REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
16.2° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Bursierii de la „Andrei Şaguna” studiază în universități europene!

Bursierii de la „Andrei Şaguna” studiază în universități europene!

Replica API 12 aprilie 2017 | 00:00 287

O nouă grupă de studenţi Şagunişti a plecat în acest semestru la universităţi din străinătate, cu ajutorul burselor ERASMUS+. Programul european care finanţează mobilităţile academice este de importanță prioritară la Universitatea „Andrei Şaguna” (UAŞ) din Constanța, întrucât oferă studenţilor posibilitatea de a se dezvolta într-un cadru intercultural şi transnaţional, foarte oportun în contextul actual al globalizării pieţei muncii.

Astfel, Şaguniştii pot învăța în alte universități din lume, între unul și trei semestre, pentru fiecare ciclu de studiu (Licență, Masterat, Doctorat). Dorinţa de a-și face prieteni noi, de a cunoaște sisteme educaționale diferite, ci şi de a-şi îmbunătăţi cunoştinţele de limbi străine constituie motivații puternice în alegerea programelor Erasmus. În plus, tinerii reușesc să se dezvolte pe plan personal și ca viitori specialiști şi, nu în ultimul rând, să se familiarizeze cu elemente ale culturii altor popoare europene.

Numeroasele parteneriate academice internaţionale ale UAŞ, oferă studenților posibilitatea de a-şi alege ţara şi universitatea în care doresc să se desfăşoare mobilitatea de practică sau de studiu. În această lună, încă patru tineri au plecat la Universitatea din Wroclaw (Polonia), în timp ce un altul a optat pentru Universitatea din Kastamonu (Turcia).

Sunt mai bine de 10 ani de când UAŞ derulează programul Erasmus de mobilităţi pentru studenţi şi cadre didactice, finanţat de Uniunea Europeană. În tot acest timp, mai multe universităţi europene au găzduit studenţi Şagunişti şi, la rândul lor au avut doar cuvinte de laudă pentru modul în care propriii lor studenţi au fost sprijiniţi şi îndrumați în cadrul UAŞ, pe întreaga durată a studiilor în România. În acest an, ca urmare a relaţiilor excelente de cooperare inter-instituţională, UAŞ găzduiește studenţi din Portugalia, Polonia, Albania, Turcia, Kazahstan şi Kîrgîzstan.

Expresia faptului că oaspeţii UAŞ s-au integrat cu uşurinţă în comunitatea academică Şagunistă îl constituie dorinţa lor de a organiza o activitate dedicată studenţilor români. Astfel, invitații, călăuziți de grupul studenţilor străini care s-a împărțit pe echipe, au pornit împreună într-o călătorie virtuală culturală, muzicală și gastronomică internaţională, care le-a lărgit orizonturile și a spulberat orice bariere. Echipelor din străinătate li s-a adăugat cea a studenților Șaguniști care a fascinat publicul, vorbindu-le bursierilor Erasmus despre România.

Fiecare grup și-a reprezentat cu mândrie țara cu ajutorul mijloacelor multimedia, prin prezentări captivante, abundând de culoare și informații valoroase. Ca o încununare a eforturilor comune, tinerii Șaguniști au fost invitați să deguste câteva specialități pregătite de studenţii străini, printre care: speca dhe domate mbushura (legume umplute) specifice Albaniei, baursak (scovergi) specifice Kazahstanului și Kîrgîzstanului, și binecunoscuta halva tradițională a Turciei.

În prezent, un nou grup de studenți ai UAȘ se pregătește pentru efectuarea stagiului de practică în diferite universități europene, în lunile iulie și august, prin programul Erasmus. Aflat la 30 de ani de la înființare, cel mai reuşit proiect al Uniunii Europene creează acum oportunităţi pentru cea de-a doua generaţie de studenți Erasmus, „generația studenților europeni”, urmași ai tinerilor care au beneficiat de primele burse în anii '90, cei care reușesc să dezvolte aptitudinile necesare pentru o Europă unită.

P.S.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ati uitat sa treceti si Cambridge. Pirlitilor!
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102