REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Campanie de vaccinare antirabică a animalelor: autorităţile, în alertă

Campanie de vaccinare antirabică a animalelor: autorităţile, în alertă

Replica API 5 aprilie 2016 | 00:23 308

Prevenţie

Prevenţie

Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi Pentru Siguranţa Alimentelor a reluat campania de vaccinare a vulpilor şi a animalelor domestice, întrucât se găseşte în principal la vulpi, dar se pot infecta şi animalele domestice: câinii, pisicile, animalele de fermă etc. Aşa se face că cea mai eficientă metodă de a preveni apariţia şi răspândirea acestei boli este vaccinarea vulpilor contra rabiei. Campania se va desfăşura în perioada aprilie-iunie 2016. Timp de 14 zile de la anunţarea acesteia, toţi câinii trebuie legaţi sau ţinuţi închişi, plimbarea în spaţii publice fiind permisă doar în lesă şi cu botniţă.

Rabia este o boală produsă de un virus ce afectează sistemul nervos, efectul fiind fatal. Aceasta se transmite la om prin muşcătura sau zgârietura unui animal deja infectat. Virusul se găseşte în principal la vulpe, liliac şi raton, care îl pot răspândi animalelor domestice, răspândindu-se prin saliva animalului infectat. La om, perioada de incubare este de două luni. Persoanele care găsesc animale moarte pe teritoriile pe care vor fi răspândite momelile vaccinale sunt obligaţi să nu le atingă şi să anunţe cât mai repede un medic veterinar, adminitraţia publică locală sau unitatea de vânătoare, pentru a prelua cadavrele. Momelile au un înveliş dur, fiind astfel concepute încât să se spargă atunci când animalul muşcă din ele. Momelile vor fi ditribuite în zonele limitrofe localităţilor de către gestionarii fondurilor de vânătoare împreună cu medici veterinari din cadrul Direcţiilor Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Judeţene, iar în zonele din afara localităţilor, momelile vor fi distribuite din avion, de la mică altitudine. Vaccinul nu prezintă niciun risc de îmbolnăvire nici pentru animalele şi nici pentru oamenii care îl ingerează din greşeală, dar trebuie evitat contactul cu acesta. Momeala nu este periculoasă, dar dacă un copil a înghiţit o astfel de momeală accidental, se recomandă prezentarea imediată la medicul de familie. În ceea ce priveşte stocul de vaccin antirabic pentru oameni, managerul Spitalului de Boli Infecţioase ne linişteşte - unitatea sanitară are acest vaccin. Deşi nu a precizat câte doze mai sunt disponibile sau pentru cât timp ar ajunge acestea, în principiu cadrele medicale sunt pregătite să trateze orice persoană care vine să solicite vaccinul.

Geanina DRĂGOI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218