Că tot au de unde... Alocații de la statul român, pentru copiii refugiaților ucraineni
Că tot au de unde... Alocații de la statul român, pentru copiii refugiaților ucraineni
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestCopiii din familiile refugiaților ucraineni ar putea deveni eligibili pentru plata alocației pentru copii, potrivit unui proiect de lege depus la Parlament.
Un grup de parlamentari ai USR au depus la Parlament un proiect de lege prin care copiii ucraineni din familiile refugiaților pentru care s-a stabilit măsura de protecţie temporară ar deveni îndreptățiți să primească alocația de stat care se acoperă copiilor cu cetățeni română.
Impactul bugetar, estimat greșit de inițiatori
Copiii ucraineni vor primi alocația în aceleași condiții și în același cuantum ca și copiii români. Inițiatorii estimează impactul bugetar la circa 721.000 de lei pe lună, însă această estimare are ca punct de plecare un număr de potențiali beneficiari care ar putea fi mult subestimat.
Inițiatorii au luat ca punct de referință un raport al Eurostat publicat în octombrie 2022 privind situația din statele Uniunii Europene privind cetățenii ucraineni care au primit statut de protecție temporară: Polonia – 67.280, Germania – 62.140, România – 9.715, Franța – 6.410 și Spania – 6.165.
„Polonia a acordat cel mai mare număr de protecţii temporare pentru copiii ucraineni (persoane sub 18 ani), un total de 19.120 (echivalentul a 28% dintre ucrainenii care au acordat protecţie în Polonia în august 2022), urmată de Germania (18.545, 30%) şi România (2.970, 31%). Raportându-ne la numărul oficial înregistrat de către Eurostat în luna august 2022 privind copiii sub 18 ani care au protecţie temporară în România, impactul bugetar se estimează la 721.710 lei”, se spune în expunerea de motive a proiectului de lege.
Numai că inițiatorii au estimat impactul bugetar pe baza numărului de copii ucraineni care au primit protecție temporară doar în august 2022, nu de la începutul conflictului. Potrivit unui raport elaborat de Guvernul României și publicat în luna ianuarie a acestui an, în țara noastră s-ar afla nu mai puțin de 47.851 de copii ucraineni, adică de 16 ori mai mulți. În consecință, și impactul bugetar ar fi de 16 ori mai mare.
Foarte puțini copii ucraineni merg la școală
Raportul „Răspunsul România la criza refugiaților ucraineni” menționa că, până la 5 ianuarie 2023, 3.242.209 de ucraineni au intrat în România de la începutul războiului, iar 107.241 au rămas ca refugiați în țara noastră. Marea lor majoritate, 103.773, au căpătat statutul de protecție temporară, iar restul au cerut azil.
Cum o mare parte din refugiații stabiliți la noi sunt femei care au fugit din calea războiului împreună cu copii lor, nu surprinde ponderea foarte mare a minorilor din numărul total al ucrainenilor stabiliți la noi. Problema sesizată de către raport este numărul mic de copii ucraineni care merg la școlile din România, în mare parte din cauza obstacolelor de ordin lingvistic.
Astfel, 3.087 de copii sunt înregistrați ca audienți (1.092 de preșcolari și 1.995 de elevi), 882 sunt înmatriculați în școli românești (288 de preșcolari și 594 de elevi), iar 4.060 de minori urmează cursuri remediale și participă la cursuri extracuriculare, precum cele de limba română, scrie fanatik.ro.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News