REPLICA ONLINE CONSTANTA

14° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
14° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Călin Hanţiu stârneşte "cuibul de viespi" de la Oleg Danovski: îşi cere drepturile de autor

Călin Hanţiu stârneşte "cuibul de viespi" de la Oleg Danovski: îşi cere drepturile de autor

Replica API 26 februarie 2013 | 00:00 378

Fostul coregraf al teatrului,

Fostul coregraf al teatrului,

Teatrul de Operă şi Balet "Oleg Danovski" este ca o cupolă sub care sunt prinşi şi urşii şi cuibul de viespi. Atâtea orgolii strânse la un loc şi atâtea "poliţe" de plătit, încât încă o problemă ivită la uşa instituţiei de cultură mai că poate fi catalogată drept "banală" sau "la ordinea zilei". După balerinii scandalizaţi la finalul celui mai recent turneu în Germania, a venit rândul ca fostul coregraf Călin Hanţiu să reclame ceva. Până să detaliem cazul lui Hanţiu, mai adăugăm două lucruri. În primul rând, o familie de balerini lezată de comentariile colegilor au ameninţat, spun anumite surse, că vor merge în instanţă cu cei care au "îndrăznit" să îi comenteze pe forumuri. În al doilea rând, teatrul este felicitat de ministerul de resort, an de an, fiindcă menţine cele mai mici salarii din branşă la nivel de ţară.

Trecem peste cele două remarci, convinşi că ele vor face vâlvă, şi ajungem la Călin Hanţiu, care a anunţat că va organiza o conferinţă de presă pentru a face publică nemulţumirea sa. Până la organizarea conferinţei, "Replica" vă aduce la cunoştinţă faptul că fostul coregraf al Teatrului de Operă şi Balet "Oleg Danovski" a dat în judecată instituţia, pentru drepturi de autor. Este vorba despre turneele făcute în străinătate. "Au fost făcute fără ştirea mea. Nu am ştiut nici prima dată, nici a doua oară, iar a treia oară, cu chiu cu vai i-am cerut impresarului să ia legătura cu mine. Mi-am cerut drepturile de autor", a declarat pentru "Replica", Călin Hanţiu, colaborator al Teatrului de Stat şi profesor la Colegiul Naţional de Arte "Regina Maria". Dacă aruncăm o privire pe site-ul Tribunalului Constanţa, în dosarul 13319/118/2011, Călin Eugen Hanţiu a dat în judecată Teatrul de Operă şi Balet "Oleg Danovski" pentru drepturi de autor şi drepturi conexe. La 29 noiembrie 2012, a fost admisă în parte cererea prin constatarea calităţii reclamantului de autor al operei coregrafice ,,Cenuşăreasa". De asemenea, a fost constatată calitatea reclamantului de coautor al operei derivate ,,Giselle". A fost respinsă cererea reclamantului privind constatarea calităţii de titular al drepturilor conexe cu privire la opera derivată "Giselle" (punerea în scenă a operei şi designul de lumini) ca nefondată. Teatrul Naţional de Operă şi Balet "Oleg Danovski" Constanţa a fost obligat la plata de despăgubiri civile pentru daune materiale, către reclamant, în cuantum total de 2871 lei rezultate din încălcarea drepturilor de autor/coautor, în perioada 2008 - 2011. De asemenea, Teatrul Naţional de Operă şi Balet "Oleg Danovski" Constanţa a fost obligat la plata către reclamant a unor despăgubiri civile pentru daune morale în sumă de 2000 lei rezultate din încălcarea drepturilor de autor/coautor. Respinge restul pretenţiilor ca nefondate şi obligă pârâtul la plata sumei de 2550 lei reprezentând cheltuieli de judecată. Direcţiunea Teatrului de Operă şi Balet "Oleg Danovski" are o cu totul altă părere în privinţa cerinţelor fostului coregraf, Călin Hanţiu. "Noi am respectat contractele pe care le-am încheiat. Giselle a fost făcut într-un sistem care să ajute compania, pentru că baletul nu mai avea ce să joace. A fost o variantă clasică. Este ca şi cum ai face asistenţă coregrafie. Nu ai cum să schimbi prea mult. Contribuţia lui Călin Hanţiu a fost un dans ţărănesc care a durat 2 minute. La Cenuşăreasa contractul a fost onorat, iar în acest contract nu se cereau drepturi de autor", a declarat, pentru "Replica", Daniela Vlădescu, directorul Teatrului de Operă şi Balet "Oleg Danovski". Vom reveni.

Marieta ŞTEFAN, Rocsana CRISTEA

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218