REPLICA ONLINE CONSTANTA

5.9° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
5.9° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Cancerul la sân: Programul de reconstrucţie mamară, lansat de Ministerului Sănătății, INCOMPLET

Cancerul la sân: Programul de reconstrucţie mamară, lansat de Ministerului Sănătății, INCOMPLET

Replica API 23 decembrie 2015 | 00:00 245

Intervenţiile de la nivelul sânilor pot fi adevărate traume psihice pentru paciente. Aceasta mai ales dacă e vorba despre extirparea unor tumori maligne sau a întregii glande mamare. Însă chiar în timpul operaţiei, reconstrucţia sânului poate rezolva problema estetică. Peste o mie de euro trebuie să achite o femeie care a suferit o mastectomia, în vederea reconstrucției mamare. Nu multe își permit acest lucru, iar în sprijinul a venit Ministerul Sănătății, anul trecut, prin programul național de reconstrucţie mamară. În 18 spitale din țară au început, din noiembrie 2014, intervențiile de reconstrucție mamară cu implanturi din silicon, costurile fiind acoperite de stat. Programul a fost lansat și la Constanța, trei femei fiind declarate eligibile. Numai că, la un an de la debutul său, proiectul stagnează, cel puțin la unitatea medicală de la malul mării, dintr-un singur motiv: este nevoie de o aprobare de la Ministerul Sănătății pentru simetrizarea sânului nou format cu cel controlateral.

Programul național de reconstrucţie mamară după afecțiuni oncologice, lansat în urmă cu un an la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, stagnează. Celor 3 femei declarate eligibile le-au fost puse proteze provizorii care după 7 luni trebuiau scoase și înlocuite cu implanturi, lucru care nu s-a mai întâmplat. Reprezentanții secției de Chirurgie plastică-microchirurgie reconstructivă din cadrul SpitaluluI Județean Constanța spun că este nevoie de reconstrucţia volumului sânului, simetrizarea sânului nou format cu cel controlateral. Numai că, pentru a fi realizată această operațiune de simetrizare, este nevoie de acordul Ministerului Sănătății. Acord, pe care medicii îl tot așteaptă și întârzie să apară. „Este o problemă din sistem. Acest program este, de fapt, un subprogram pentru protezare mamară. Statul român ne dă protezele, pe care le punem pacientelor. Dar nu se ocupă și de celălalt sân. Suntem într-un impas. Pentru că nu există cadru legal să putem face simetrizarea. Se fac presiuni la Ministerul Sănătății, colegii de la București lucrează intens, e o chestiune națională. Practic, ni s-a dat jumătate din ceea ce trebuie să facem. Practic, noi punem un implant de 350 ml pe sânul bolnav, vom avea o asimetrie foarte mare, căci celălalt poate avea 500 de ml sau un litru. Ni s-a promis că după sărbători se va rezolva această chestiune. Noi am realizat intervențiile de montare a expanderul. Acum trebuie să-l schimbăm cu o proteză definitivă, de silicon, și să facem simetrizarea pe sânul celălalt. Ca și profesionist, o intervenție la care montezi o proteză definitivă și nu ai simetrizare pe sânul celălalt,e o chestiune inututilă. Nu are nici un avantaj. Are o gălușcă într o parte, iar în cealaltă parte are un sân mare“, a declarat, pentru Replica, Bogdan Marian Caraban, medic specialist chirurgie plastică și estetică din cadrul Spitalului Județean Constanța. În Romania, anual, 6000 de romance află că suferă de cancer la sân. Programul va continua cel mai probabil și în 2015, mai ales că la noi foarte multe femei sunt diagnosticate cu cancer în stadii avansate de boală. Programul include prezența a doi chirurgi, unul de chirurgie generală, care face mastectomia, și un chirurg plastician, care face corecția și implantul după mastectomie.

Mirela Sorina PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614