REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
11.6° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Campioanele Europene de la tenis de masă au vorbit deschis: „Noi suntem chinezoaicele Europei!”

Campioanele Europene de la tenis de masă au vorbit deschis: „Noi suntem chinezoaicele Europei!”

Replica API 10 septembrie 2019 | 00:00 515

Româncele și-au păstrat titlul European la Nantes și se gândesc acum să cucerească o medalie pe echipe și la Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2020.

Duminică, la Nantes, în „Palais des Sports de Beaulieu”, România a jucat a șasea finală europeană pe echipe în ultimii zece ani. După ce au pierdut în ultimul act în 2010, 2011, 2013, 2015, „tricolorele” au adus acum a doua medalie de aur consecutiv, după Luxemburg 2017.

„Dana Dodean și Eliza Samara au făcut parte din echipă la toate cele șase ediții. O performanță extraordinară! În plus, toate cele 6 finale pe care le-am jucat au fost cu echipe care au avut în componență cel puțin două jucătoare de origine chineză, iar antrenorul era și el chinez.

Că a fost Olanda, că a fost Germania, acum Portugalia, aceeași componență, spune extrem de mândră Betty Romanescu, team-managerul „naționalei” României și directorul de marketing al federației.

Titlu de apărat

Peste doi ani, Campionatele Europene de tenis de masă, pe echipe, va fi găzduit în luna septembrie de Cluj-Napoca.

„Pentru atunci avem clar obiectivele trasate. Ne dorim hattrickul la fete, adică al treilea titlu consecutiv, dar și să prindem podiumul la băieți. Cristian Pletea, Rareș Șipoș, Ovidiu Ionescu sunt capabili să câștige și ei o medalie", a declarat Betty Romanescu.

Presiune și siguranță

Berni Szocs a deschis „balul” în finala cu Portugalia și a învins-o cu 3-2 pe Shao Jieni.

„Sunt mândră de mine că am adus primul punct echipei, că am adus moral. Chinezoaica-portugheză era o jucătoare pe care o cunoșteam foarte bine, am jucat cu ea cred că de o sută de ori, am bătut-o, m-a și bătut, dar important e că acum nu i-am dat speranțe.

Toate meciurile au fost grele, am avut în față jucătoare agresive, chineoaice, dar noi suntem chinezoaicele României. Am simțit că suntem peste ele și că putem să ne păstrăm titlul”, a declarat Szocs.

Dana Dodean a făcut al doilea punct al finalei, tot după 3-2 cu Yu Fu, numărul 1 în echipa lusitană.

„Jucasem cu ea la Europeanul de simplu de la Alicante, dar și la echipe, în 2017. În Luxemburg o bătusem tot cu 3-2. Știam foarte bine ce tactică trebuie să aplic”, a spus Dana.

Eliza Samara a închis totul, după un sec 3-0 cu Leila Oliveira. Era adversarul cel mai slab considerat, dar presiunea era uriașă.

„Știam că nu am voie să greșesc, că nu trebuia să le mai dau șansa să se agațe de alte meciuri. Mintea mea era la bucuria de după, dar m-am concentrat până la urmă și am câștigat.

Ne bucurăm că încă nu ne bate nimeni. Că este Han Ying, Yu Fu, Ni Xia Lian, Li Jie, Li Qian, că este cine este, ne bucură că Samara, Szocs și Dodean, împreună cu Diaconu și Ciobanu, suntem cele mai bune din Europa”, a declarat cu pumnul strâns Eliza.

A avut surplus la bagaje, dar vameșii au recunoscut-o!

Româncele au plecat luni de dimineață de la Nantes, Eliza Samara, Irina Ciobanu și Adina Diaconu spre România, Bernadette Szocs spre Paris, iar Daniela Dodean spre Porto. Nu mică le-a fost surpriza când, în aeroport, lumea le-a recunoscut și a început să le aplaude.

„La controlul pașapoarte, toată lumea ne-a aplaudat, am fost recunoscuți. La bagaje, Dana Dodean a avut surplus, dar nu s-a pus problema de plată. I-au luat bagajul și i-au cerut în schimb un autograf. Sunt lucruri care ne fac mândri, simți că în sportul tău ești cineva", a declarat Betty Romanescu, team-managerul "naționalei”.

Turneu de calificare la JO în ianuarie 2019

România este pe locul 7 în lume în clasamentul pe echipe, la feminine. În fața lor, „tricolorele” au numai echipe asiatice: China, Japonia, Taiwan, Hong Kong, Singapore și Coreea de Sud.

„Obiectivul nostru acum e să ne pregătim cât mai bine pentru a putea obține o medalie olimpică. După ce am bătut toate echipele din Europa care au în componență jucătoare chineze, acum simțim că putem să le batem și pe asiatice. Nu mai avem complexul chinezoaicelor din Europa, suntem puternici și ne simțim ca atare", a declarat Betty Romanescu.

Oficialul FRTM spune că toată lumea tenisului mondial vede în România singura țară capabilă să spargă blocul asiatic la Jocurile Olimpice. Până atunci, România trebuie să se califice la Tokyo după turneul de calificare din ianuarie 2020, de la Gondomar (Portugalia). „Nu avem emoții în privința calificării”, a mai spus Romanescu.

„E dificil să alegi cine să joace!”

Antrenorul României, Viorel Filimon, a declarat după aurul cucerit la Nantes, cât de dificil i-a fost, la fiecare meci, să aleagă jucătoarele în funcție de ordinea intrării la masă.

„Pe parcursul acestui European am făcut trei formații diferite, în sensul că numărul 1 din echipă a ajuns să joace și pe poziția a doua și pe a treia, omul numărul doi și pe poziția întâi și pe trei, lucru care mi-a ușurat posibilitatea de a întocmi foaia de joc. Mai greu e când toate fetele îți spun că sunt gata, pot să bată, iar tu trebuie să găsești varianta optimă astfel încât să câștigi cât mai ușor”, a spus tehnicianul. Filimon e omul care a condus România la toate cele 6 finale din ultimii 10 ani.

„Am pierdut patru finale până am ajuns în vârf. Nu este ușor, dar acum, după ce am devenit campioni, nici nu ne face invincibili. Le-am spus fetelor, că prin mobilizare, pot bate pe oricine, valoare au”, a încheiat antrenorul României.

sursa: gsp.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Felicitari pt Bianca dar ajunge nu e romanca avem echipa de tenis aRomaniei CE de ea trebuie scris in aceasta perioada voi nu realizati ce performanta au facut fetele astea pe bani putini felicitari fetelor
7
0
Superb!Va multumim ,fetelor!BAFTA!
8
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614