REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.1° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
8.1° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Căminul de bătrâni de la Cernavodă, MONITORIZAT! În plină evaluare, Primăria a făcut VARZĂ documentaţia de funcţionare

Căminul de bătrâni de la Cernavodă, MONITORIZAT! În plină evaluare, Primăria a făcut VARZĂ documentaţia de funcţionare

Replica API 20 aprilie 2017 | 00:31 1960

Licenţiat provizoriu pentru „cămin”, transformat „din pix” în „centru de asistenţă”

Licenţiat provizoriu pentru „cămin”, transformat „din pix” în „centru de asistenţă”

De la un primar aflat la primul său mandat te aştepţi să se înconjoare de specialişti, aşa încât proiectele sale să nu aibă cusur, să reuşească să pună pe picioare localitatea şi să atragă investiţii. În teorie, desigur, putem vorbi în astfel de termeni. În realitate, de când s-a inventat această democraţie dâmboviţeană în care ne tot scăldăm, fiecare primar cocoţat pentru prima dată în scaun s-a străduit să facă loc pentru oamenii lui, nu contează cât de competenţi sau, mai bine spus, incompetenţi sunt.

Sub pretextul că îşi aduce alături echipa, adică acei oameni care au tras pentru el în campanie şi l-au sprijinit ba financiar, ba cu un scuipat pe dosul afişului, noul primar pierde cam jumătate de an, dacă nu mai bine, până îşi „înfige” pupilii pe funcţiile din cadrul aparatului de specialitate ori pe la instituţiile subordonate primăriei.

Mai departe, proaspeţii angajaţi încep să se scarpine în creştet şi să dea din coate pentru a mulţumi, la rândul lor, pe alţii, iar abia apoi încep să-şi facă şi de lucru. Iar descrierea pe tema funcţionării unei primării poate continua, dar să trecem la un exemplu desprins din bancurile cu... nepricepuţi: Căminul pentru persoane vârstnice din Cernavodă, care funcţionează în subordinea Direcţiei de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Oraşului Cermavodă.

Căminul în cauză a fost, în ultimele luni, subiectul mai multor reclamaţii, existând chiar şi o înregistrare care arată că bătrânii aflaţi aici nu primesc chiar cele mai bune tratamente. Există, de asemenea, şi imagini cu personalul căminului părăsind incinta cu sacoşi doldora de alimente (click pe imaginile aferente articolului!). Se poate specula pe acest subiect, dar, în lipsa unei anchete şi a unor concluzii, a unor acuzaţii oficiale şi aşa mai departe, ne abţinem de la a comenta în plus.

În schimb, cu date concrete şi cu adrese oficale între cotidianul „Replica” şi Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Constanţa (AJPIS, aflat în subordinea Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale), suntem în măsură să vă oferim câteva detalii de-a dreptul hilare despre cum au înţeles angajaţii Primăriei Cernavodă să gestioneze centrul de bătrâni. Astfel, conform Legii nr. 197/2012 privind asigurarea calităţii în domeniul serviciilor sociale, serviciile de acest tip pot fi furnizate numai urmare a acreditării furnizorului de servicii sociale şi obţinerii licenţei de funcţionare.

În acest sens, Primăria Cernavodă a a obţinut certificat de acreditare şi, ulterior, licenţa de funcţionare provizorie, cu numărul 2847/07.07.2016, pentru serviciul social „Căminul pentru persoane vârstnice Cernavodă”. În baza legii, licenţa de funcţionare provizorie este valabilă 12 luni de la data emiterii, interval în care AJPIS, prin Serviciul de Inspecţie Socială, are obligaţia evaluării modului în care sunt îndeplinite standardele de calitate.

Toate bune şi frumoase, până la momentul controlului propriu-zis la căminul de la Cernavodă, control care a avut loc la data de 28.10.2016, când inspectorii au identificat mai multe deficienţe şi au dispus remedierea acestora. Conform AJPIS, nu au fost descoperite probleme cutremurătoare, ci chestiuni ce ţineau de întocmirea documentelor obligatorii de evidenţă şi funcţionare a căminului (ca de exemplu registre de evidenţă a beneficiarilor şi a salariaţilor). Căci da, într-o unitate subordonată primăriei, cu salariaţi ce figurează în evidenţele primăriei, trebuie să existe o rigurozitate în raportarea acestor date, nu de alta, dar un control al Curţii de Conturi poate duce la probleme precum, spre exemplu, la SC Utilităţi Publice Cernavodă.

După câteva luni, mai exact la data de 12.04.2017, inspectorii AJPIS au revenit în control la căminul de bătrâni, pentru a vedea dacă au fost remediate deficienţele. Surpriză! Problema devenise şi mai gravă, şi asta pentru că cineva din Primăria Cernavodă a avut „strălucita” idee de a schimba denumirea centrului din „Căminul pentru Persoane Vârstnice” în „Centrul de Asistenţă şi Îngrijire Cernavodă”.

Probabil că acelui „cineva” i s-a părut că sună mai modern această titulatură, numai că, potrivit legii, denumirea în cauză are şi un regim diferit de evaluare, un cod de nomenclator conform HG nr. 867/2015 diferit, precum şi un set de standarde de calitate de îndeplinit conform ordinului nr. 67/2015 diferit de cel al centrului rezidenţial pentru care se obţinuse deja licenţă (şi aceea provizorie!). Cu alte cuvinte, funcţionărimea din Primăria Cernavodă este praf la capitolul legislaţie!

„Urmare a acestei erori, întregul set de documente creat şi aprobat în consecinţă a fost eronat, neexistând referire la serviciul social licenţiat aflat în evaluare”, a transmis, referitor la acest aspect, Marin Ţopai, directorul executiv al AJPIS Constanţa. „Inspectorii sociali au stabilit un termen de 35 de zile pentru remedierea deficienţelor, întregul interval încadrându-se în termenul de valabilitate al licenţei de funcţionare provizorie. La împlinirea termenului dispus, inspectorii sociali vor proceda la monitorizarea serviciului social în vederea alinierii sale la prevederile legale”, a mai precizat, pentru „Replica” de Constanţa, Marin Ţopai.

CARE E "ȘMECHERIA"

Modificarea "din pix" a denumirii, voită sau "din greșeală", are o explicație foarte simplă: BANII. La cămin, legea prevede un cost standard de îngrijire de persoană mai mic față de cel dintr-un centru, iar detaliile le puteți găsi aici:

http://www.mmuncii.ro/j33/images/Documente/Legislatie/HG978-2015.pdf

Captură din Hotărârea de Guvern, pentru a sesiza diferențele:

Alexandra CUCU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ce cact il tineti in brate pe fratele nostru de sange Sava Nelu.Palat tiganesc grecesc ca al lui nu mai gasesti.ia facut pe toti si pe foisor si coqet ca a anulat mancarea saracilor sa suga pla
0
0
sai sugeti pula lui sparcaci si sa o pupati in cur pe mariana mircea toti muisti care comentati aiurea
0
0
Sparcaci Eusebiu Robert un analfabet cu care mariana mircea defileaza.Nota 5 la limba romana in toate examenele date de Sparcaci
7
0
Un Debusolat Sparcaci Eusebiu
7
0
Pe limba ta sa mori cocostarcule
23
1
sava e pre bun si nu cred ca a deranjat pe cineva in plus e si activ in consiliu.
1
5
SA moara mama daca ma bag SA-l ajute pe COVRIGARU ! E un ciorditor ordinar de carduri !
1
27
baai lasatil pe tiganul de matase in pace la mercedesuri sl si ml
19
1
sa moara Toti dusmanii daca nu-l fac pe NELUTU CIORBICA la licitatie "CASNICA CARMEN" e loiala doar am aduso din gradina la. CIOLAN !
4
26
Marian Sava asa cum il considera unii mie personal nu mi-a intors spatele si asa dilau cum este nu a intors capul la cernavodeni!!!! Tot respectul pentru el! La infruntat si pe iordache la o problema a mea. Nu mai trageti concluzii pripite si discutati cu Sava sau Mariana! O sa vedeti ca aparentele inseala!!! Sa nu mai fim ipocriti! E normal sa fie divergente politice dar sa nu fim noi politicieni! Respect Marian sava si Mariana Mircea!!!! Ps. T.C.
4
3
Sa i luati martagu n gura lui Sava si lui Puiu Dobre !
1
3
Dar doar pe moment!! Omul ala a dezvoltat caramida cu caramida si nu e prost deloc. Scumpa primarie sunteti atat de prosti ca va sapati singuuuuuri groapa din cauza lacomiei si impresiei de putere! Cateilor patetici nu mai fiti cainii credinciosi ai lui iordache sau silvica! Aveti naibi coloana si moralitate!!! Imi e mila de voi... va credeti protejati? O sa va dea la ecarisaj imediat ce v-a trebui sa isi salveze ei pielea!!!! Nu mai le faceti jocul la mizerii maine puteti fi voi in locul celor batjocoriti..... pacat de restul cetatenilor preocupati sa inghita sau sa dea in cap altora
5
20
Aloooo! Primaria Cernavoda va apucati si voi de treaba sau doar cosmetizati orasul?!?!?!?!
7
5
De duci dupa Hansa ,Liviule!! Drum bun. Vai de capul nevestei,ce jeg de om tine la usa.
5
7
Partipriule din PRIMARIE si PROSTIA va duce la prabusirea Cernavodei , amatorismul celor unsi sefuleti e vizibil din avion ! Liviu e depasit total !
4
7
Luati aminte ca madam florea de la camin este codoasca cea vagaboanda care fura la greu de la camin , si care sta la munca doar 2...3 ore pana-si face plinul si apoi dispare, cu farmecele ei si-a angajat in primarie pe ciufuta de fisa , batalul de fisu si betivanul de barbasu - calculati si voi ce valori au aceste maimute !
6
3
Nu mai judecati subiectiv si judecati problema articolului daca aveti respect pentru batrani! Corina Ghilase a schimbat multe in bine! Dar e doar un om intr-o multime! Carmen Marcu e o specie fara suflet care vrea sa para om si spune ca stie legea. Va rog pe toti lasati dracu interesele odata si mergeti acolo! Asa intelegeti realitatea. Sunt oameni batrani care a sters multora dintre voi mucii de la nas . Nu mai fiti inumani si fiti alaturi de ei! Nu folositi acest articol pentru probleme politice! Mergeti la camin si vorbiti cu ei! Vedeti realitatea si arati abuzurile. Cei de acolo fiti oamen
7
5
Cernavoda un oras cu buzele facute: floricele ,marcaje rutiere , borduri varuite dar cu strazile praf...spuneti mi si mie o strada fara denivelari!
13
4
Mai schimb ti si sefa de acolo pe madam Florea ca o doare curu cat sta pe scaun
3
3
Cine a facut caietul de sarcini la licitatia de la cantina sociala repede demisia ! Daca nu ? Organele de control spor la treaba ! Casnica "Marcu " e varza!
12
6
nu sunt de acord cu limbajul adresat,primarului si altor persoane din primarie...totusi ceva este adevarat...despre toapa SORINA POPA, face parte din gasca tigancii sefe de la partida-tiganilor, indivaida cu 4 clase, pe numele ei adevarat, LEFTER GHERGHINA...nici decum NINA-basina kurului... aceste doua individe de profesie tziganci, stau toata ziua la etajul casei de cultura la fumat la greu..acompaniate de alta tziganca dansatoare...NETY..cacanara..trei tziganci pe care primaria le plateste cu bani grei...pentru activitatea...de fumat tone de tigari...asta este activitatea lor.
19
1
O banda de hoti si escroci in frunte cu Liviu Negoita Serif Carjali Iordache de la Medgidia Carmen Marcu noua directoare Ghelase Corina in cardasie pentru un nou tun cantina sociala atribuita prin abuz de la Nelu sava lui Adi Turcu Serif si alte jeguri, iar la informare turistica nevasta lui Sava consiler si la Casa de cultura o toapa cu limbaj de mahala Sorina Popa ! DNA Curtea Conturi Parchet si Puscarie pt voi!
20
21
dumnezeu nu doarme cum sa mearga treaba cand a angajat numai casnice si le a facut si directoare,rusine Negoita te mai duci su la masa cu ele rusine sa ti fie.Decenta unde e?
10
5
Cat de jeg trebuie sa fii sa batjocoresti niste batrani?felicitari doamna carmen marcu!!!! Preturile sunt imenseeeee si nejustificate raportat la conditiile de acolo.acoperis gaurit de ploa prin el terasa sparta lipsa conditiilor de evacuare rapida in caz de incendiu, cutremur sau urgenta medicala. Lipsa unui doctor specializat . Si multe batrani care mor de foame. Dar de ce nu meegeti acolo cei care blamati ca primaria e blamata pe nedrept??? Dc nu asteptati la schimbarea turelor sa vedeti cum se pleaca???? Sa suga mai multi bani au schimbat denumirea nu si conditiile.
12
2
ba e scump, ba nu gasesti loc, ba ca e altceva.....conditiile sunt la fel pentru toata lumea de acolo, preturile sint diferite functie de grila care este publica. Sunt avantajati cei din Orasul Cernavoda, ei sunt principalii beneficiari. Iar pt toti care stiu sa dea cu pietre, cind ati facut ultima data o fapta buna pentru altcineva in afara de ilustra voastra persoana? Politica si banii v-au luat mintile
5
6
Asa este,primarul a promovat doar nulitati in functii de conducere.Iar la Camin,a ajuns sa scoata batranii afara,ca nu au votat copiii cu el.Mai rau, ca si celalalt hot bansa,tine acolo pe cei carora le-a luat foc baracile,in loc sa le dea locuinte,locuinta i-a dat baiatului lui nety,ca i-a vandut pe cei de la psd in campanie si acum e recompensata.
12
5
Nu mai comentati pesedeilor ca faceti spume rosii la gura
10
12
ar fi minunat un control al Curtii de Conturi si pe la acest camin sau cum vreti sa-i spuneti. Nu numai ca-i f scump iar condtiile nu sunt raportate la pret dar si pana gasesti un loc trebuie apelat la relatii. Daca vreti exemple le voi da si numele.
17
4
Livica m am facut brici si fresh ptr tine... Sunt la pantofior cu toc negru,pantalonas negru streci negru si pasarica in tanga negru...Te astept mereu ptr totdeauna...
24
12

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614