REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.4° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Calvarul continuă pe litoral! Turiştii mulţumesc salvamarilor din Costineşti, un bărbat vrea să se REVANŞEZE

Calvarul continuă pe litoral! Turiştii mulţumesc salvamarilor din Costineşti, un bărbat vrea să se REVANŞEZE

Replica API 11 august 2015 | 23:20 207

Alte persoane la un pas de înec, un vârstnic a murit!

Alte persoane la un pas de înec, un vârstnic a murit!

Marea s-a arătat agitată încă de vineri, 7 august, când au început primele apeluri prin 112. Tot mai multe persoane erau luate de curenţi şi duse în larg, începând astfel tragediile, mai ales că pe litoral au fost peste 200.000 de turişti. Însă, aceste evenimente cumplite nu i-a oprit pe ceilalţi să le urmeze exemplul şi să se aventureze în valuri. Bilanţul a fost unul cumplit: peste 17 cazuri de înec. Însă, cei ce au fost salvaţi mulţumesc salvamarilor. Unul dintre aceştia vrea chiar să se revanşeze. Însă, din păcate, şi ziua de luni a ţinut şirul morţilor: un bărbat de 72 de ani şi-a pierdut viaţa la Neptun.

Printre cei salvaţi se află şi Marius Timofte, care doreşte cu orice preţ să se revanşeze faţă de salvamarul pe care îl consideră un înger salvator. “Vreau să mulţumesc din tot sufletul băiatului care ieri, 7 august 2015, mi-a salvat viaţa. Valurile puternice m-au dus în larg şi nu mai aveam puterea de a reveni la mal, oricât m-am străduit. Atunci a apărut lângă mine acest înger salvator. M-a adus la mal în siguranţă, m-a întrebat dacă sunt ok, dar nu am reuşit să îi reţin faţa. Deşi am revenit ulterior în zona postului de pe faleza Costineşti, nu am reuşit să îl recunosc, eram prea năucit de urâta experienţă. Dacă îşi aduce aminte cumva şi mă recunoaşte, aş dori să îmi lase un mesaj în privat, aş vrea vrea să îl întâlnesc personal şi să mă revansez într-un fel sau altul. Respect echipei de salvamari din Costineşti, care chiar îşi face datoria cu mult simt de răspundere”, a scris Marius Timofte pe pagina de Facebook a salvamarilor din Costineşti. De asemenea, menţionăm că stegurile roşii au fost arborate şi în cursul zilei de luni, 10 august. “Încercăm să ţinem turiştii la distanţă de apă, steagurile roşii încă sunt arborate. Curenţii din mare s-au mai liniştit, însă încă există un pericol. Chiar şi aşa, salvamarii intervin în continuare. Duminică au salvat peste 20 de persoane”, a declarat Nikki Coitu, şeful salvamarilor din staţiunea Costineşti. Nici la Eforie turiştii nu s-au arătat mai înţelegători. Şi aici s-au aventurat în apele mării, mai mulţi fiind în pericol de înec. În cazul a doi dintre ei, salvamarii au intervenit cu promptitudine, fiind aduşi în siguranţă la mal, luni, 10 august.

Bilanţul celui mai negru weekend: peste 17 cazuri de înec!

Chiar dacă apelurile prin 112 nu conteneau şi salvamarii erau în alertă, încercând să avertizeze turiştii să nu intre în apă întrucât marea era foarte agitată şi curenţii puternici, oamenii nu vroiau să asculte sub nici o formă. Aceştia nu au băgat în seamă nici steagurile roşii arborate pe foişoare, care interzic scăldatul, dar nici faptul că era vorba despre o furtună pe mare de gradul 5. Astfel, din păcate, putem spune că a fost vorba despre cel mai negru weekend de pe litoral înregistrat în acest an. Potrivit cadrelor medicale de la Serviciul de Ambulanţă Judeţean Constanţa au fost peste 17 cazuri de înec. Printre persoanele care au decedat se află şi Cristian Sima, fondatorul Fundaţiei Salvamont Predeal. Acesta a intrat în mare în zona de protocol a preşedintelui României din Neptun, vineri, 7 august, şi nu a mai ajuns la mal. A fost scos de salvamari şi resuscitat dar a decedat la spital.

Tinereţe distrusă, familii în lacrimi: printre victime, doi studenţi buni la învăţătură

Din păcate, marea nu ţine cont nici de vârstă, aspiraţii sau vise. Astfel, doi tineri au pierit la Costineşti, înecaţi. Vineri, 7 august, un tânăr de numai 18 ani a murit sub ochii prietenei sale care s-a străduit în zadar să-l salveze. Valentin Dragu, din Brăila, ajunsese la Costineşti cu un grup de prieteni pentru a sărbători faptul că a intrat la facultate. În după amiaza zilei de vineri a mers la plajă, moment în care s-a urcat cu prietena sa pe o saltea pneumatică şi au ieşit pe mare. Din păcate, cei doi au fost luaţi de curenţi şi duşi în larg. Cum valurile erau mari, cei doi nu au rezistat prea mult pe saltea. Însă, doar fata ştia să înoate. Aceasta s-a chinuit să-l ţină la suprafaţă dar nu a reuşit prea mult. Un bărbat aflat pe mal a văzut agitaţia din largul mării şi a intrat pentru a ajuta. A reuşit să aducă tânăra la mal, după care s-a întors şi după băiat. A fost prea târziu, acesta dispăruse în adâncuri. Militarii din cadrul ISU Dobrogea au demarat căutările, dar au fost nevoiţi să le sisteze întrucât marea era agitată. Acestea au fost reluate sâmbătă. În cele din urmă, valurile au scos la mal trupul lui Valentin. Menţionăm că acesta fusese admis primul pe listă la Academia Forţelor Aeriene „Henri Coandă”. Visa să devină pilot. “Nu vreau să cred, drag coleg. Cer senin, Dragu Valentin! Domnul să te aibă în pază!”, a scris pe Facebook cea mai bună prietenă a lui. La scurt timp, în dimineaţa de sâmbătă, 8 august, apelurile prin 112 au continuat. Primul se referea la faptul că o tânără s-a înecat, tot la Costineşti. Mai exact, potrivit informaţiilor noastre, aceasta se întorcea de la discotecă cu un grup de prieteni şi a hotărât să facă o baie în mare la răsărit. Numai că valurile ameninţătoare şi-au luat tributul. Dacă toţi au reuşit să ajungă la mal, nu la fel s-a întâmplat şi în cazul fetei de 21 de ani, Ștefănica Brînză, care a sărit de pe un dig şi a dispărut. Prietenii ei au sunat la 112, militarii ISU ajungând imediat. Aceştia au reuşit s-o scoată la mal. Din păcate, cadrele medicale nu au mai putut face nimic pentru ea, decât să-i constate decesul. Menţionăm că tânăra avea bursă de merit şi era cea mai bună din anul 3 din cadrul Facultăţii de Inginerie Electrică din cadrul Universității Tehnice din Cluj Napoca. “Copil frumos! Cu siguranţă Dumnezeu va avea grija de tine! R.I.P”, au scris prietenii pe reţeaua de socializare. Şi tragediile nu s-au oprit aici. Cazuri au fost înregistrate şi la Eforie, Olimp, Vama Veche, Mangalia, Jupiter, dar şi în zona plajei Modern.

Un vârstnic a murit şi cadavrul unui tânăr a fost recuperate

De asemenea, în cursul zilei de luni, 10 august, a fost scos la mal trupul unui tânăr care a fost dat dispărut încă de sâmbătă, 8 august. “Două persoane s-au înecat la plaja Modern! Bate vântul şi sunt valuri mari. De ce o fi atât de greu să respecţi steagul arborat de salvamari???”, a scris pe Facebook o femeie aflată la faţa locului, la acea dată. Atunci, o persoană a fost salvată, însă una era dispărută. Luni, trupul acesteia a fost zărit în apă, prins sub un dig, în aceeaşi zonă. Din câte se pare, ar fi vorba despre Alexandru Badea, de 29 de ani, din Constanţa. Menţionăm că un alt caz de înec a fost înregistrat, dar la Neptun. Un bărbat de 72 de ani a fost scos din apă fără puls. Acesta a fost resuscitat, dar a decedat la scurt timp. Bărbatul era din Satu Mare şi se afla în vacanţă cu familia. A intrat în apă împreună cu nepoata lui de 10 ani, care, din fericire, a fost salvată. De asemenea, precizăm şi faptul că o persoană s-a electrocutat la Costineşti, în zona discotecii Tineretului. Acolo a intervenit elicopterul SMURD.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218