru?

V.B.: Nu mai trebuie să dăm pe nimeni afară! Ca număr suntem exact cât trebuie.

Rep.: Din ce ne-au relatat subalternii dumneavoastră, mai nou, există şi o listă cu poliţişti care, conform noilor reglementări, se pot pensiona anticipat. Cine sunt cei care întrunesc aceste condiţii?

V.B.: Nu vă pot da nume, oricum, este alegerea dumnealor. Ca număr însă, întrunesc condiţiile 20 de ofiţeri şi 44 de subofiţeri.

Rep.: Ce ne puteţi spune despre poliţiştii sancţionaţi de la începutul anului şi până în prezent?

V.B.: Din nou, vă pot da doar cifre: au fost aplicate 21 de sancţiuni - 2 ofiţeri şi 19 agenţi de poliţie, aceştia din urmă primind doar mustrare scrisă, adică prima formă de sancţiune.

Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218