REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Campania de demolare a garajelor din Mangalia ia amploare. Nemulțumiții s-au adresat magistraților!

Campania de demolare a garajelor din Mangalia ia amploare. Nemulțumiții s-au adresat magistraților!

Replica API 28 ianuarie 2019 | 00:00 800

Se luptă cu morile de vânt. Instanța nu le dă dreptate!

Se luptă cu morile de vânt. Instanța nu le dă dreptate!

Primarul din Mangalia, Cristian Radu, a decis, în urmă cu ceva timp, să ”curețe” orașul de garaje. Încă din 2017, această procedură a fost pusă în aplicare. Unii s-au resemnat, alții nu. Așa că au hotărât să ducă o luptă cu administrația locală, în vederea anulării dispoziției edilului de a le pune la pământ construcțiile. Mai mulți cetățeni care fac parte din Asociația de proprietari 30 s-au unit și au deschis acțiune în instanță. Oamenii spun că garajele au fost construite înainte de 1990 și au autorizație de construire, iar adminsitrația nu are dreptul de a le demoleze.

Pe de o parte, au solicitat instanței, printr-o acțiune colectivă, la Judecătoria Mangalia, anularea dispoziției de demolare iar, pe de altă parte, prin ordonanță președințială, cer suspendarea efectelor acestei dispoziții. În motivarea cererii, oamenii au arătat faptul că sunt proprietari de garaje, amplasate pe terenuri proprietate privată a municipiului Mangalia, garaje construite înainte de 1990. ”Garajele au fost construite în mod organizat, în zone atribuite de autoritățile locale, prin adresa din 31.10.1990 Primăria Orașului Mangalia a autorizat construirea de 26 de garaje în perimetrul asociației de locatari nr. 30, iar adresa ține loc de autorizație de construire, neputându-se considera că garajele au fost construite cu încălcarea Legii 50/1991. O parte dintre reclamanți au dobândit garajele prin cumpărare pe bază de act autentic de vânzare-cumpărare și au plătit în permanență chirie pe teren și impozit pe construcție și s-ar produce o pagubă iminentă ce nu s-ar putea repara în cazul în care s-ar dispune procedura de demolare”, au spus oamenii în instanță. Pentru că nu au plătit taxa de timbru, acțiunea le-a fost respinsă d magistrații din Mangalia. Apoi, separat, fiecare pe cont propriu, a decis să deschidă alta acțiune. A. G., de exemplu, a solicitat, la Tribunalul Constanța, suspendarea efectelor dispoziției, precizând că garajele au fost construite de membri asociației, care se regăsesc în tabelul anexat acestei adrese emise în baza aprobării Consiliului de conducere al Primăriei Mangalia, ține loc de autorizație de construire. Apreciază că garajul său nu poate fi considerat a fi construit cu nerespectarea prevederilor Legii nr. 50/1991, lege adoptata ulterior, deoarece, conform reglementărilor de la momentul respectiv, a fost emis un act cu valoare de autorizație de construire. Actul în baza căruia a edificat construcția are valoare de autorizație de construire, valabilitatea acestuia nu a fost contestată și nu a fost anulat de vreo instanța de judecată. În motivare, reprezentanții primăriei au spun că dispoziția a cărei suspendare se solicită, îndeplinește condiții prevăzute de lege, respectiv dispozițiile art.33 din Legea nr.50/1991 și niciuna dintre condițiile prevăzute de art. 14 din Legea nr. Legea 554/2004 nu este îndeplinită în speță pentru a se justifica suspendarea actului administrativ. Dispoziția contestată este emisă în baza unei proceduri de desființare pe cale administrativă adoptată prin Dispoziția Primarului nr.446/2017 cu modificările și completările ulterioare.

”Deși legiuitorul nu a condiționat demolarea sau interdicția demolării de existența sau inexistența vreunui titlu asupra terenului, la momentul demarării procedurilor de demolare reclamantul nu deținea nici convenție sau contract de închiriere valabil, nici cu proprietarul terenului și nici administratorul acestuia, Consiliul Local, astfel încât nu există niciun motiv pentru care garajul deținut de către acesta să fie exclus de la procedura demolării administrative. Contractul de închiriere asupra terenului. încheiat în baza HCL nr.10/2017 a expirat prin ajungere la termen la data de 31.12.2017. iar încheierea unor noi contracte aferente anului 2018 fost respinsă în mod explicit de către Consiliul Local în ședința de consiliu din data de 28.02.2018. În ceea ce privește, însă, prima condiție, reclamantul invocă în mod generic existența unor autorizații sau a unei autorizații colective constând în Adresa nr. xxxxx/31.10.1990, care ar ține loc de un asemenea act. Înainte de intrarea în vigoare a Legii 50/1991, nu a fost însă un vid legislativ. O "adresă" nu putea ține loc de autorizație de construire nici sub imperiul vechii reglementări, ci putea reprezenta, cel mult, un acord prealabil al autorităților locale privind folosința terenului. Titlul de folosință asupra terenului a expirat, încheierea unor noi contracte/convenții aferente anului 2018 fiind respinsă în mod explicit de către Consiliul Local în ședința de consiliu din data de 28.02.2018”, au mai spus, potrivit rolli., reprezentanții primăriei în instanță. Și această acțiune a fost respinsă, însă dosarul a ajuns la Curtea de Apel Constanța vineri, 25 ianuarie.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cumpar garaj la un pret corect
1
0
Mizeria este numai din vina chiriasilor. Nu aveati cumva obligatia de a aduce terenul la starea initiala? Pamant trebuia sa ramana,dar tot voi cu gura mare dupa ce ati lasat dezastru.Nesimtitilor!
2
1
De 7 ani Radu fuge cu banii de paine. Prostii inca il asteapta in fiecare seara sa vina cu painea.
3
1
Daca tot e legala demolarea faceti-o civilizat, nu cum a fost de fapt si construirea lor, fiecare cum a putut si cu ce a avut sau mai bine zis, fiecare cum s-a descurcat. In urma, dezastru ca dupa bombardament, beron pentru asfalt interior, dale de beton tot in acest scop, trape folosite la reparatii auto acoperite cu bolovani si resturi de beton...Veniti in control si dati-le amenzi sa faca locul cum era initial.
6
2
Daca ajuti posesorii de cotete, ce fel de consilier esti? Populist? Sau sprijini mangalia sa ajunga un oras frumos? Ptr a construi trebuie sa darami!
8
5
Jos toate garajele. Bine le-a facut !!!. Ca nu are un plan de refacere a zonelor demolate e altceva, dar faptul ca le-a demolat e cam singura fapta desteapta facuta de primarul RC.
11
10
de ce nu spun nimic si despre dispozitiile care au fost suspendate de tribunal
12
7
A demolarea garajelor... Electorala plus terenuri pentru prietenii actualului primar
13
4
Avem exemple cu garaje demolate inca de acum cativa ani si in locul carora inca nu au fost in stare sa faca nimic. Cu totii ne dorim un oras modern si mai multe locuri de parcare, dar aceste lucruri trebuie gandite si aplicate in functie de dorintele cetatenilor si de fondurile pe care primaria le are si nu doar din rautate si in scop electoral. Eu nu vad alta explicatie decat ca isi doresc urgent niste terenuri pentru camarilla lor, care momentan sunt ocupate de garaje.
20
5
Sa vedem acum.unde mai.tin muraturile
24
5
Hahaha.... Le darama cotetele...ai dracu, cu primaria lor... Ce tupeu au... Si astia la Constanta... La fel... Ce ma intereseaza ca altii nu au loc de parcare? Ai dracu cretini... Acum sunt proprietari si pe domeniul public..
20
12

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218