REPLICA ONLINE CONSTANTA

23.4° Constanța Mar., 16 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6701
23.4° Constanța Marți, 16 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6701
 

Câine de luptă sau armă letală? Nu contează, ambele trebuie să le declari la Poliţie!

Câine de luptă sau armă letală? Nu contează, ambele trebuie să le declari la Poliţie!

Replica API 4 martie 2014 | 00:00 744

Dacă nu te conformezi, rişti să fii sancţionat - află detalii!

Dacă nu te conformezi, rişti să fii sancţionat - află detalii!

Potrivit Ordonanţei Guvernamentale, publicată în Monitorul Oficial, în data de 27 februarie, posesorii de câini agresivi sunt obligaţi să fie declaraţi la Poliţie, în caz contrar riscă amenzi cuprinse între 100 şi 3.000 de lei sau chiar închisoare. Potrivit poliţiştilor constănţeni, ordonanţa este una mai veche, ce a fost republicată recent. Prin urmare, o parte din posesorii de câini deja şi-au declarat animalele la Poliţie.

"Este vorba de câinii periculoşi. Sunt nişte rase pentru care s-au stabilit nişte caracteristici ce definesc agresivitatea, motiv pentru care a fost nevoie de o reglementare. Ca atare, proprietarul câinelui, după cum era şi pe legea veche, trebuie să meargă la Asociaţia Chinologică Română, filiala Constanţa, cu sediul pe strada Griviţei din muncipiu, unde îl va declara. Specialiştii de acolo vor stabili categoria şi eliberează o adeverinţă. Cu adeverinţa aceasta, proprietarul se va prezenta la Poliţia de pe raza unde locuieşte, iar noi îi luăm în evidenţă. De asemenea, proprietarii acestor câini au obligaţia de a anunţa ori de câte ori schimbă locaţia câinelui, termenul fiind de 48 de ore. Acesta este spiritul ordonanţei şi noi ne conformăm", a declarat, pentru "Replica", Florin Mănucu, adjunctul Poliţiei Municipiului Constanţa. Cum legea este una mai veche, după cum spun oamenii legii, deja există constănţeni care şi-au declarat animalele şi, de asemenea, au fost aplicate şi sancţiuni. Potrivit lui Zeadin Murat, reprezentatul Asociaţiei chinologice "Hobby" Constanţa, pe teritoriul judeţului Constanţa sunt înregistraţi aproximativ 1.500 - 2.000 de câini cu stăpân. De asemenea, în vederea stabilirii unui cadru comun şi unitar de acţiune, s-a încheiat un protocol de colaborare între Inspectoratul General al Poliţiei Române şi Asociaţia Chinologică Română, care are ca scop, pe lângă crearea unei baze de lucru privind modalităţile concrete de realizare a atribuţiilor fiecărei părţi, şi pe acela de asigurare a sănătăţii şi integrităţii corporale a cetăţenilor şi intrarea în legalitate a deţinătorilor sau proprietarilor de câini periculoşi sau agresivi.

Care sunt câinii agresivi şi cei periculoşi şi ce trebuie să ştie proprietarii

Câinii periculoşi aparţin următoarelor rase, grupate în două categorii: prima categorie este reprezentată de câinii de luptă şi de atac, asimilaţi prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbuil, Bandog şi metişii lor, pe când categoria a doua cuprinde câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso şi metişii lor. În schimb, câine agresiv poate fi numit oricare câine care, fără să fie provocat, muşcă sau atacă persoane ori animale domestice în locuri publice sau private. În schimb, nu poate fi numit agresiv orice câine care atacă sau muşcă o persoană care a pătruns fără drept, în orice mod, într-o proprietate privată sau publică protejată de acel câine şi orice câine folosit de unităţile de poliţie, jandarmerie, de alte unităţi militare, de unităţile vamale sau de serviciile publice de securitate, protecţie şi pază, chiar dacă, aflându-se în misiune, a atacat sau a muşcat o persoană. Proprietarii sau deţinătorii temporari ai câinilor trebuie să îndeplinească mai multe condiţii, precum să aibă vârsta minimă de 18 ani, să aibă capacitate deplină de exerciţiu, să nu fi fost condamnaţi pentru săvârşirea unei infracţiuni contra persoanei. Ei au şi obligaţia să înregistreze câinii la Asociaţia Chinologică Română, afiliată la Federaţia Chinologică Internaţională, şi să inscripţioneze în mod vizibil, la intrarea în apartament sau în imobil ori pe împrejmuirea aferentă imobilului respectiv, avertismentul "Câine periculos" sau, după caz, "Câine agresiv", printr-o plăcuţă având dimensiunile de cel puţin 15 25 cm. Ei au obligaţia să depună la sediul poliţiei în a cărei rază este situat imobilul în care este deţinut câinele o adeverinţă în fotocopie, eliberată de Asociaţia Chinologică Română, afiliată la Federaţia Chinologică Internaţională, din care să rezulte încadrarea câinelui, precum şi o declaraţie pe propria răspundere cum că au animalul sterilizat şi vaccinat antirabic. Se interzice organizarea luptelor între câini, antrenarea câinilor în acest scop şi participarea cu câini la astfel de lupte, indiferent cărei rase îi aparţin câinii. Este interzis şi importul sau comercializarea câinilor de luptă şi reproducţia lor care nu au acte de origine recunoscute de Asociaţia Chinologică Română, afiliată la Federaţia Chinologică Internaţională.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369