REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Ca-n filmele cu proşti: ţigările de contrabandă ajunse în România prin Portul Constanţa, furate de interlopi

Ca-n filmele cu proşti: ţigările de contrabandă ajunse în România prin Portul Constanţa, furate de interlopi

Replica API 13 ianuarie 2015 | 00:02 494

Metoda “capac”

Metoda “capac”

Procurorii DIICOT au destructurat o grupare infracţională, care se ocupa cu contrabanda cu ţigări. Acestea proveneau din state din Orientul Mijlociu şi erau introduse ilegal în România prin Portul Constanţa, fiind disimulate prin metoda „capac”, în diferite containere, printre alte mărfuri importate legal, precum oale de inox. Însă, precum în filmele cu Stan şi Bran, odată ce ţigările au ajuns în Arad, o grupare de interlopi a stat la pândă şi le-au furat.

Procurorii DIICOT Timişoara împreună cu poliţiştii de frontieră au efectuat în data de 12 ianuarie un număr de 8 percheziţii domiciliare pe raza judeţului Arad, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unei grupări infracţionale organizate, formată din 8 de persoane, specializată în infracţiuni de contrabandă cu ţigări. În cauza există suspiciunea rezonabilă că, începând cu anul 2014, membrii grupării au constituit un grup infracţional organizat având că scop desfăşurarea de activităţi pe linia contrabandei cu ţigări provenite din state din Orientul Mijlociu, care erau introduse ilegal în România prin Portul Constanţa, fiind disimulate prin metodă “capac”, în diferite containere, printre alte mărfuri importate legal. Sumele de bani necesare achiziţionării cantităţilor de ţigări, efectuării formalităţilor vamale şi transportului acestora până la destinaţie erau achitate de iniţiatorii grupului infracţional. Astfel, există suspiciunea că în dată de 26.08.2014, unul dintre liderii grupării s-a deplasat în Emiratul Dubai, unde a purtat negocieri cu sursă de aprovizionare din zona, convenind livrarea unei cantităţi de circa 400 baxuri de tigarete marca “M”, la preţul de 90 Euro/bax. Marfa achiziţionată a fost transportată pe cale maritimă în Portul Constanţa, sub aparenţa unor importuri legale de mărfuri, în speţă “oale de inox”. Cantitatea de ţigări trebuia iniţial să fie expediată pe numele unei societăţi comerciale din Dubai, Emiratele Arabe Unite, societate folosită că paravan şi în alte operaţiuni similare. Societatea respectivă a intrat însă în atenţia autorităţilor de implementare a legii din Europa ca fiind implicată în traficul ilegal cu ţigări, după ce, în cursul lunii septembrie 2014, în portul Felixtowe, autorităţile britanice au identificat un container care avea că expeditor aceeaşi societate comercială şi destinatar o firma britanică, iar în urmă controlului au descoperit că acesta era încărcat cu ţigări de contrabandă (9.000.000 tigarete). Pe cale de consecinţă, membrii grupării s-au reorientat şi au decis că baxurile de ţigări să fie expediate prin intermediul altei societăţi paravan, mărfurile fiind introduse în România în acest mod.

Interlopii au furat ţigările contrabandiştilor

Transportul a fost monitorizat de către poliţiştii de frontieră pe drumul din Portul Constanţa până la un depozit clandestin din municipiul Arad, unde membrii grupării au decis să le depoziteze pentru a nu fi depistaţi de autorităţi. După depozitare, o grupare de interlopi din Timişoara a identificat depozitul clandestin şi a furat ţigările contrabandiştilor. În dată de 14.11.2014, pe comunicaţia Arad-Timişoara a fost reţinut transportul de ţigări furate de la contrabandişti, fiind reţinute în vederea confiscării aproximativ 150.000 pachete ţigări marca Marble, în valoare de aproximativ 300.000 euro. Luni, 12 ianuarie, poliţiştii de frontieră din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră Române şi Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara, cu sprijinul Brigăzii Mobile de Jandarmi Timişoara, au efectuat un număr de 8 percheziţii domiciliare pe raza judeţului Arad, la membrii grupului infracţional. Prejudiciul produs bugetului de stat prin activitatea infracţională este de 2.132.699 lei (circa 475.000 euro), iar la sediul D.I.I.C.O.T - Serviciul Teritorial Timişoara au fost aduse 10 persoane în vederea audierii.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218