REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
21.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Camera Deputaţilor: Proiectul privind desfiinţarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie - respins

Camera Deputaţilor: Proiectul privind desfiinţarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie - respins

Replica API 1 iulie 2020 | 00:00 987

Camera Deputaţilor a respins, marţi, propunerea legislativă pentru desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

S-au înregistrat 167 voturi pentru respingere, 97 împotrivă şi 25 abţineri, scrie Agerpres.

Propunerea legislativă, iniţiată de 41 de parlamentari de la USR şi de deputatul neafiliat Ana Birchall, are ca obiect de reglementare desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, avându-se în vedere, potrivit expunerii de motive, "toate luările critice de poziţie exprimate de magistraţi, de instituţiile europene, de organisme prestigioase cu rol consultativ în domeniile dreptului constituţional şi anticorupţiei, Comisia de la Veneţia şi GRECO, precum şi numeroasele măsuri luate de secţie în scurta sa perioadă de existenţă".

La dezbateri, deputatul USR Stelian Ion a solicitat adoptarea proiectului. "Această secţie ar fi trebuit demult desfiinţată (...) Cine nu votează proiectul consider că vrea să distrugă şi să controleze justiţia", a afirmat Stelian Ion, unul dintre iniţiatorii proiectului.

De asemenea, Ana Birchall a făcut un apel la adoptarea proiectului. "Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie este văzută ca fiind cooperativa 'Nufărul' de curăţire a magistraţilor care nu fac cinste acestei funcţii", a spus Birchall.

În replică, deputatul PSD Florin Iordache a susţinut că cine doreşte desfiinţarea secţiei vrea subordonarea justiţiei.

"În decizia CCR din 2018 s-a spus că înfiinţarea secţiei constituie o garanţie legală a principiul independenţei magistratului. Practic, cine doreşte desfiinţarea secţiei doreşte o subordonare a justiţiei. (...) Vreţi să ne întoarcem în perioada în care Portocală şi alţii de la Ploieşti făceau anchete cum voiau? O rog pe doamna procuror general Scutea să dea tot concursul pentru o eficientă şi bună funcţionare a secţiei. O adevărată independenţă a justiţiei este dată prin buna funcţionare a acestei secţii", a spus Iordache.

Camera Deputaţilor este for decizional.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ana Birchall muista de serviciu independenta pulii. Pacat de tine ca esti cam buna si nu semeni deloc cu macovei procuroarea comunista sperietoarea betiva.
1
0
Felicitari si mukta lamuie la hastagisti!! Era Kovesi Portocala trebuie sa dispara din istoria tarii
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367