REPLICA ONLINE CONSTANTA

27.4° Constanța Mar., 16 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6701
27.4° Constanța Marți, 16 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6701
 

Canada: Partidul Liberal al premierului Trudeau, dat câştigător, dar fără o majoritate absolută

Canada: Partidul Liberal al premierului Trudeau, dat câştigător, dar fără o majoritate absolută

Replica API 22 septembrie 2021 | 00:00 498

Partidul Liberal condus de prim-ministrul canadian Justin Trudeau se îndreaptă spre o victorie în alegerile legislative anticipate de luni, care nu îi va aduce însă majoritatea parlamentară scontată, indică proiecţiile prezentate de televiziunea publică CBC, informează dpa, citată de Agerpres.

Justin Trudeau

Conform proiecţiilor, partidul de guvernământ a obţinut mai multe locuri decât opoziţia conservatoare, însă cele în jur de 155 de mandate prognozate se situează sub pragul de 170 care i-ar aduce o majoritate absolută în Camera Comunelor.

Câteva districte electorale erau încă în dispută în cursul nopţii.

Întrucât au existat mai multe voturi prin corespondenţă decât de obicei, rezultatele finale ar putea întârzia.

Justin Trudeau (49 de ani) a guvernat Canada - a doua ţară din lume ca suprafaţă şi cu o populaţie de aproape 38 milioane de locuitori - din 2015, însă în ultimii doi ani a condus un executiv minoritar.

Sperând să capitalizeze pe seama campaniei puternice de vaccinare, premierul a convocat alegeri anticipate cu scopul de a câştiga o majoritate absolută.

Însă competiţia între liberalii lui Trudeau şi conservatorii conduşi de Erin O'Toole a fost strânsă.

Principalii candidaţi ai celorlalte partide şi mulţi cetăţeni i-au acuzat pe liberali că au convocat aceste alegeri în ciuda valului al patrulea al pandemiei şi a faptului că dispuneau de un guvern minoritar relativ stabil.

Scorul final al liberalilor va depinde de rezultatele din câteva zeci de districte electorale disputate, mai ales în suburbiile oraşelor Toronto, Montreal şi Vancouver.

Ultimul scrutin la nivel federal le-a adus liberalilor 157 de mandate, iar conservatorilor 121, un rezultat pe baza căruia Trudeau a guvernat cu un cabinet minoritar, un rezultat frecvent în politica din Canada, unde coaliţiile de guvernare sunt rare.

Dacă obţinerea a 170 de locuri pare improbabilă, liberalii ar putea fi ajutaţi de sistemul electoral canadian, în care mandatele în cele 338 de circumscripţii sunt distribuite conform principiului majorităţii absolute, ceea ce în mod tradiţional îi favorizează.

În plus faţă de criza climatică, campania electorală a fost dominată de probleme interne precum creşterea costului vieţii şi a serviciilor de sănătate.

'Tocmai am votat. Ar trebui să o faceţi şi voi', a postat Trudeau pe Twitter un mesaj însoţit de o fotografie care îl prezintă împreună cu cei trei copii ai săi în secţia de votare.

O'Toole a postat şi el o fotografie în faţa urnei, împreună cu soţia sa. 'Mândri că am votat azi, asiguraţi-vă că faceţi la fel!', i-a îndemnat el pe alegători.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Canada tot neocomunism vrea se pare. Trist
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369