REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
12.4° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Calvarul unei constănțence cu boala Crohn: „De la un medic plecam spre altul, până să fiu diagnosticată corect”

Calvarul unei constănțence cu boala Crohn: „De la un medic plecam spre altul, până să fiu diagnosticată corect”

Replica API 9 mai 2018 | 00:00 1038

Constanța are un Centru dedicat pacienților cu boli inflamatorii intestinale. Era necesar!

Constanța are un Centru dedicat pacienților cu boli inflamatorii intestinale. Era necesar!

Numărul constănțenilor diagnosticați cu boli inflamatorii intestinale – precum boala Crohn, cel mai frecvent întâlnită! – este în creștere. Din păcate, din cauza simptomelor diverse, unii bolnavi merg din medic în medic mai bine de un an de zile până să fie diagnosticați corect. Este și cazul Marianei Bică, o constănțeancă de 28 de ani, care a avut mult de pătimit în ultimii ani din cauza bolii Crohn și nu numai! Pentru ea, dar și pentru alți pacienți precum ea, la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Andrei” Constanța a fost inaugurat Centrul dedicat pacienților cu boli inflamatorii intestinale.

Blondă, subțirică și frumoasă, cu zâmbetul pe buze. La prima vedere nici nu ai spune că este suferindă și că a trecut, în ultimii ani, printr-un calvar care i-a dat toată viața peste cap. Așa cum recunoaște, poate înainte nu era o persoană prea credincioasă, dar acum are multe motive să creadă că, acolo, Sus, Divinitatea a vegheat asupra ei.

Mariana Bică este o tânără frumoasă de 28 de ani. Calvarul ei a început cu câteva simptome banale, în aparență: greață, amețeală, aciditate, oboseală, vărsături. A mers din medic în medic, din diagnostic în diagnostic și din tratament în tratament. Fără nicio îmbunătățire a stării de sănătate, ba din contră! Diagnosticul a venit în urmă cu doi ani și a fost o boală...despre care nu știa prea multe: boala Crohn.

„În 2016 am fost diagnosticată cu boala Crohn. Însă până la diagnosticare am trecut prin mâna mai multor medici, de diverse specialități, căci și simptomele mele erau diverse. La început am avut greață, amețeală, aciditate, oboseală, vărsături, apoi dureri abdominale groaznice, scaune dese și apoase, scădere în greutate, dar și durere și dificultate la înghițire. Am fost la medicul de familie, am ajuns în Urgență, endocrinolog, hematolog, ginecolog, am fost internată și la Spitalul de Boli Infecțioase. De la un doctor plecam spre altul. Concluziile au fost: gastrită, de două ori, candidoză esofagiană, anemie. Am urmat tratament separat pentru fiecare afecțiune”, a povestit tânăra constănțeancă.

Diagnosticarea a survenit, așa cum se întâmplă frecvent, la mult timp după debutul afecțiunii, astfel că organismul era deja slăbit. Cadrul propice pentru instalarea altor boli, la fel de solicitante... Au urmat alte diagnostice și trei intervenții chirurgicale, luni grele de recuperare și peste 30 de comprimate înghițite pe zi, pentru a supraviețui!

Trei boli, trei operații și peste 30 de pastile pe zi, pentru a supraviețui!

„În mai 2016 am fost diagnosticată cu boala Crohn, iar în iulie, la București, la Institutul Fundeni, diagnosticul a fost confirmat. În prima noapte de internare la Institutul Fundeni am făcut febră, spre ghinionul sau norocul meu, și în urma unei radiografii pulmonare am fost suspectată și de tuberculoză. În Constanța, în urma unui CT pulmonar, a fost confirmată și tuberculoza și am fost internată la Spitalul de Pneumoftiziologie Palazu Mare, la dr. Elena Danteș. La doar două săptămâni de la internare, am avut prima peritonită la intestinul subțire și am fost operată de urgență.

La două luni de la prima operație, a urmat a doua operație, tot peritonită, într-un alt punct al intestinului subțire. La o lună și jumătate după această operație, povestea s-a repetat și am avut a treia operație. După această operație mi s-a declanșat și o polineuropatie periferică la picioare. Practic, aveam trei boli în același timp, Crohn, TBC și polineuropatie. Cred că vă imaginați cum eram la pământ din toate punctele de vedere. Operația mă durea, chiar și acum mă mai doare, la schimbările de temperatură, durerile abdominale încă le am, mai mult sau mai puțin, dar încă există. La un moment dat nu mai aveam putere nici să stau în picioare, cădeam din picioare

O bună perioadă de timp am avut de luat peste 30 de comprimate pe zi,

Din cauza frecvenței operațiilor, dr. Eugen Dumitru și dr. Elena Danteș au luat decizia să fiu propusă pentru terapia biologică. Dosarul nu a fost acceptat din prima, a fost nevoie de alte investigații, în urma cărora dosarul meu a fost acceptat. În prezent, polineuropatia s-a extins și la degetele de la mâini. Din cauza stării de sănătate, nu mai pot munci decât patru ore pe zi, nu mai pot face față unui program de opt ore pe zi.

Tot ce am trăit mi-a afectat și îmi afectează viața personală”, a povestit Mariana Bică, marți, 8 mai a.c., în cadrul evenimentului organizat cu prilejul inaugurării Centrului dedicat pacienților cu boli inflamatorii intestinale din cadrul Spitalului Județean Constanța.

Alarmant: din ce în ce mai mulți pacienți cu boli inflamatorii intestinale

Numărul bolnavilor diagnosticați cu boli inflamatorii intestinale a început să crească în ultimii ani, în mod îngrijorător. Așa cum puncta prof. univ. dr. Eugen Dumitru, medic primar gastroenterolog, în Constanța s-a observat o creștere alarmantă a numărului pacienților după anii 2015 – 2016.

„Înainte nu erau prea multe diagnostice de boală Crohn, de boli inflamatorii intestinale. Nici nu mai știu dacă am făcut vreun curs în facultate despre aceste afecțiuni. Pe atunci, cazurile erau sporadice. În ultimii ani sunt însă tot mai mulți bolnavi. Cel mai mult m-a îngrijorat când, în perioada 2015 – 2016, au venit foarte mulți pacienți, în general tineri, cu vârste între 16 și 30 și ceva de ani, cu simptomele bolii și cei mai mulți au fost operați. În prezent avem peste 200 de pacienți, iar numărul este în creștere”, a afirmat prof. univ. dr. Eugen Dumitru.

În consecință, a apărut nevoia unui Centru dedicat pacienților cu boli inflamatorii intestinale, unde să activeze o echipă multidisciplinară de medici, astfel încât bolile inflamatorii intestinale să fie diagnosticate mai repede, iar accesul la tratamente moderne să fie facilitat.

La Spitalul Județean Constanța, al treilea Centrul dedicat pacienților cu BII

La Spitalul Județean Constanța a fost inaugurat al treilea centru de acest fel din țară, din cele de la Institutul Fundeni din București și de la Cluj. Inițiativa înființării centrului aparține Asociației Persoanelor cu Boli Inflamatorii Intestinale din România, reprezentată de președintele Isabella Grosu, în parteneriat cu Clubul Român pentru Boala Crohn și Colită Ulcerativă și Spitalul Județean Constanța.

Cemtrul dispune de o unitate ambulatorie, o unitate de spitalizare de zi și spitalizare continuă, aparatură și tehnică endoscopică, imagistică și chirurgicală de ultimă oră. Centrul este coordonat de dr. Eugen Dumitru, alături de care din echipă mai fac parte alți nouă gastroenterologi, trei chirurgi, șapte anatomo-patologi, patru reumatologi, doi pediatri, trei dermatologi, patru pneumoftiziologi, un hematolog, trei medici de boli infecțioase, un oftalmolog, doi radiologi, un ginecolog, un oncolog, un psiholog, un nutriționist și trei asistente medicale.

La inaugurare au participat, marți, președintele Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu – care a și afirmat că a fost suspect de boală inflamatorie intestinală, fiind de ani buni pacientul dr. Eugen Dumitru, astfel că înțelege necesitatea unui astfel de centru -, prof. univ. dr. Sorin Rugină, rectorul Universității „Ovidius” Constanța, prof. univ. dr. Dan Iliescu, decanul Facultății de Medicină Constanța, prof. univ. dr. Mircea Diculescu, șeful Clinicii Gastroenterologie și Hepatologie II de la Institutul Fundeni, dr. Laura Condur, președintele Asociației Medicilor de Familie Constanța – rolul medicilor de familie în depistarea timpurie a bolilor inflamatorii intestinale fiind subliniat și cu această ocazie! - și multe alte cadre medicale. Mai multe date despre acest centru, respectiv datele de contact și medicii care activează aici pot fi obținute de pe pagina web: http://bii.spitalulconstanta.ro.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Acum am vazut pozele , donsoara e cu sotu langa ea , sotul e baietelul acela roscat pe nume Geta , ia suflat in cur de s-au inflamat matele
2
5
Se vede, domnule ''doctor'' Dumitru ca nu ati facut prea multe cursuri in facultate ca habar nu aveti sa diagnosticati corect aceasta afectiune. Cei care vin la dvs cu simptome clare de boala Crohn ii trimiteti la prietena dvs, doctorul psihiatru.
4
2
Cel mai bun medic in Constanta este trenul de Bucuresti. Cugetarea facuta de un clasic in viata: Nicusor Constantinescu Presedinte CJC
8
3
Ce comentatori cacaciosi sunteti voi cei de jos... Voi aveti viermi in cap,colcaie si au ucis neuronul.
4
2
Lesbi cu mate inflamate de la halit pasarica . E nevasta lu marea fotografa Geta Trofin . Sanatate si limba aspra in continuare
2
7
De unde ai luat-o? Ai participat la spirala lui bivolaru ca ai moaca. Mai sunt si altele ca tine.
2
7

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218