REPLICA ONLINE CONSTANTA

17° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Campusul Henri Coandă. DNA cere arestarea lui Schwartzenberg: intermedia şpaga pentru Mazăre!

Campusul Henri Coandă. DNA cere arestarea lui Schwartzenberg: intermedia şpaga pentru Mazăre!

Replica API 31 mai 2016 | 00:28 309

„Liant” între primar şi Shapir Structures

„Liant” între primar şi Shapir Structures

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, la data de 20 mai 2016, au înaintat Tribunalului Bucureşti referatul cu propunere de arestare preventivă în lipsă pentru o durată de 30 de zile, începând cu data punerii în executare a mandatului, a inculpatului Emilian (Elan) Schwartzenberg, cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la dare de mită. Precizăm că este vorba despre un dosar disjuns dintr-o cauzã în care este judecat Radu Mazăre.

În ordonanţa procurorilor se arată că, în cauză, există date şi probe care conturează că, în cursul anului 2011, inculpatul Schwartzenberg l-a ajutat pe Avraham Morgenstern, administrator unic al unei firme (Shapir Structures – n.r.), să îi dea lui Radu Ştefan Mazăre, primarul municipiului Constanţa de la acea vreme, suma totală de 175.000 de euro pentru ca acesta din urmă să facă demersuri atât în cadrul atribuţiilor de serviciu cât şi în afara (contrare) lor, astfel încât să faciliteze câştigarea, de către firma respectivă, în condiţii avantajoase, a unei licitaţii având ca obiect contractul de construire a Campusului social Henri Coandă în valoare de 40.964.030 lei fără TVA (circa 10 milioane de euro).

Ajutorul acordat de Schwartzenberg a constat, pe de o parte, în faptul că a intermediat darea sumei de 175.000 de euro prin interpunerea, pe traseul banilor, a unei societăţi offshore (societate al cărei beneficiar real era) şi, pe de altă parte, a facilitat relaţia dintre Mazăre şi Morgenstern, fiind prieten cu amândoi. Societatea off shore este o societate înmatriculată în Insulele Virgine Britanice care avea deschise conturi în Liechtenstein. Toate operaţiunile de transfer bancar erau ordonate de Schwartzenberg Emilian, în calitate de beneficiar real şi puse în executare de o altă persoană.

„În cauză este necesară luarea măsurii arestării preventive faţă de inculpatul Schwartzenberg Emilian având în vedere că, pe de o parte, din probele cauzei rezultă suspiciunea rezonabilă că inculpatul a săvârşit infracţiunea pentru care s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva sa şi, pe de altă parte, că inculpatul s-a ascuns, în scopul de a se sustrage de la urmărirea penală”, au precizat procurorii DNA. Prezentul dosar este disjuns din cauza în care fostul primar al municipiului Constanţa a fost trimis în judecată, la finele lunii martie 2016, alături de de fratele său Alexandru Mazăre şi Morgenstern Avraham. Precizăm că, în ceea ce-l priveşte pe primarul demisionar al Constanţei, este vorba despre al patrulea dosar în care este trimis în judecată de procurorii anticorupţie.

Liliana CHIRU

Citeşte şi:

http://www.replicaonline.ro/mita-pentru-radu-mazare-nu-era-mita-era-comision-de-succes-pentru-proiectul-henri-coanda-269666/

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218