REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
14.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Canada: Poliţia canadiană a pus ilegal la dispoziţia SUA datele de pe mobilul directoarei de la Huawei, acuză avocaţii ei

Canada: Poliţia canadiană a pus ilegal la dispoziţia SUA datele de pe mobilul directoarei de la Huawei, acuză avocaţii ei

Replica API 5 octombrie 2019 | 00:00 384

Meng Wanzhou

Poliţia canadiană a pus ilegal la dispoziţia autorităţilor americane datele din telefonul mobil al directoarei financiare de la Huawei, arestată la începutul lui decembrie la Vancouver, la solicitarea SUA, pentru complot cu Iranul vizând eludarea sancţiunilor impuse de Washington, au indicat avocaţii ei, transmite vineri AFP.

Avocaţii lui Meng Wanzhou vor să demonstreze că drepturile clientei lor au fost încălcate şi încearcă să facă presiuni asupra canadiene pentru a evita extrădarea ei în SUA în legătură cu acest caz, care a provocat o gravă criză diplomatică între Ottawa şi Beijing.

Autorităţile canadiene au dus o "anchetă penală clandestină" împotriva dnei Meng, în folosul FBI, au susţinut joi avocaţii fostei directoare de la Huawei.

Washington o acuză pe Meng Wanzhou că a ajutat Iranul să încalce sancţiunile impuse de SUA împotriva programului său nuclear şi că a minţit băncile americane, acuzaţii respinse de avocaţii acesteia.

Arestată la 1 decembrie la Vancouver, responsabila chineză a fost pusă în libertate câteva zile mai târziu, după ce a plătit o cauţiune de 10 milioane de dolari canadieni (6,6 milioane de euro), fiind obligată să poarte o brăţară electronică şi să predea paşaportul.

Arestarea ei a declanşat o criză diplomatică fără precedent între Ottawa şi Beijing.

Între timp, China i-a arestat pe fostul diplomat canadian Michael Kovrig şi pe compatriotul acestuia omul de afaceri Michael Spavor, pe care îi suspectează de spionaj, şi a condamnat la moarte alţi doi canadieni găsiţi vinovaţi de trafic de droguri.

Beijingul consideră că această afacere are ca scop sabotarea gigantului săi din domeniul telecomunicaţiilor, cu toate că, de la început, premierul canadian, Justin Trudeau, a afirmat constant că nu a fost niciodată "o intervenţie politică", Canada fiind "un stat de drept".

Decizia finală în privinţa extrădării îi va reveni ministrului canadian al justiţiei, David Lametti.

În iunie, tribunalul din Vancouver a decis că audierile privind cererea de extrădare în Statele Unite a lui Meng Wanzhou vor începe la 20 ianuarie 2020. AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367