REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.9° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
7.9° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Ca să calmeze spiritele, PDL ar fi dispus să negocieze cu suporterii o lege mai blândă antihuligani

Ca să calmeze spiritele, PDL ar fi dispus să negocieze cu suporterii o lege mai blândă antihuligani

Replica API 28 ianuarie 2012 | 00:00 193

PDL ia în calcul să iniţieze discuţii cu organizaţiile de suporteri pentru ca în schimbul renunţării participării lor la mitingurile din pieţe să le propună modificări ale legii împotriva violenţei în sport care să conţină prevederi mai blânde, potrivit unor surse parlamentare.

Pedeliştii susţin că "agitaţia" suporterilor nu are nimic de-a face cu revendicări politice şi că singura lor nemulţumire este legată de legea 10/2012, iniţiată de Alin Trăşculescu prin care sunt înăsprite pedepsele conţinute de legea Mitică Dragomir. În acest sens, ca strategie de "închidere" şi de oprire a "show-ului mediatic" al galeriilor, pedeliştii se declară dispuşi să dea o lege mai blândă pentru violenţele pe stadioane, au mai declarat sursele citate pentru NewsIn.

Contactat de NewsIn deputatul PDL, Alin Trăşculescu, spune că până în acest moment nu a fost contactat nici de galerii, nici de colegii de partid pentru a fixa o discuţie cu reprezentanţii suporterilor despre legea sa, însă este deschis să dea curs acestei idei. "Nu am fost contactat de nimeni, însă eu i-am chemat (pe reprezentanţii suporterilor, n.r.) de fiecare dată la Comisie în momentul în care am discutat despre modificarea legii. Sunt dispus să mă întâlnesc oricând, putem să aducem amendamente şi să modificăm legea după modelul adoptat de ţările vestice, chiar şi în chestiunea pedepselor, care într-adevăr sunt mai mari decât în vechea lege", a afirmat el.

Trăşculescu s-a plâns că lumea spune că legea lui este drastică în privinţa pedepselor şi a arătat că el a ridicat pragul pentru pedepsele maxime, ori judecătorii de cele mai multe ori nu dau pedeapsa cea mai mare. "Lumea se uită la faptul că limita maximă a pedepselor priveşte ani de închisoare sau de suspendare a drepturilor de participare la evenimentele sportive, dar se pot aplica pedepse la limita minimă, unde sunt prevăzute câteva luni", a explicat Trăşculescu. El a precizat că este posibil ca personal să facă o invitaţie suporterilor la începutul sesiunii legislative pentru a discuta pe tema reducerii pedepselor, dacă ei îşi doresc această discuţie.

Reprezentantul Asociaţiei Suporterilor Români (ASR), Marius Nicolau, a declarat vineri pentru NewsIn că membrii organizaţiei sunt dispuşi să discute cu Guvernul despre modificarea legii privind prevenirea violenţelor pe arenele sportive, dar că până acum nu au fost demarate negocieri. "Noi suntem dispuşi să ne întâlnim oricând şi oriunde să discutăm. Dar nu am fost contactaţi până acum de nimeni (de la PDL, n.red). Nici noi nu am cerut o întâlnire, şi de fapt, în ceea ce ne priveşte, noi nu vom căuta pe nimeni", a spus Nicolau, întrebat dacă reprezentanţii suporterilor au fost contactaţi de vreun oficial PDL, după incidentele din Piaţa Universităţii, privind negocierea unor prevederi din legea privind prevenirea violenţelor pe arenele sportive. "Dar dacă vom fi contactaţi, o să discutăm", a adăugat Nicolau.

Potrivit legii lui Trăşculescu, suporterii violenţi recidivişti nu mai au dreptul să vadă la stadion meciurile, ci la secţia de poliţie, unde trebuie să se prezinte înaintea începerii partidei. De asemenea, pătrunderea sau încercarea de pătrundere fără drept, prin orice mijloace, pe suprafaţa de joc constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la un an şi măsura interzicerii accesului la competiţiile sportive pe o perioadă de la un an la 2 ani". Dacă intrarea pe suprafaţa de joc este însoţită sau urmată de acte de agresiune sau violenţă fizică, pedeapsa este închisoarea de la un an la 2 ani şi măsura interzicerii accesului la competiţiile sportive pe o perioadă de la 2 ani la 4 ani. De asemenea, "confecţionarea, deţinerea, încercarea de a introduce produse incendiare, materii explozive, inclusiv articole pirotehnice, indiferent de categorie, în incinta arenei sportive, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 2 ani la 5 ani". Ameninţarea sau lovirea unui om de ordine aduce interzicerea accesului la competiţii sportive de la 2 la 6 ani, distrugerea sau degradarea scaunelor sau a altor obiecte de mobilier antrenează interzicerea accesului la competiţii sportive de la 1 la 3 ani. De asemenea, este prevăzută o amendă de la 500 lei la 1.500 lei dar şi interzicerea accesului la activităţi sportive pentru următoarele fapte: aruncarea de obiecte în spectatori, jucători, oficiali, forţe de ordine, mascarea feţei cu articole de îmbrăcăminte sau alte accesorii, cu intenţia de a împiedica identificarea; ridicarea sau mutarea fără drept a barajelor, gardurilor ori altor obstacole amplasate de organizator sau de către forţele de ordine, pentru delimitarea sectoarelor de tribună ori peluză, pentru separarea grupurilor de suporteri şi a terenului de joc de tribună.

sursa: newsin.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614