REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.3° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
10.3° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Bursa zvonurilor şi culisele partidelor. Cine candidează pentru Primăria Constanţa şi Consiliul Judeţean

Bursa zvonurilor şi culisele partidelor. Cine candidează pentru Primăria Constanţa şi Consiliul Judeţean

Replica API 27 iulie 2015 | 23:13 115

Calculăm, cercetăm...

Calculăm, cercetăm...

Decebal Făgădău

Doar un an ne mai desparte de rundele alegerilor locale şi parlamentare. În aparenţă, partidele invocă „vacanţa politică”, însă, în realitate, laboratoarele de partid s-au îngropat în hârtii şi planuri, pentru perioada imediat următoare. PNL a făcut deja un prim sondaj, în ciuda faptului că nu şi-l asumă oficial, iar PMP a umplut cutiile poştale cu „profesionistul” de serviciu. Important de precizat şefia Consiliilor Judeţene va fi preluată prin vot indirect, adică prin acordul consilierilor, ceea ce face ca funcţia să nu mai fie pe picior de egalitate cu cea pentru Primărie, aspect care va acutiza întrecerile între partide, iar negocierile nu vor mai fi aşa cum le ştiam. Propunem să luăm partidele pe rând, să vedem fiecare ce are de oferit şi cum se prezintă în aceste momente în spaţiul public şi nu numai.

Robert Boroianu

„Domnul fonduri europene” pleacă din pole-position

Opoziţia din Constanţa a avut în ultimul deceniu şi jumătate un singur obiectiv notabil: debarcarea cuplului Radu Mazăre - Nicuşor Constantinescu. Acum, cu cei doi „pe făraş”, „urmaşul” lui Radu Mazăre pare a fi Decebal Făgădău. Viceprimar în ultimii ani, autor al proiectelor oraşului de la malul mării, în prezent cu atribuţii de primar, Făgădău pleacă din „pole-position” în raport cu ceilalţi candidaţi. Mai tăcut ca niciodată, însă, tocmai această carte a lui Făgădău este riscantă. Distanţarea de comunicarea publică ar putea să-l coste, pentru că, serios vorbind, lumea ştie că munceşti dacă te vede că o faci, nu doar dacă o spui. Atu-urile lui Făgădău sunt nenumărate: electoratul lui Radu Mazăre, maşinăria de partid, forţa financiară ş.a.

În PNL se ascut săbiile pentru runda finală

Trecem la PNL, partid care se străduieşte tot mai mult să semene cu PNŢCD. „Fuzioniştii” susţin că întreţin curse interne de partid, pe care nu le vede nimeni, nu le ştie nimeni, ceea ce ne face să ne punem semne de întrebare în privinţa corectitudinii acestor curse. Vechiul PNL şi-l asumă pe Robert Boroianu. Atât de tare, încât i-au făcut un sondaj în care l-au plasat pe locul doi în preferinţe. PNL merge pe mâna lui Boroianu pentru a-i pune piedici celuilalt aspirant din partid la cursa pentru Primărie, Christian Gigi Chiru. Acesta se află în „stand-by” în ultima vreme, pentru a-şi clarifica situaţia cu Justiţia. DNA nu mai dă nici un semn de viaţă în privinţa dosarului, Chiru nu ştie dacă va fi sau nu trimis în judecată, ceea ce, pentru public cel puţin, lucrurile sunt clare. Zvonistica şi experienţa anilor trecuţi ne arată începutul unei lupte pe viaţă şi pe moarte între cele două găşti, a vechiului PNL şi a fostului PDL. Dacă problemele lui Chiru se vor acutiza, candidatul PNL va fi Boroianu. Dacă Chiru îşi va rezolva problemele, ne întoarcem la „modelele” Claudiu Palaz, Maria Stavrositu sau Mircea Banias, adică se aprinde o lumânare pe coliva politică a vechiului PNL. Pe scurt, fiecare tabără urmăreşte eliminarea definitivă a celeilalte. Pe de altă parte, în jurul PNL se dezvoltă ideea de „blat” cu PSD.

„Vor să își mențină instituțiile pe care le controlează acum. Apoi, îl au pe Septimiu Bourceanu pentru Consiliul Județean și pe Robert Boroianu pentru Primărie. E clar: Gheorghe Dragomir face jocul PSD, îl sacrifică pe un fin (Boroianu – n.r.), asigurând victoria PSD, pentru a-i da ceva celuilalt fin (Bourceanu – n.r.). Aici e blatul”, ne-a spus un reprezentant al vechiului PNL.

Corneliu Zelea... Palaz

Despre PMP se poate spune că a intrat deja în campanie. Partidul lui Traian Băsescu a umplut cutiile poștale ale Constanței cu fluturașii pe care este imprimată imaginea vulcanicului Claudiu-Iorga Palaz. Acesta susține că va candida, dar nu spune unde. Fie că vorbim de Primărie sau de Consiliul Județean, din culisele partidului aflăm că Palaz este dispus la negociere, cu două tabere: PNL sau... Gabriel Comănescu! Despre Comănescu se spune că vrea să îl susțină pe rectorul Universității „Mircea cel Bătrân”, Vergil Chițac și de aici primul scenariu: Palaz renunță la Primărie, pentru a merge spre CJC, iar Chițac, evident, la Primărie. Cum CNA i-a dat peste nas lui Comănescu și nu i-a acordat dreptul de a prelua o televiziune locală, planul s-ar putea nărui, iar Palaz să revină cu steaguri, uniforme și scandări la cursa spre Primărie. De cealaltă parte, este posibil ca Palaz să nu fie dispus la colaborarea cu Dragomir, prin punerea Primăriei la picioarele lui Făgădău și să marșeze în stilul propriu. De precizat, ieșirea recentă la adresa lui Dumitru Bădrăgan, pe care l-a numit „conservă rusească”, a fost o gravă eroare de calcul, iar continuarea acestor ieșiri neinspirate i-ar putea aduce prejudicii de imagine.

„Înaltpreacuviosul Petre” și prezența interesantă, Titi Bădrăgan

Despre partidele cotate pe locul secund se spune că nu e bine să vorbești „la pachet”, întrucât le-ar reduce șansele. Sau nu? „Unde-s doi, puterea crește”, spune o vorbă românească, situație în care s-ar putea regăsi M10 și PRU. Primul dintre ele este reprezentat de Mihai Petre. Este, de altfel, cel dintâi care a anunțat că va candida la Primărie, lăsând la o parte tatonările obositoare ale celorlalți. Petre vine din zona dreptei și se menține pe aceeași traiectorie. Se pot schimba planurile? Dacă la nivel național M10 și PRU nu găsesc un numitor comun, la nivel local Mihai Petre și Dumitru Bădrăgan se înțeleg de minune, ba chiar au și idei asemănătoare și câteva acțiuni recente i-au reunit pe cei doi. Amândoi sunt religioși, familiști, unioniști, iar proiectele sunt similare, ceea ce ne duce cu gândul la tandem. Amintim că Bădrăgan a fost promotorul unei spectaculoase acțiuni unioniste, care i-a crescut consistent „cota de piață”. Bădrăgan la Primărie și Petre la CJC? Sau invers? Sau deloc? Rămâne de văzut.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614