REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.9° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
16.9° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Ca să vezi: Danielei Lulache i-a fost prelungit mandatul la Nuclearelectrica, deşi ministrul Energiei s-a opus

Ca să vezi: Danielei Lulache i-a fost prelungit mandatul la Nuclearelectrica, deşi ministrul Energiei s-a opus

Replica API 17 aprilie 2017 | 00:00 386

Sat fără câini

Sat fără câini

Daniela Lulache, sursa foto: Bizenergy

Administratorii Nuclearelectrica au prelungit mandatul de director general al Danielei Lulache, deşi ministrul Energiei, Toma Petcu, a criticat deschis conducerea societăţii de stat, în mai mult rânduri. În paralel, pe 24 aprilie, va fi ales un nou Consiliu de Administraţie (CA), printre propuneri remarcându-se, în afara numirilor strict politice, şi un şomer cu acte în regulă.

Consiliul de Administraţie al Nuclearelectrica a aprobat un mandat provizoriu pe o perioadă de 4 luni pentru directorul general Daniela Lulache, urmând să deruleze o procedură de recrutare şi selecţie pentru un mandat întreg de 4 ani. “Nuclearelectrica informează acţionarii şi investitorii privind decizia Consiliului de Administraţie referitoare la mandatul directorului general. Consiliul de Administraţie al companiei a aprobat prin decizie, cu unanimitate de voturi, cu abţinerea de la vot a membrului Consiliului de Administraţie care îndeplineşte simultan şi funcţia de director general, prelungirea mandatului de director general al Danielei Lulache pe o perioadă de 4 luni, începând cu data de 1 mai 2017, respectiv un mandat provizoriu, având în vedere ca mandatul actual al directorului general va expira la data de 30 aprilie 2017. Decizia Consiliului de Administraţie a fost adoptată în data de 11 aprilie”, se arată într-un document al societăţii. Prelungirea mandatului a fost explicată prin faptul că Nuclearelectrica este administrată în sistem unitar, conducerea executivă fiind delegată unui singur administrator executiv, aşadar, în cazul acestei companii, spre deosebire de sistemul dualist, conducerea executivă nu mai poate fi asigurată în întregime în cazul expirării mandatului singurului administrator executiv.

Centrala nucleară de la Cernavodă n-ar putea funcţiona fără Lulache…

“A fost avută în vedere decizia Ministerului Energiei de nominalizare a unor administratori doar pentru un mandat provizoriu pe o perioadă de 4 luni, situaţie în care autoritatea tutelară trebuie să deruleze în perioada următoare o procedură de recrutare şi selecţie a unor administratori pentru un mandat întreg de 4 ani, iar Consiliul de Administraţie să deruleze o procedură de recrutare şi selecţie pentru poziţia de director general pentru un mandat întreg de 4 ani. La nivelul unui producător nuclear există în permanenţă procese şi activităţi a căror întrerupere şi/sau întârziere din cauze administrative poate produce disfuncţionalităţi în fluxurile constante de activitate, aspect nepermis în activitatea curentă a unui operator nuclear, asigurarea funcţiei decizionale executive fiind esenţială în ierarhia decizională a unui producător nuclear”, susţin oficialii Nuclearelectrica. În cazul proiectului Unităţilor 3 şi 4, pe fondul intenţiei Ministerului Energiei de accelerare a procesului de negociere, Consiliul de Administraţie a considerat necesară aprobarea unui provizorat de 4 luni în cazul directorului general, acesta fiind membru titular în Comisia de negociere a proiectului. “Decizia Consiliului de Administraţie este adoptată pentru a facilita perioada de tranziţie şi transfer al complexităţii proceselor şi activităţilor nucleare de la conducerea actuală executivă către noua conducere administrativă şi executivă selectată în conformitate cu OUG 109/2011 cu modificările şi completările ulterioare. Decizia a avut la bază raportul de evaluare al conducerii executive actuale, rezultatele operaţionale şi financiare şi gradul de îndeplinire a indicatorilor de performanţă asumaţi prin Contractul de mandat, având în vedere complexitatea provocărilor externe. Menţionăm că măsura actualului Consiliu de Administraţie privind asigurarea continuităţii funcţiei executive pe perioada provizorie de 4 luni, suficientă pentru realizarea unei tranziţii responsabile, poate fi acceptată sau nu de noul Consiliu de Administraţie ce urmează a fi numit provizoriu pentru aceeaşi perioada de 4 luni în Adunarea Generală a Acţionarilor din data de 24 aprilie 2017, conform punctului de pe ordinea de zi a convocatorului completat”, se mai arată în document.

Ministrul nu o vrea

Reamintim că Toma Petcu, ministrul energiei, a declarat că “propunerile Daniela Lulache şi Bogdan Stănescu pentru reînnoirea funcţiilor de administratori ai Nuclearelectrica nu ne aparţin, acestea fiind făcute de un acţionar minoritar". Toma Petcu a spus că Ministerul Energiei nu avea cum să susţină cele două propuneri întrucât există o nemulţumire faţă de actuala conducere a Nuclearelectrica din care cei doi fac parte. “Nemulţumirea vizează rezilierea contractului cu Compania Naţională a Uraniului, care a vulnerabilizat industria nucleară integrată a României, aspecte cercetate în acest moment de Corpul de Control al premierului", a precizat Toma Petcu. Foarte interesant este faptul că Daniela Lulache este cunoscută pentru relaţiile apropiate cu şefii ALDE, în contextul în care şi ministrul Energiei este tot de la ALDE.

Fosta colegă a premierului, propusă la Nuclearelectrica

Din actualul CA al Nuclearelectrica, doar directorul general Daniela Lulache şi funcţionarul-minune Nicolae Bogdan Codruţ Stănescu, cel cu 25 de funcţii la stat, au mai fost propuşi pentru un mandat de administrator, din partea unor acţionari minoritari. În rest, Ministerul Energiei a venit cu şase propuneri dintre cele mai ciudate. Astfel, Eva Georgeta Andreaş este de mai puţin de o lună angajată la cabinetul premierului Sorin Grindeanu, cei doi fiind vechi colegi de muncă, din perioada când premierul conducea Consiliul Judeţean Timiş. Viitoarea administratoră a Nuclearelectrica este absolventă a Universităţii Europene „Drăgan” din Lugoj. Ionuţ Mişa, o altă propunere pentru CA-ul Nuclearelectrica, este secretar de stat în Ministerul Finanţelor, fost director general al Direcţiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili din ANAF. Secretar de stat, dar la Ministerul Energiei, este şi Robert Tudorache, altă propunere pentru şefia Nuclearelectrica, acesta fiind şef al ALDE Piteşti.

Şomer repus în câmpul muncii direct în industria nucleară

Cristian Gentea pare o excepţie, acesta chiar având studii şi experienţă în domeniul nuclear, ca cercetător ştiinţific şi director adjunct de Securitate Nucleară, la Sucursala Cercetări Nucleare Piteşti. Şi Florin Constantin Tătar pare a fi o „eroare” a guvernanţilor, întrucât candidatul pentru CA-ul Nuclearelectrica a fost preşedintele Agenţiei Nucleare şi Deşeuri Radioactive, a ocupat diverse funcţii în Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare, Nuclearelectrica, CNE Cernavodă şi ICN Piteşti. Cea mai năstruşnică propunere a Ministerului Energiei este Cristian Romuls Anton, membru ALDE, care a candidat fără succes la Consiliul General al Capitalei, fost consilier al preşedintelui ANAF, fost consilier în Ministerul Economiei şi, de mai bine de un an de zile, fără nici un loc de muncă, deci şomer cu acte în regulă.

R.C.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ministrii vin si pleaca,cei din servicii si functionarii din ministere sunt vesnici!Majoritatea celor care au venit in Dobrogea pana in '89 au venit din cauza saraciei,intr-adevar au venit si multi oameni inteligenti sau priceputi.Uitati-va acum care sunt cele mai sarace zone sau judete ale Romaniei si va dati singuri raspunsul!
1
0
si ea si bae aproaorbasu sunt doi excrici,barbasu a fost putin arestat e preten cu zgabercea care e aproape cu un picuorus la zbarna
1
0
Traiasca tata socru' ,generalul Lulache.General in fosta securitate ,bineinteles.
6
0
moldovenii au reusit,sa ocupe functii inalte la...ATOMICA.. deoarece domniile lor au...LIMBA LATA...pentru dat cu limba...
7
0
Constanta a devenit o adunatura de turci tigani si moldoveni violatori din Vaslui
3
4
Sa mori tu, " un om simpli " ? Ai traiat tu, in Cernavoda inainte de a da buzna peste noi, moldovenii ? Ati nenorocit orasul, toti veneticii.
8
4
Avand in vedere ca Cernavoda este un oras plin de tigani,inculti si pesti , este normal ca moldovenii sa ocupe functii bune .Toti fac facultati de cacat la constanta pe cand moldovenii merg la Iasi unde sunt facultati de renune si localizare in top 100.Un om care face la Constanta o facultate si da bani sa treaca examenele nu se poate chema inginer sau vreun inteligent...Referitor la moldoveni nu uitati ca eu au ridicat tara asta iar daca nu erau moldovenii in cernavoda era pasalac turcesc azi!!!Istoria o demonstreaza!
7
13
Sri si serviciile trebuiesc desfiintate
9
2
toti bulangii care au ajuns in snn le au luat mintile banii...
10
0
Pai cand e vorba de SRI, ce mai conteaza ce vrea Ministrul Energiei. Traiasca statul securistic.
11
0
moldivenii intorceau hartia igienica si o foloseau dar voi va stergeati cu degetul si dadeati pe pereti jegosilor
7
10
esti greu de cap.Raspuns:pentru ca moldovenii au fost mai muncitori si mai competenti,nu ca ciorditorii si carcotasii de cernavodeni.
9
15
nu poti scoate sula fara lulache.
6
1
Lulache o proasta care asculta de ce spune o anume doamna din cne
8
0
Niste retarzi mintali...gunoaiele societatii...sunt in stare sa manance si folia de la parizer...niste fututi in cur.Multi dintre ei adusi cu pluta in Cernavoda de la moldova unde imtorcea hartia igenica de la wc si se stergea pe partea cealalta.
9
4
Cine draqu e in spatele acestei muieri? Chiar procurorii nu pot afla? Unde se duc banii? Acolo e sat fara caini, chiar fiecare face ce vrea?
15
1
Muierea asta este una din putinele specialiste din Ro , in... felatie ! Asa ca , merita...
7
2
Asta a luat 500.000 de euro de la stat cand a fost destituita de la fondul proprietatea...
11
1

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218