REPLICA ONLINE CONSTANTA

27.4° Constanța Mar., 16 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6701
27.4° Constanța Marți, 16 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6701
 

Câine de luptă, scos la plimbare fără botniţă, pe străzile Constanţei

Câine de luptă, scos la plimbare fără botniţă, pe străzile Constanţei

Replica API 25 septembrie 2013 | 00:00 113

Luptele şi comercializarea patrupedelor periculoase se pedepsesc cu închisoarea

Luptele şi comercializarea patrupedelor periculoase se pedepsesc cu închisoarea

Un poliţist local, chiar dacă se afla la o altă acţiune, nu a putut rămâne indiferent în faţa unei posibile ilegalităţi. Acesta a observat cum un câine de luptă era plimbat, fără botniţă, de către stăpânul său. A intrat în discuţie cu respectivul, atenţionându-l să nu mai repete "vitejia", pentru că nu este exclus să scape câinele din lesă, iar patrupedul să atace pe cineva. Evenimentul s-a petrecut în zona străzii Eliberării. În perioada următoare, autorităţile locale nu exclud posibilitatea organizării unor acţiuni pe linia disciplinării proprietarilor de câini agresivi. Menţionăm că luptele cu câini, dar şi comercializarea anumitor rase se pedepsesc cu închisoare.

Misterul morţii lui Ionuţ, copilul de 4 ani care se presupune că şi-a găsit sfârşitul în colţii câinilor comunitari a împărţit românii în trei tabere: cea care este pro eutanasierii, contra, şi categoria care vrea să afle ce s-a întâmplat cu adevărat. Însă, până la deznodământul cel mare, presupunerile îşi fac apariţia, agitând şi mai rău spiritele, peste tot discutându-se numai despre câini, acum intrând în subiect şi câinii de luptă. Desprins din acest context este şi un poliţist local constănţean, care, aflându-se la o acţiune pe străzile din municipiu, nu a putut să nu observe un câine de luptă, care era plimbat de către stăpânul său. Imediat s-a îndreptat către locul cu pricina, a oprit cetăţeanul, după care l-a luat la întrebări. Discuţia a durat câteva minute, moment în care omul legii a analizat câinele. La scurt timp a revenit la misiunea iniţială. Întrebat de reporterii "Replica" despre ceea ce tocmai se întâmplase, poliţistul local a declarat că a vrut să atenţioneze trecătorul că nu are voie să plimbe un câine de luptă, fără ca animalul să aibă botniţă. "Acţiunile de acest gen, de a verifica proprietarii câinilor de luptă, încă nu au început. Însă m-am dus şi am vorbit cu stăpânul. Mi-a spus că este metiş, dar l-am atenţionat să-i pună botniţă", a declarat, pentru "Replica", angajatul Poliţiei Locale. Evenimentul s-a petrecut în zona străzii Eliberării, marţi, 24 septembrie. Menţionăm că evenimentele care au generat disconfort social sau chiar acte de suferinţă oamenilor sau câinilor şi, uneori, chiar proprietarilor acestora, au determinat ca Guvernul României să intervină pentru stoparea lor prin stabilirea cadrului juridic adecvat, care impune atât restricţii cât şi incriminări, şi, în mod evident, pedepse, în Ordonanţa de Urgenţă nr. 55/2002 privind regimul de deţinere a câinilor periculoşi şi agresivi. Pentru punerea în aplicare a acestui act normativ au fost înfiinţate 38 de asociaţii chinologice, s-au nominalizat poliţişti care răspund la nivel judeţean de această problemă, s-au prelucrat prevederile legale, au fost instruiţi factori abilitaţi de lege pentru a interveni în scopul asigurării legalităţii în acest domeniu de activitate şi au fost completate evidenţele cu deţinătorii de câini periculoşi sau agresivi. În vederea stabilirii unui cadru comun şi unitar de acţiune, s-a încheiat un protocol de colaborare între Inspectoratul General al Poliţiei Române şi Asociaţia Chinologică Română, care are ca scop, pe lângă crearea unei baze de lucru privind modalităţile concrete de realizare a atribuţiilor fiecărei părţi, şi pe acela de asigurare a sănătăţii şi integrităţii corporale a cetăţenilor şi intrarea în legalitate a deţinătorilor sau proprietarilor de câini periculoşi sau agresivi.

Ce câini sunt consideraţi periculoşi

Proprietarii sau deţinătorii temporari ai câinilor din categoria de faţă trebuie să îndeplinească anumite condiţii. Mai exact, accesul câinilor, precum şi al exemplarelor cu potenţial agresiv în localurile publice, în mijloacele de transport în comun, în locurile publice, precum şi în părţile comune ale imobilelor este permis numai dacă aceştia poartă botniţă şi sunt ţinuţi în lesă. Dresajul şi antrenamentul câinilor sunt permise numai în centre speciale sau în alte locuri autorizate, stabilite prin hotărâre de către consiliile comunale, orăşeneşti. Neluarea măsurilor de prevenire a atacului canin de către proprietarul câinelui sau de deţinătorul temporar al acestuia asupra unei persoane constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani. Dacă fapta a avut ca urmare moartea victimei, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani. Importul sau comercializarea câinilor din respectivele rase constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani şi confiscarea acestora. Fapta persoanei de a organiza lupte între câini, de a-i pregăti în acest scop, precum şi de a participa cu câini la astfel de lupte constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 5 ani. De asemenea, câinii trebuie să fie înregistraţi şi identificaţi prin tatuaj, pe cheltuiala proprietarului sau a deţinătorului temporar, menţionându-se codul în carnetul de sănătate şi în adeverinţa eliberată. Vorbim despre câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso şi metişii lor.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369