REPLICA ONLINE CONSTANTA

5.9° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
5.9° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Cameră: Persoanele cu handicap pot beneficia complet de participarea la viaţa socială şi economică

Cameră: Persoanele cu handicap pot beneficia complet de participarea la viaţa socială şi economică

Replica API 1 iulie 2020 | 00:00 1077

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, propunerea legislativă privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

Au votat "pentru" 290 de deputaţi, iar unul s-a abţinut, scrie Agerpres.

Proiectul are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii nr. 448/2006, în scopul îmbunătăţirii cadrului legal care să ofere persoanelor cu handicap posibilitatea de a se bucura de drepturi depline şi de a beneficia complet de participarea la viaţa socială şi economică.

Proiectul de lege introduce noţiunea de angajare asistată - opţiunea de angajare care facilitează munca în locuri obţinute de pe piaţa competitivă a muncii şi care presupune oferirea de sprijin în căutarea locului de muncă şi la locul de muncă, transport, tehnologii ajutătoare, instruire, specializare şi adaptarea sarcinilor în conformitate cu potenţialul persoanei cu handicap.

"Unitate protejată autorizată este entitatea de drept public sau privat, cu gestiune proprie, în cadrul căreia sunt angajate minimum 3 persoane cu handicap, care reprezintă cel puţin 30% din numărul total al angajaţilor, iar timpul de lucru cumulat al acestora reprezintă cel puţin 50% din totalul timpului de lucru al tuturor angajaţilor, precum şi orice formă de organizare, potrivit legii, aleasă pentru desfăşurarea unei activităţi economice de către o persoană fizică deţinătoare a unui certificat de încadrare în grad de handicap", mai spune proiectul.

Iniţiativa legislativă menţionează, de asemenea, că persoanele care solicită încadrarea în grad de handicap beneficiază de gratuitate pentru obţinerea documentelor medicale şi pentru evaluările medicale şi psihologice solicitate în vederea întocmirii dosarului de evaluare complexă, în baza alocărilor din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate. Finanţarea activităţilor, evenimentelor, manifestărilor educative destinate copiilor şi tinerilor cu handicap integraţi în învăţământul de masă/ învăţământul special integrat se poate asigura inclusiv prin parteneriat public-privat", subliniază proiectul.

Persoanele cu handicap grav beneficiază de gratuitatea transportului interurban, la alegere, cu orice tip de tren, în limita costului unui bilet de tren interregio IR cu regim de rezervare la clasa a II-a, cu autobuzele sau cu navele de transport fluvial, pentru 24 de călătorii pe an calendaristic. Persoanele cu handicap accentuat beneficiază de gratuitatea transportului interurban, la alegere, cu orice tip de tren, în limita costului unui bilet la tren interregio IR cu regim de rezervare la clasa a II-a, cu autobuzele sau cu navele pentru transport fluvial, pentru 12 călătorii pe an calendaristic, mai prevede proiectul.

Proiectul a fost respins de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614