REPLICA ONLINE CONSTANTA

14° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
14° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Călătoria cu RATC, teroarea mămicilor cu copiii în cărucioare: ‘Se ivesc conflictele astea în fiecare zi!’

Călătoria cu RATC, teroarea mămicilor cu copiii în cărucioare: ‘Se ivesc conflictele astea în fiecare zi!’

Replica API 17 septembrie 2018 | 00:00 864

Mămicile constănţene sunt nemulţumite de faptul că o călătorie cu RATC-ul înseamnă teroare în zilele noastre. Mai exact, mai multe mămici reclamă faptul că atunci când optează din diverse motive să călătorească cu transportul public în comun din municipiul Constanţa, cu căruciorul pentru a le uşura drumul până unde au treabă, sunt de cele mai multe ori jignite prin aitutdinea reclacitrantă a celorlalţi călători. Se pare că multe dintre ele s-au confruntat cu această agresivitate în atitudine a celor care se află în autobuzele RATC.

Spre exemplu, una dintre mămicile constănţene a fost nevoită să călătorească cu RATC-ul în weekend, punându-şi copilul în cărucior pentru o mai bună mobilitate, şi a dat faţă în faţă cu atitudinea dură a unora din călători. Aceasta a urca în autobuzul RATC în partea din mijloc, unde se află un spaţiu considerabil destinat obiectelor mari, precum cărucioarele, destinate chiar persoanelor cu dizabilităţi locomotorii. Cu intenţia de a se aşeza în acel loc, aceasta a fost efectiv sfidată de ceilalţi călători care nu au privit cu ochi buni urcarea femeii cu căruciorul în transportul public în comun.

“Vă scriu cu tristețe, vrem să fim la nivel european, ne dorim marea cu sarea, conducători care să ne asigure condiții mai bune de trai, dar bunul simţ... bunul simţ, dragi mămici... pe el unde îl situăm pe lista priorităților noastre?... Sâmbătă dimineață, ora 9:30, am luat autobuzul cu baieţelul meu să merg spre piață Tomis 3.

Dat fiind faptul că sunt limitată de timp cu alte activități casnice, a trebuit să merg cu căruciorul, fiind singurul mod prin care mă pot deplasa mai rapid pe distanță mai lungă. Autobuzul, aglomerat, dar nu irespirabil. Am fost ajutată să urc în autobuz de un domn, un gest foarte frumos din partea dansului, și i-am mulțumit atunci, o mai fac o dată și acum. După cum unele dintre voi știți, probabil, la intrarea din mijloc a autobuzelor este un spațiu mai larg destinat persoanelor în cărucior. Persoane cu dizabilități, vârstnici în cărucior cu roțile, și ultimul, nu în ultimul rând, copii în cărucior.

Am vrut să întru în acel spațiu destinat căruciorului, pentru a-l parcă, și să îmi compostez biletul. Spațiu era, dacă doamna care era acolo s-ar fi mutat spre culoar. Dar dansa se uită la mine, nonșalant. Am rugat-o să îmi facă și mie loc, să pun căruțul. Întrebarea dânsei m-a frapat: "Și eu unde să mă duc?..."

Era suficient să se uite puțin în jur, că să ne strecurăm și noi, dar nu a făcut-o. I-am indicat eu că mai este loc pe culoar, între scaune, evidențiind faptul că acel loc este destinat cărucioarelor... O doamna drăguță, cam pe la 40 de ani, deci probabil trecută și dânsa prin perioada prin care trec și eu. Niște tineri la vreo 15-18 ani, mi-au făcut loc să trec. Ei au fost capabili să treacă, dar dansa a avut nevoie de precizări, pentru a-și aminti de bunul simt... Bun...

La întoarcere am sperat că nu va mai fi cazul de așa "cooperare", dar nu am scăpat. La fel, m-a ajutat cineva cu căruțul, pe umăr aveam un fel de geantă de voiaj plină cu cumpărături, și încă câteva sacoșele care nu încapusera în geantă de voiaj. Am rugat o doamnă care părea mai tânăra, tot la vreo 40 ani, să ne facă și nouă loc.

Această, revoltată, îmi aruncă printre dinți: "Am sacoșă mare, doamnă!" I-am răspuns calm, că este loc destinat cărucioarelor, indicând spre poză care îmi susținea afirmația, adăugând că și eu am și căruț, și sacoșă mare, și sacoșe mici... Enervată, ne-a făcut și nouă loc, în timp ce restul de pasageri se uitau ca la circ la noi, așteptând să vadă cum decurge combaterea nesimțirii într-un mijloc de transport în comun... Vă las pe voi să trageți concluziile, eu sunt răpusă nu pentru prima dată, și sunt sigură că nici pt ultima. Dar vreau să reamintesc un lucru. Bunul simt se cultivă. Încă se cultivă, chiar și la vârste înaintate, nu e neapărat cuprins în "cei 7 ani de acasă"...”, a declarat o mămică din Constanța în mediul online.

O altă mămică susţine afirmaţiile acesteia spunând că şi ea păţeşte acelaşi lucru atunci când călătoreşte de nevoie cu autobuzul RATC. “Pur şi simplu nu suntem înţelese. Locul acela este destinat persoanelor în cărucior sau cu cărucior. Se ivesc conflictele astea în fiecare zi, în transportul în comun!”, a adăugat o altă mămică din Constanţa.

Reamintim că în luna august a anului trecut, pentru că au fost destule voci care au susținut că reprezentanții RATC ar fi trebuit să copieze modelul din străinătate, unde accesul se face pe ușa din față, dar și că prin noua metodă de acces, persoanele cu dizabilități, aflate în fotolii rulante, sau mămicile cu cărucioare întâmpină dificultăți în a urca pe ușile din mijloc, directorul RATC, Bogdan Niță, a luat pulsul străzii, călătorind cu autobuzele RATC.

Paula SOLOMON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Daca acel loc in Ratc este doar anumitor persoane nu inteleg de ce atata nesimtire pe voi?credeti ca unei mame i.ar face placere sa mearga in Ratc cu carutul decat daca este nevoita sa mearga neavand alta posibilitate .Macar aveti bun simt si dati.va la o parte ca de altfel aveti pretentia sa nu fiti calcati pe picioare.De aia avem o tara de rahat si nu sunt mamicile respectate.Si pentru astea care nu au copiii si comenteaza aiurea ...si voi ati fost plozi la mamele.voastre.Rusineee!
0
1
Iar va dati in barci cu directorasul penalilor. Eu personal nu l-am vazut pe nita asteptind in picioare pe ploaie, viscol soare in vechile statii comuniste de pe traseu. Culmea dupa ce te holbezi jumatate de ora la ceas dupa urmatoarea cursa vine pulitisti si te intreaba de bilet. Curat murdar nea badadau.
3
0
Pai si ce ar trb sa facem? Cand nu pun frana la carucior si se misca in ritmul masinii si tu esti prins acolo si ti se urca cu carucioru pe tine...ce ar trb sa facem? Sa tacem? Sincer acum! N am nimic cu ele dar vezi ca stau deja intr un picior ca sa aiba loc ditai landoul dar celallat picior lasa mi l fara vanatai!!!!
2
1
Gbvghjvhgg
1
2
Asta e proasta daca pe viitor nu se duce cu caruciorul peste sofer.Pai ce fataciunea ei? Ala are loc asigurat si sta pe scaun! Eeeeeee! Cand femela se intretine din indemnizatie nu-i mai ajunge autobuzul.Ea vrea sa-l conduca. Sa va puna dreaq sa loviti pe cineva cu carutul ca urcati pe usa dar coborati pe geam cu tot cu urlac.
8
2
Mamica sa nu se mai supere . Asa este la tara la Constanta.Daca citesti textele de mai jos te lamuresti.
3
5
Cum am esuat in tot ce mi-am propus in viata, m-am resemnat si am facut un copil. Am descoperit brusc beneficiile fatatului: belferesc doi ani pe-acasa, am alocatie si eu si copilul, avem drepturi. De unde ieri eram ratata si stateam intr-un colt in ratc, azi ii calc eu cu carutul pe picioare si le dau si flegme la prosti. Tiganii nu e prosti, ei stie, acum am aflat si m-am desteptat si eu. Munca e pentru prosti, asistenta sociala e pentru mine. Eu sporesc natalitatea, voi treceti la munca. Ah si sa va puna dracu sa nu ma respectati ca bag placa cu discriminarea. Rati ai dracu de prosti.
10
7
Si ma-ta tot femela o fi fost de a fatat un specimen ca tine?
5
9
femela sa-si plimbe plodul in brate nu cu carutul sau sa plateasca bilet cvadruplu odata ptr ea odata ptr copil si de doua ori pentru transport de obiecte voluminoase in autobuz
10
8
mamica, sau mai bine zis femela in cauza, cugeta ? La ce-a cugetat cand a turnat copilul ? Ca o sa-l plimbe cu carutul prin ratc ? Bun. E saraca, si-si asuma ca condamna un copil nevinovat la saracie si plimbari cu ratc-ul, dar de ce e si tupeista ? Cine sa se dea la o parte pentru ea, daca ea e ultima speta ?
10
10
RATC -ul sa puna masini care sa circule din 5 in 5 minute si atunci ar fi loc pentru toata lumea! Directorul RATC este asteptat in statia Dorally dimineata sa faca o baie de multime...sa circule spre statie pe mijlocul strazii ptr ca sunt masini parcate pe trotuar....si sa isi ia si un carucior...l
7
4
Am o intrebare pt cei cu comentarii rautacioase! Daca ar urca un rom cu carutul in autobuz,ati avea curajul sa comentati? Sau romi care urca si aculta manele la volum ridicat...la fel ,nu aveti curaj! Sunteti prea lasi..de ei va este frica,dar pe aceasta mamica o ironizati! Are aceleasi drepturi ca si voi! De aceea nu evoluam,pt ca exista oameni ca voi! "Bunatatea este o virtute care infrumuseteaza caracterul si prin care se dovedeste intelepciunea si superioritea lui "
13
7
De cand va dau astia bani sa stati acasa doi ani degeaba si ardeti gazu pe fesbuc, v ati smecherit maxim...pe vremea lu ceasca stateati o luna si dupa aia la munca schimbu trei si nu mai comenta nimeni.
17
14
BABUINILOR.....Asta sunteti....niste maimute scapate din lesa....comentatorii lui peste prajit...Prostia si nesimtirea voastra este nelimitata...Sa va spun ca femeia cu copilul are dreptate , este peste puterea voastra de intelegere , dar va spun si repet ...sunteti BABUINI...rautatea voastra este fara limita.
16
9
cand ai facut sex mai intrebat si pe mine,,nu,,contribuiam si eu la cresterea cpilului.
9
20
,,cam pe la 40 de ani"....,,tot pe la 40 de ani".... ce intelegem? Ca la 40 de ani femeile sunt ,,uneori,, tinere,altele...trecute!!!! In plus la 40 de ani femeile sunt gata de paruiala oricand,mai ales cand se afla in spatii mici.Vai ce nesuferite!Dar asta care impinge cu carutul pe toti prin autobuz cati ani are????Bun simt nu are nici ptr ea,nici ptr copilul ei si ptr calatori nici atat.
21
14
Madama cu caruciorul are impresia ca e singura mamica din lume? Pai daca mai apar vreo 10 ca ea sa urce in acelasi autobuz?Vreti sa dati lumea jos?,,Bunul simt se cultiva" dar nu poti sa pleci de acasa cu gandul ca s-o gasi unul care sa te urce si altul sa te coboare din bus cu carutul si bagajele,in plus mai vrei si loc eliberat.Dupa ce ca ii inghesui cu carutul tot tu faci scandal. Alo,fa nebuno,nu mai calatori asa riscant ca risti sa-ti scapi copilul din brate sau din carut,ca nu specifici unde iti era progenitura,si mai cari si bagaje.Ptr asa ceva plateste un taxi.
24
21

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218