REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.1° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.1° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Calvarul de pe Podul Agigea: şoferii n-au ştiut că traficul este oprit şi nici care sunt rutele ocolitoare

Calvarul de pe Podul Agigea: şoferii n-au ştiut că traficul este oprit şi nici care sunt rutele ocolitoare

Replica API 24 octombrie 2012 | 00:00 190

Ambulanţele au un regim special: pot trece dacă au urgenţe majore

Ambulanţele au un regim special: pot trece dacă au urgenţe majore

Ambulanţele şi echipele SMURD au liber pe Podul Agigea, chiar dacă circulaţia rutieră a fost oprită pe data de 23 octombrie, restricţie ce va fi valabilă şi în zilele de 24 şi 25 octombrie, în intervalul 8.30 - 16.00. Măsurile au fost luate de reprezentanţii Companiei Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, în colaborare cu Poliţia Rutieră Constanţa, pentru efectuarea lucrărilor de reparaţii la pod. Excepţie de la interdicţie fac urgenţele medicale. Chiar dacă CNADNR a anunţat programul mai sus-menţionat, indicând şi rute alternative, mulţi şoferi au aşteptat, ieri, nervoşi, să se redeschidă traficul, decât să parcurgă sute de kilometri, după cum au declarat chiar ei.

Traficul rutier a fost dat peste cap din cauza lucrărilor de reabilitare în ceea ce priveşte Podul Agigea. De menţionat este faptul că pe data de 23 octombrie, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a oprit circulaţia rutieră pe DN 39, la poziţia kilometrică 8+988 - Pod Agigea, în intervalul orar 9.00 - 16.00, măsură ce va fi aplicată şi în data de 24 şi 25 octombrie, în acelaşi interval orar. "Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România anunţă participanţii la trafic că circulaţia rutieră pe DN 39, la poziţia kilometrică 8+988 "Pod Agigea va rămâne închisă şi în zilele de 24.10.2012 şi 25.10.2012, în intervalul orar 8:30 - 16:00", anunţă instituţia. Măsurile fiind luate şi puse în aplicare, participanţilor la trafic nu le mai rămâne decât să tragă aer în piept şi să apeleze la rutele ocolitoare sau să stea să aştepte. Însă, problema majoră intervine în cazul ambulanţelor, unde fiecare minut este important pentru salvarea unei vieţi. Situaţia a fost discutată de către autorităţi, decizia finală fiind una de bun augur. În ceea ce priveşte Serviciul de Ambulanţă Judeţean Constanţa, directorul medical, dr. Ionuţ Cealera, a declarat că nu a întâmpinat probleme în cursul zilei de 23 octombrie, întrucât s-a dispus o măsură în cazul solicitărilor grave. "Am vorbit cu directorul de la Drumuri şi Poduri, am apelat şi Serviciul Poliţiei Rutiere şi am convenit ca ambulanţele noastre, care au urgenţe majore, îndrumate de echipajele de Poliţie, care stau la capetele podului, să poată traversa Podul de la Agigea. În limita posibilităţilor, când nu sunt utilaje grele pe pod, ambulanţele pot trece. În cursul zilei de 23 august nu am avut probleme, nu s-a întârziat la solicitări", a declarat, pentru "Replica", dr. Ionuţ Cealera. Nici echipajele SMURD din cadrul ISU Dobrogea nu au fost omise, acestea beneficiind de aceleaşi măsuri ca şi în cazul ambulanţelor din cadrul SAJ. "Ne adaptăm la situaţia creată. Avem mai multe subunităţi, precum şi la Tuzla, Chirnogeni, Mangalia. Însă, dacă trebuie să ajungem la Agigea, reglementăm situaţia cu cei de la Drumuri şi Poduri, care ne permit să trecem, supravegheaţi de Serviciul de Poliţie Rutier", a spus col. Viorel Jianu, şeful ISU Dobrogea. Pentru prevenirea accidentelor rutiere, Serviciul Rutier din cadrul IPJ Constanţa şi-a luat toate măsurile necesare: "Am luat toate măsurile de prevenire. Avem oameni care merg încă de dimineaţă în partea de dincolo de pod şi stau pe poziţii. În plus, avem şi rute ocolitoare pe care le cunoaştem", a afirmat Constantin Dancu.

Constantin Dancu: Este mai bine să ne chinuim puţin pentru o schimbare de proporţii

Cât despre "chinul" şoferilor, nevoiţi să ardă mai mulţi litri de combustibil pe rutele ocolitoare, Dancu a concluzionat că este mai bine să ne chinuim puţin pentru o remediere de proporţii. "Mă bucur că s-au luat asemenea măsuri, este o acţiune de forţă majoră. Ne chinuim puţin, după care se va remedia totul", a mai spus Dancu. Pe de altă parte însă, zeci de şoferi, dar şi pietoni au avut de aşteptat ore bune din cauza lucrărilor de reabilitare. A fost permisă traversarea podului de către pietoni doar din oră în oră. Şoferii în schimb, cei care nu ştiau de măsurile de restricţie, s-au lamentat sau... au oftat. "Stau şi aştept de jumătate de oră. Mi s-a indicat o rută ocolitoare, însă nu am văzut nici un panou de semnalizare, mai ales că nu sunt de pe aici. Prefer să stau şi să aştept, decât să mă rătăcesc pe alte drumuri. Venim tocmai de la Brăila", a declarat pentru "Replica", Maria Tănase. De lipsa panourilor de semnalizare s-a plâns multă lume, însă principalul motiv de nemulţumire a fost reprezentat de orele de aşteptare pe care şoferii au fost nevoiţi să le îndure. Un sfat nu strică niciodată, drept pentru care cetăţeanul Serr Carol a declarat: "La noi nu este niciodată cum trebuie. De ce nu opresc circulaţia rutieră noaptea? Într-o altă ţară ar fi avut pe aici nişte pontoane. Există rute ocolitoare, de peste 200 de km şi aşa prefer să stau şi să aştept". "Părerea mea este foarte proastă, este inadmisibil! Ai o problemă de rezolvat, nu poţi să stai şi să aştepţi. Eu lucrez în Constanţa, iar la ora 14.00 este schimbul de tură. Cât trebuie să aştept eu până să ajung acasă? Nu au luat nici o măsură, trebuiau de mult să facă lucrurile acestea", a spus un alt cetăţean. Precizăm că Podul de la Agigea nu a mai beneficiat de reparaţii la cablurile de susţinere - cele care sunt acum în atenţia administratorului construcţiei - de zeci de ani.

Care sunt rutele ocolitoare

Dinspre A4 Ovidiu - Agigea (varianta de ocolire Constanţa) către Mangalia sau Negru Vodă: A4 Ovidiu - nod rutier cu A2, A2 nod rutier cu A4 - nod rutier Medgidia, DJ381 nod rutier Medgidia - Ciocârlia de Sus, DN3 Ciocârlia de Sus - Cobadin, DJ391 Cobadin - Mereni - Topraisar. Din Topraisar se poate merge către Negru Vodă pe DN38 sau către Mangalia pe ruta DN38 Topraisar - Agigea, DN39 Agigea - Mangalia. Dinspre Cernavodă către Mangalia sau Negru Vodă: A2 Cernavodă - nod rutier Medgidia, DJ381 nod rutier Medgidia - Ciocârlia de Sus, DN3 Ciocârlia de Sus - Cobadin, DJ391 Cobadin - Mereni - Topraisar. Din Topraisar se poate merge către Negru Vodă pe DN38 sau către Mangalia pe ruta DN38 Topraisar - Agigea, DN39 Agigea - Mangalia.

Liliana CHIRU, Sorin HULUBEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218