REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Bursa Locurilor de Muncă: angajatorii spun că n-au avut de unde alege

Bursa Locurilor de Muncă: angajatorii spun că n-au avut de unde alege

Replica API 26 aprilie 2014 | 00:00 146

Şomerii, dezamăgiţi şi ei

Şomerii, dezamăgiţi şi ei

Înainte de sărbătorile pascale, mai precis în Vinerea Mare, un bărbat din Constanţa şi-a pus capăt zilelor din cauza problemelor financiare. El nu avea loc de muncă, iar acest gând l-a dus în pragul disperării. De cealaltă parte, pentru a veni în întâmpinarea şomerilor, zeci de agenţi economici le-au dat întâlnire constănţenilor la Bursa Locurilor de Muncă. Uşile Universităţii Ovidius din Campus, dar şi ale Căminului Cultural Mangalia, s-au deschis dis de dimineaţă, iar reprezentanţii societăţilor au răspuns tuturor întrebărilor potenţialor angajaţi, selectând cei mai buni candidaţi.

În mod inexplicabil, numărul celor interesaţi de un job a fost cu mult mai mic faţă de anii trecuţi, spun angajatorii. Astfel că operatorii economici au reuşit cu greu să identifice persoanele abilitate posturilor disponibile. "Sincer, Bursa Locurilor de Muncă de anul acesta este foarte slabă, din punct de vedere al persoanelor participante. Nu ştiu de ce. Anii trecuţi au fost mult mai numeroase persoanele care au vrut să-şi găsească un loc de muncă. Am identificat mult prea puţini, faţă de aşteptările noastre. Majoritatea au vrut să afle dacă postul este permanent. Nu i-a interesat să lucreze chiar şi pe sezonul estival. Au plecat pur şi simplu", a declarat Andreea Pop, reprezentanta unui hotel din staţiunea Mamaia. "Nu prea am avut de unde să alegem. Sunt câteva persoane, dar nu ne-au convins în totalitate. Slab anul acesta", a spus un alt agent economic din domeniul construcţiilor. Toţi angajatorii au avut un numitor comun, şi anume selectarea candidaţilor cu experienţă, putere de muncă şi calificare în domeniu, în funcţie de cerinţele postului. Pentru unii, însă, aceste aspecte nu au contact, întrucât vârsta a fost o piedică. "De un an de zile sunt şomer. Am 51 de ani, nu mă angajează nimeni. Sunt locuri destule aici. Am găsit ceva la Şantierul Naval Constanţa şi Mangalia, sper să se concretizeze. Mi-au transmis să aştept telefon, că voi fi contactat", a spus un participant la Bursă. Pentru alţii, lipsa experienţei şi-a spus cuvântul. "Nu am găsit nimic. Toţi m-au întrebat dacă am experienţă. Am studii medii", a spus, la rândul ei, o tânără de 26 de ani. Potrivit reprezentanţilor Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Constanţa, din cei 13.000 de şomeri aflaţi în evidenţa instituţiei, doar 1225 au participat la bursă, iar dintre acestea, 250 au participat la Mangalia. Şi-au prezentat ofertele 73 de agenţi economici, din care 21 la Mangalia, iar numărul locurilor de muncă a fost de 1364, din care 335 la Mangalia. Din număr total al persoanelor participante, au fost selectate în vederea încadrării în muncă, iar dintre acestea 150 pentru staţiunea din sudul litoralului. Numărul persoanelor încadrate pe loc, la Constanţa, a fost de 143, iar la Mangalia doar 13. Situaţia persoanelor încadrate în muncă, pe loc, pe principalele cinci ramuri de activitate este următoarea: în domeniul hotelier şi-au găsit loc de muncă 33 de persoane (cameristă şi recepţioner), restaurante - 39 de persoane (ospătar, bucătar, barman), servicii de frizerie-3 persoane pentru coafor, ambalator-13, economist - 3, femeie de serviciu - 2, şofer - 3. Şi în domeniul vânzărilor au fost selectate persoane care au îndeplinit cerinţele postului: lucrător în comerţ -16, casier - 7, consultant vânzări - 1. Pentru construcţii, au fost selectate 13 persoane pentru posturile de muncitor necalificat, inginer în construcţii, fierar betonist, tâmplar, sudor, stivuitorist.

Mirela Sorina PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108