REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
16.2° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Călin Popescu Tăriceanu a sesizat Curtea Constituţională în cazul Belina

Călin Popescu Tăriceanu a sesizat Curtea Constituţională în cazul Belina

Replica API 24 octombrie 2017 | 01:01 417

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a sesizat, luni, Curtea Constituţională (CCR) privind un presupus conflict juridic între puterea judiciară şi cea executivă determinat de deschiderea de către DNA a dosarului Belina.

În opinia lui Tăriceanu, conflictul juridic a intervenit ca urmare a cercetării penale a Direcţiei Naţionale Anticorupţiei asupra legalităţii Hotarârii Guvernului nr. 858/2013, respectiv, a Hotărârii Guvernului nr. 943/2013.

"În documentul înaintat Curţii Constituţionale a României se precizează: actele şi faptele concrete expuse în sesizare dovedesc existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi D.N.A. – componentă a Ministerului Public, care constă în declanşarea unei proceduri de urmărire penală în legătură cu adoptarea unor hotărâri de guvern. Or, potrivit celor statuate chiar de către Curtea Constituţională, adoptarea hotărârilor de Guvern dă expresie competenţei originare a Guvernului", se arată într-un comunicat de presă al preşedintelui Senatului.

Călin Popescu Tăriceanu solicită CCR să constate existenţa conflictului juridic de natură constituţională între Ministerul Public – Direcţia Naţională Anticorupţie, pe de o parte, şi Guvernul României pe de altă parte; să constate cauza conflictului: Ministerul Public – Direcţia Naţională Anticorupţie şi-a arogat competenţa de anchetare a circumstanţelor, împrejurărilor, oportunităţii şi legalităţii elaborării celor două hotărâri de Guvern; să statueze că, pe viitor, procurorii nu pot ancheta circumstanţele, împrejurările, oportunitatea şi legalitatea hotarârilor de Guvern.

Preşedintele Senatului a anunţat săptămâna trecută că luni va depune această sesizare la CCR.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, la finalul lunii septembrie, după ce DNA a anunţat anchetarea transferului braţului Pavel şi a insulei Belina din proprietatea statului în cea a Consiliului Judeţean Teleorman prin Hotărâre de Guvern (HG), că decizia privind sesizarea CCR în legătură cu posibilitatea ca procurorii să ancheteze HG-uri revine Executivului, însă redactarea documentului este făcută de Ministerul Justiţiei. El a precizat atunci că judecătorii constituţionali vor trebui să precizeze dacă, în condiţiile în care deja Curtea a stabilit că procurorii nu pot face anchete în ceea ce priveşte ordonanţele, pot face astfel de anchete vizând hotărârile de guvern.

Ca urmare a declaraţiilor lui Toader, DNA a sesizat CSM, apreciind că acestea sunt de natură să afecteze independenţa sistemului judiciar şi că ministrul a indus în opinia publică ideea că activitatea procurorilor nu se desfăşoară în limitele cadrului legal.

O zi mai târziu, Liviu Dragnea a spus că, atunci când ministrul Justiţiei va veni cu proiectul de sesizare, Guvernul va sesiza CCR, liderul PSD adăugând: "dacă ministrul vine într-adevăr".

Tudorel Toader nu a mai prezentat însă în Guvern proiectul de sesizare a CCR, iar pe 9 octombrie Liviu Dragnea a anunţat, după o întâlnire cu preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, că acesta din urmă va sesiza Curtea Constituţională, Rtv.net.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Da pe ma-sa n-a sesizat-o ca sa-i spuna ce ratat a fatat?!
0
0
hai sictir jegosule , are dreptate , tu nu vezi ca totul este tendentios , este un transfer de la stat la stat , dar tu , coleg cu trenul , adica tot doua clase , nu poti intelege .
1
3
daca si de data asta presul dorneanu va da solutia dorita de CIUMA ROSIE, este clar ca acestia trebuie expulzati sau trimisi la TRIBUNALUL MILITAR PTRA TRADARE DE TARA,este ca si in cazul toapei de la primaria capitalei care vrea referendum pe solutionarea traficului in Bucuresti, dar cand a infiintat ea 20 de firme ptr imbuibarea ei si a apropiatilor ei, de ce nu a facut referendum, atunci chiar se impunea Imi este SCARBA de astfel de jigodii
2
3
El isi face interesul lui dar noi cat ii mai suportam?
4
3
Un ratat acest Tariceanu -sase neveste - scula moale ...
7
3
Pe astia doi nu i mai suport. Din pacate romanul e slab si prost. In tarile nordice politicienii stau in genunchi in fata alegatorilor.
6
3
Mare handipescar Baliceanu asta. Isi aranjase ploile pentru pensie si ce sa vezi nu mai poate de DNA. Ce interese o avea?
3
3

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218