REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Calificarea, o altă problemă în turismul românesc. Nu doar criza de personal dă bătăi de cap patronilor!

Calificarea, o altă problemă în turismul românesc. Nu doar criza de personal dă bătăi de cap patronilor!

Replica API 5 iulie 2018 | 00:00 411

Ce soluţii au găsit unii agenţi economici

Ce soluţii au găsit unii agenţi economici

Sezonul estival a debutat cu următorul anunţ din partea agenţilor economici de pe litoral: „ne confruntăm cu cea mai mare criză de personal din ultimii 30 de ani”. Explicaţiile au început să curgă pe acest subiect: multe persoane care au lucrat anii trecuţi pe litoral s-au plâns că salariile sunt mici şi programul istovitor. De cealaltă parte, patronii se apără şi fac referire la lipsa de pregătire a sezonierilor. Care este însă situaţia în momentul de faţă? Au sau nu personal hotelurile ori localurile de pe litoral?

Față de anii precedenți când tinerii erau mai dornici să muncească vara pentru a-și ocupa timpul ori pentru a avea un salariu modest în buzunar, anul acesta, tot mai mulți patroni se plâng de lipsa de calificare și numărul mic al angajaților. Iar mulți dintre aceștia sunt constrânși să angajeze tineri și nu numai, necalificați.

Evident, tineri care nu ezită să se arate dezamăgiţi de condiţiile de muncă şi de salarii, după cum arăta cotidianul „Replica” într.o ediţie anterioară. Mulți dintre cei care au ales acest job pe timp de vară, aleg ospătăria pentru bacşişul care poate fi consistent, dar se pare că nici acest câștig nu îi mai încântă. Motivul poate fi şi acela că în cele mai multe localuri bacşişul se strânge la grămadă şi apoi se împarte în mod egal.

Ce soluţii au găsit însă hotelierii? Mulți dintre hotelieri își păstrează o mare parte din angajați și iarna, oferindu-le un salariu acceptabil pentru a-i fideliza, a declarat Sebastian Puznava, manager a unui hotel din staţiunea Mamaia.

Acelaşi lucru l-a declarat şi patronul uneia dintre pescăriile de la Agigea: „O parte din personal este plătit şi peste iarnă, pentru a nu ne trezi vara că alergăm după oameni şi suntem prinşi pe picior greşit”. La rândul său, George Guci, care este şi vicepreşedinte al OPMCTA ‭(Organizația Patronală Mamaia Constanța), a declarat, pentru “Replica”: “Angajații sunt, ca număr, la limită, dar acceptabil, de toate vârstele, chiar și fără vreo calificare”.

Loredana MIHAI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
... SA-TI DAM LA muie ! fosti angajati .
1
0
Bravo Daniel, bine punctat.In strainatate patronul si chiar familia acestuia lucreaza cot la cot cu angajatii, se respecta programul de lucru si faci munca pentru care ai fost angajat. Nu ca la noi, bun la toate, de aia prefera necalificati si salariu minim.Si se plang bietii patroni, iar dupa sezon ii vezi cu o alta masina mai de fite si vacante exotice fara numar.Lasati vrajeala !
2
0
dar voi ca patroni ce salarii dati?va pare rau ca tineretul s-a desteptat si nu mai vine sa munceasca pe 2 lei?eu zic ca este bine, acesta este un inceput de sfarsit...pentru stapani
8
0
Pai daca esti calificat,dupa ce te batjocoreste un patron,de obicei semianalfabet si agresiv pe timpul unui sezon,inseamna ca ai facut suficienta instructie de tipul serviciului militar in comunism si poti lucre lejer in orice tara care apreciaza pe bune munca. Multi patroni se gandesc sa aduca amarati saraci din tari mai defavorizate.Eu propun niste patroni din tari civilizate,sa faca afaceri de tip European si sa inlature jegurile romanesti comunistoide care-si inchipuie ca sunt oameni de afaceri. Se autointituleaza,ca tiganii care se fac singuri regi si imparati.
10
0
Lasa cipancele in pace. Sunt femei de mare caracter, sunt cele mai bune amante. Piticii lor strang paratzii si ele isi traiesc viata.
6
3
am lucrat in domeniu si stiu ca este multa bataie de joc.De multe ori patroni prefera sa dea un salariu mai mic stiind ca din spaga mai intregeste lumea venitu.Fenomenul cu personalul este de mult.Nu mai gasesc personal necalificat dar personal calificat ce sa mai zic.Eu sunt deacord sa schimb jobu dar sa fie un salariu decent oricum se stie ca la noi cele mai mici salarii sunt in turim din pacate.Deci domnul agent "Keep Dreaming!!!"
4
0
Vara asta tin locatii inchise din lipsa de personal calificat.
3
4
preturi europene,,,salari ca in india.
5
0
Tu , patron ? Ha Ha Ha !... Machidoni cu caracter jegos ... o sa va munceasca Pulea pt. 1900 de lei pe luna ! Noi mergem la spalatorii auto in Anglia , acolo luam 1800 de Lire ! Puneti-va muistele de cipance la munca , futu-va rasa-n cur de rapanosi ! E valabil si pt. burtosul ala de BUCOVALA !
16
3

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108