REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Cancerul ar putea fi detectat cu un simplu test de sânge

Cancerul ar putea fi detectat cu un simplu test de sânge

Replica API 29 noiembrie 2021 | 14:55 671

În fiecare an, mii de oameni sunt supuși unui screening de rutină pentru a depista cancerul în stadiile sale incipiente, în timp ce acesta este încă tratabil. Dar aceste teste de rutină pot fi dureroase și invazive, iar medicii verifică în mod regulat doar cinci dintre unele dintre cele mai comune tipuri de cancer. Acum, cancerul ar putea fi detectat printr-un simplu test de sânge, scrie antena3.ro

De zeci de ani, oamenii de știință au lucrat la modalități de depistare a cancerului folosind un simplu test de sânge, mai degrabă decât o biopsie dureroasă sau un test invaziv. Aceste așa-numite teste de „biopsie de sânge” sunt mai aproape ca niciodată de îmbunătățirea dramatică a modului în care medicii pot depista cancerul.

Galleri, un nou test de sânge realizat de compania de îngrijire a sănătății GRAIL, este unul dintre cele mai avansate teste de biopsie de sânge. Funcționează prin căutarea fragmentelor de ADN în sângele unei persoane care indică prezența a peste 50 de tipuri de cancer.

Potrivit Dr. Pashtoon Kasi, director de cercetare a cancerului de colon și medicină de precizie la Weill Cornell Medicine, tehnologia de bază a fost de fapt folosită pentru prima dată pentru a servi unui alt scop.

„Aceeași tehnologie există de mai bine de 20 de ani”, a spus el. „A început cu diagnosticul prenatal”.

Dar acum, o tehnologie similară a fost folosită pentru a detecta semnăturile timpurii ale cancerului.

Dr. Michael Seiden, fostul președinte al Rețelei de Oncologie din SUA, consideră testele de biopsie de sânge ca parte a viitorului val al așa-numitei „medicină de precizie” - ideea că îngrijirea medicală a fiecărei persoane poate fi adaptată pentru a se potrivi geneticii specifice, nevoi medicale și caracteristici unice.

Medicina de precizie încearcă „să învețe cât mai multe despre sănătatea unei persoane prin intermediul unor teste de diagnostic sofisticate”, a spus Seiden, potrivit ABC News.

Potrivit lui Kasi, mai puțin de două treimi dintre americani sunt testați pentru cancer de colon, care implică adesea o procedură invazivă numită colonoscopie. O simplă biopsie de sânge, cum ar fi Galleri, poate îmbunătăți screening-ul actual al cancerului deoarece este ușor de utilizat, a spus el.

Dar, în ciuda progreselor recente, mulți medici spun că este un drum lung de parcurs - iar unii spun că există motive pentru a aștepta ca mai multe cercetări să fie făcute.

Galleri, deși promițător, nu este încă aprobat de FDA. Încă trebuie să fie supus mai multor teste pentru a demonstra că poate produce rezultate fiabile de fiecare dată.

Dar există o altă provocare, mai complexă, spun unii experți. În îngrijirea medicală de rutină, mai multe teste nu sunt întotdeauna mai bune.

„Pentru a face un test de screening pentru orice tip de boală sau tulburare, trebuie să vă gândiți care este beneficiul de a face acest lucru”, a spus Partridge. „Dacă trăiești 15 minute mai mult, s-ar putea să nu merite. Dar dacă trăiești 10 luni mai mult, s-ar putea să merite.”

Un refren obișnuit în tratamentul cancerului este „mai devreme este mai bine”: cu cât un cancer poate fi găsit mai devreme, tratamentul are adesea mai mult succes. Cu toate acestea, uneori poate fi dificil să faci diferența dintre un cancer precoce și o creștere non-canceroasă.

Un diagnostic final implică adesea o procedură invazivă, cum ar fi o biopsie cu ac sau o intervenție chirurgicală pentru a îndepărta țesutul. Aceste proceduri nu sunt lipsite de riscuri și orice instrument de screening, cum ar fi testul Galleri, ar trebui să reducă numărul de proceduri inutile.

De aceea, unii din comunitatea medicală ezită cu privire la utilitatea unei biopsii de sânge capabilă să detecteze doar câteva celule canceroase, deoarece poate detecta accidental un non-cancer ca cancer.

Dar cel puțin, Galleri ar putea oferi un sistem de avertizare timpurie, astfel încât medicii să poată monitoriza pacienții și să-i trateze dacă devine necesar.

„Acest lucru oferă un test de screening suplimentar care ar putea detecta un cancer în stadiu incipient care nu este detectabil de alte teste disponibile”, a spus Seiden. Dar, „Nu dovedește că nu aveți cancer și nu înlocuiește screening-ul recomandat în prezent. Este un supliment”.

Partridge a adăugat că speră că într-o zi va putea comanda astfel de teste, dar acum, „Cred că imaginea de ansamblu este foarte optimistă, dar chiar nu este pregătită pentru pacienții noștri, în afara unui studiu clinic.”

Deși Galleri nu este încă aprobat de FDA, testul poate fi prescris de orice medic din Statele Unite. Deoarece nu este acoperit de asigurare, costă 949 USD.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920