REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
12.4° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Câmpeanu spune că pensiile vor fi indexate în 2013

Câmpeanu spune că pensiile vor fi indexate în 2013

Replica API 22 decembrie 2012 | 00:00 168

Deputatul PDL Roberta Anastase i-a cerut câteva explicaţii Marianei Câmpeanu în momentul în care aceasta a fost audiată în Comisiile de specialitate ale Parlamentului, cerându-i să explice când va indexa pensiile, cât va fi salariul minim pe economie şi dacă susţine pensiile sociale.

"În campania electorală aţi vorbit despre aplicarea legi pensiilor, ba mai mult am avut surprinderea să aud în campania electorală chiar că aţi fost ca şi USL un susţinător al acestei legi şi până la urmă...Concluzia este importantă, nu ceea ce s-a întâmplat de fapt. Concluzia este că e o lege bună care trebuie aplicată. De la 1 ianuarie 2013 intră în vigoare, articolul 102 din lege vorbeşte despe punctul de pensie şi cum se calculează el şi faptul că acest punct de pensie creşte anual cu 100% rata inflaţiei şi 50% din creşterea salariului mediu pe economie. Dna ministru, valoarea punctului de pensie 2013 cât va fi? Şi astept de la dvs un răspuns concret", i-a spus Roberta Anastase ministrului propus pentru Muncă, Mariana Câmpeanu.

Răspunzând acestei întrebări venite din partea opoziţiei, Câmpeanu a explicat că "indexarea va avea loc anul acesta", subliind că "termenul indexării era 1 ianuarie 2012" şi trebuia făcut de ministrul din acea vreme.

"Trebuie să ştiţi un lucru foarte clar, că această indexare va avea loc anul acesta. Este un termen general de indexare, dar ea se referă la aplicarea legii 263. Nu am căutat nicio clipă în campania electorală dacă această lege e bună sau rea, am spus pur şi simplu că o lege trebuie aplicată până la modificarea ei şi ceea ce îmi propun este să fac acest lucru şi să ştiţi dna Anastase că termenul era 1 ianuarie 2012. (...) Calculul punctului de pensie se va face respectând prevederile legale", a răspuns Mariana Câmpeanu.

Anastase a ţinut s-o întrebe pe Câmpeanu care va fi salariul minim pe economie după 1 ianuarie 2013, susţinând în acest context că USL a promovat în campania electorală o mărire a salariului minim pe economie care va ajunge la 1.200 lei.

"Aţi promis în campanie că veţi creşte salariul minim pe economie la 1.200 lei etapizat, la momentul respectiv vorbeaţi de nişte termene concrete, 1 ianuarie 2013 specificaţi 850 lei salariul minim pe economie şi scăderea contribuţiei la CAS cu un punct procentual. Dna ministru, aştept de la dvs un alt răspuns concret, cât va fi salariul minim pe economie la 1 ianuarie 2013?", a susţinut democrat-liberala Roberta Anastase.

Câmpeanu a avut un răspuns neclar pentru această întrebare, explicând astfel că această mărire depinde foarte mult de ce vor spune "partenerii sociali", însă cu siguranţă acesta va creşte.

"În legătură cu salariul minim pe economie, este de asemenea foarte clar că anunţarea exactă a valorii acestuia se va face după consultarea cu partenerii sociali. Eu nu pot să anunţ o cifră din partea Guvernului pentru că nu ar fi corect şi nici legal. Noi o să facem o propunere care va fi discutată cu partenerii noştri sociali şi după ce se va ajunge la un acord, aceea că probabil va fi comunicată. În orice caz, am afirmat foarte clar că salariul minim pe economie va creşte", a răspuns Câmpeanu.

Mai mult, Anastase a i-a cerut liberalei de la Muncă să explice ce se va întâmpla cu pensia socială pe care democrat-liberalii au introdus-o pe vremea când erau la putere.

"În 2009, în momentul în care susţineam introducerea - şi am şi reuşit - pensiei garantate, dvs spuneaţi că este o măsură nefericită care transformă România într-o ţară de asistaţi social. O să vă rog dna ministru să prezentaţi poziţia astăzi, înainte de a deveni ministru, să ştim la ce să ne aşteptăm, veţi susţine existenţa acestui ajutor social în continuare sau nu?", a întrebat pedelista.

Câmpeanu a precizat că ceea ce a făcut puterea din vremea respectivă nu poate fi numită "pensie socială" însă nu a spus dacă va susţine în continuare acest proiect.

"Pensiile sociale - eu nu cred că am făcut o afirmaţie de genul pe care dvs aţi spus-o dar poate m-am referit şi am spus că nu este cazul sau ceea ce aţi făcut dvs nu reprezintă o pensie socială pentru că în perioada în care s-a lansat această idee era prezentată ca o pensie socială, nu este o pensie socială ci a fost o completare a pensiei obţinută de cei care au avut o activitate şi au contribuit cu ceva la sistemul de pensii până la un anumit nivel minim pe care trebuie să-l obţinem. O pensie socială înseamnă cu totul altceva", a spus Câmpeanu.

sursa: newsin.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369