REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.9° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
9.9° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Câinii și pisicile domestice ne pot transmite ciuperci și bacterii. Cum prevenim asta?

Câinii și pisicile domestice ne pot transmite ciuperci și bacterii. Cum prevenim asta?

Replica API 11 mai 2020 | 18:19 992

Câinii și pisicile domestice ne pot transmite bacterii și ciuperci care se află la originea bolilor mai mult sau mai puțin severe. Împărțirea casei cu câinele sau pisica nu trebuie făcută fără respectarea unor reguli de igienă.

Bacterii pe care le putem lua de la pisici

Bacteriile sunt organisme invizibile pentru ochiul liber. În timp ce unele dintre ele sunt esențiale pentru viață (cele care constituie flora intestinală, de exemplu), altele induc boli. Acesta este cazul bacteriei „bartonella”, responsabilă de „boala zgârieturilor” de la pisici. Această boală, în general benignă, are ca rezultat apariția unei leziuni mici ale pielii la 3 – 10 zile după o zgârietură sau o mușcătură de pisică. După 3 zile până la 3 luni, pot apărea ganglioni umflați în apropierea zonei zgâriate, scrie ziarmedical.ro.

Mai rar, pisica poate transmite, de asemenea, bacteria Francisella tularensis care se înmulțește în sânge și provoacă o boală gravă: tularemia.

Bacterii pe care le putem lua de la câini

Dacă pisicile se infectează de obicei după ingestia de carne de oaie sau a carcaselor de porci infectate, câinii se îmbolnăvesc cel mai adesea de la o mușcătură de căpușă infectată. Unele căpușe poartă bacteriile responsabile de boala Lyme, a căror victimă poate fi și un câine. Câinele afectat suferă în special de febră, anorexie și letargie.

O altă bacterie, prezentă în urina câinilor infectați, provoacă leptospiroză. Câinii bolnavi suferă de leziuni severe ale rinichilor și ficatului. Contactul cu urina acestor câini poate cauza îmbolnăviri la oameni.

Bacterii pe care le putem lua și de la pisici, și de la câini

Tetanosul este, de asemenea, cauzat de o bacterie care poate fi transmisă omului de la câini și pisici printr-o rană profundă (mușcătură, gheară).

În final, bacteriile salmonella, yersinia și campylobacter induc tulburări digestive contagioase pe care le putem lua de la câinii și pisicile noastre.

Ciupercile

Aspergiloza este o boală cauzată de o ciupercă care infectează cavitățile nazale și sinusurile câinelui și se manifestă în el, inclusiv sângele nasului.

O altă ciupercă, responsabilă de histoplasmoză, contaminează plămânii și apoi trece în corp, prin sânge, fiindă răspândit în tot corpul. La câini și pisici, această boală provoacă scădere în greutate, tuse cronică, dificultăți de respirație, diaree persistentă, tulburări oculare și leziuni ale ficatului și splinei.

Ambele boli sunt transmise prin contaminare aeriană și pot infecta oamenii.

În cele din urmă, pecinginea este cauzată de o ciupercă despre care știm că se înmulțește pe pielea câinilor și pisicilor și provoacă frecvent căderea părului. Această boală este contagioasă și poate induce leziuni ale pielii, la om.

Măsuri de prevenție

Spălarea și dezinfectarea de rutină a mâinilor și curățarea posibilelor răni după manipularea câinilor, pisicilor și accesoriilor acestora (gunoi, bol, mingi, jocuri) pot reduce riscul de a contracta una dintre aceste boli.

Protecția câinilor și pisicilor împotriva căpușelor împiedică, de asemenea, transmiterea bolilor prin acești paraziți.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614