REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
12.4° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Camera Deputaților dezbate și votează într-o ședință online legile PSD. Plafonarea prețurilor, amânarea ratelor și facilități fiscale

Camera Deputaților dezbate și votează într-o ședință online legile PSD. Plafonarea prețurilor, amânarea ratelor și facilități fiscale

Replica API 3 aprilie 2020 | 00:00 1008

Deputații discută vineri, într-o ședință online, mai multe proiecte legislative care prevăd plafonarea prețurilor la alimente și medicamente, o serie de facilități fiscale, o altă variantă a amânării ratelor, precum și o modificare a reglementărilor privind acordarea șomajului tehnic. Şedinţa se desfăşoară după o procedură specială stabilită de Biroul permanent. Deputaţii vor fi apelaţi nominal prin telefon pentru votul final, dar şi pentru dezbaterile din plen.

Proiectele, majoritatea inițiate de PSD, au fost deja adoptate de Senat. Dacă vor fi adoptate de Camera Deputaților vor merge la președinte pentru promulgare.

Amânarea ratelor s-ar putea aplica și restanțierilor și firmelor aflate în insolvență

Proiectul PSD prevede amânarea ratelor la bancă până la finalul anului (în varianta inițială a proiectului termenul maxim era septembrie 2020) fără niciun cost suplimentar și fără ca să faci dovada că ai fost afectat de criză. Amânarea poate fi solicitată și de firmele aflate în insolvență și de persoanele care au restanțe. Sunt eligibili să solicite amânarea și debitorii care se află în procedură de executare silită.

Scutiri de la plata contribuțiilor și amânarea plății utilităților

Proiectul de lege prevede o serie de facilităţi fiscale, printre care amânarea de la plata CAS și CASS pentru firmele afectate de criza şi reeşalonarea plăţilor pentru o perioada de 6 luni. De asmenea, la cererea beneficiarului, persoane fizice şi operatori economici, se amână la plată, pentru o perioada de trei luni, de la data intrării în vigoare a prezentei legi, plata serviciilor de utilităţi (apă, energie, gaze, salubritate, servicii telefonice şi de internet, cablu TV) pentru toţi beneficiarii de astfel de servicii de pe teritoriul României.

Plafonarea prețului la alimente și la medicamente

Proiectul prevede plafonarea preţului medicamentelor şi al alimentelor de strictă necesitate. Legea se aplică pe întreaga perioadă a decretării stării de urgenţă, cât şi 30 de zile de la încetarea stării de urgenţă. Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, susține că plafonarea prețurilor nu este o soluție pentru că ar putea duce la o problemă de aprovizionare.

Scutiri de la plata chiriei

Un alt proiect dezbătut și votat vineri este cel care prevede scutiri de la plata chiriilor pentru spațiile unde nu se mai desfășoară activități pe durata stării de urgență. Potrivit proiectului, locatarii, operatorii economici, profesionişti şi autorităţile publice şi entităţile juridice de drept privat a căror activitate a fost întreruptă sau restrânsă prin aplicarea unor acte ale autorităţilor publice în perioada de aplicare a stării de urgenţă sunt scutiţi de la plata chiriei pentru folosinţa imobilelor înregistrate ca sedii sau puncte de lucru, scrie digi24.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Un litru de benzina stropeste-te bine si dati foc.. Este un inceput.. Doar asa se face bine tara asta
1
1

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218