REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
11.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Cancerul, o boală prea urâtă pentru un copil! Un SMS de 2 euro poate face diferenţa dintre viaţă şi moarte

Cancerul, o boală prea urâtă pentru un copil! Un SMS de 2 euro poate face diferenţa dintre viaţă şi moarte

Replica API 30 decembrie 2017 | 13:11 395

În urmă cu aproximativ un deceniu, orice articol despre tumorile maligne la copii începea cu sintagma: „cancerul se întâlnește rar la copii”. O formulare care, întâi de toate, avea menirea să redea liniștea și speranța părinților. Astăzi, este deja din ce în ce mai greu să o folosești, în condițiile în care din ce în ce mai mulți copilași se luptă cu boli prea mari și prea grele chiar și pentru un om mare! Medicii îi ajută cât pot și ei, iar dacă în țară nu sunt resursele și tehnologia pentru tratarea lor, sunt îndrumați către clinici de peste hotare. Noi, la rândul nostru, putem să le oferim un mic ajutor pentru a-și recupera copilăria. Accesați pagina www.ajutacopiii.ro, un SMS de 2 euro de 8828, în cadrul campaniei desfășurate de Fundația Ringier – este un minim ajutor pe care îl poate acorda fiecare dintre noi!

Numărul copiilor diagnosticați cu boli din ce în ce mai grele, cu denumiri urâte și dureroase, este în creștere. O putem constata, din păcate, în jurul nostru. Care sunt motivele? Să dăm vina pe viața intrauterină, pe moștenirea genetică, pe dezvoltarea tehnologică sau pe alimentația plină de E-uri? Discuția este lungă și nici măcar specialiștii nu s-au hotărât la un răspuns cert. Dincolo de motivele pentru care apar aceste cazuri pline de durere și revoltă, copilașii aceștia au nevoie de ajutor: de specialitate, din partea medicilor, financiar, din partea noastră, pentru că, de cele mai multe ori, salvarea pentru acești prichindei se găsește peste hotare la niște costuri exorbitante!

Noi îi putem ajuta cu oricât de puțin. Fundația Ringier este una dintre organizațiile care desfășoară un program pentru ajutarea copiilor bolnavi. Programul se numește „Ajută Copiii!” și își propune să ofere sprijin copiilor „care duc uimiți și neajutorați bătălia cu boli teribile, în care, adesea, singurul sprijin le sunt părinții”.

„Pe cât pare de meschin, salvarea acestor copii se reduce, de cele mai multe ori, la bani”, o admit și reprezentanții fundației.

Noi îi putem ajuta cu cât de puțin, fie și cu un SMS de 2 euro la 8828, cu un mesaj în care scriem numele copilului căruia vrem să-i fie destinat ajutorul financiar.

Alin cel Viteaz, din comuna Castelu, are nevoie de sprijinul nostru

Alin Gabriel Amăriei este un prichindel din județul Constanța care, de cinci ani se luptă cu cancerul. Luna aceasta a revenit acasă, după vizita de la American Hospital din Turcia, unde a început tratamentul salvator cu citostacice. Dar încă mai are nevoie de ajutor, pentru că terapia este la început, mai sunt vizite de făcut la clinică. La următoarea vizită se va stabili dacă se va interveni chirurgical sau dacă va mai urma o tură de chimioterapie. Îl chinuie reacțiile adverse, dar voința lui de a se face bine este mult mai puternică.

Până acum, Alin a intrat de trei ori în stop cardio-respirator pe masa de operație. Dar nu renunță!

În urmă cu patru ani, Alin Gabriel Amariei a fost diagnosticat cu tumoare cerebrală. A fost operat, dar, din nefericire, medicii nu au putut curăţa tot ţesutul bolnav de pe creierul băieţelului, însă au reuşit să ţină boala sub control câţiva ani, cu ajutorul tratamentului. Şi când credeau că totul merge într-o direcţie bună, examenul RMN a arătat că, de fapt, nu era deloc aşa, iar creierul fusese invadat de metastaze. În speranţa depistării unui tratament care să le vindece copilul, părinţii l-au dus în Turcia, la American Hospital.

Până să fie lovit de boală, Alin era un copil tare vesel, cunoscut şi iubit de toţi vecinii din comuna Castelu, judeţul Constanţa, locul în care s-a născut şi a crescut alături de părinţii şi frăţiorul său mai mare. Era în stare să se joace în curte cât era ziua de lungă şi cel mai mult îi plăcea să se ascundă, dar mama ştia exact de unde să-l ia, pentru că vocea lui inconfundabilă răsuna în toată ograda.

În 2012, în speranţa unui trai mai bun, părinţii au hotărât să plece la muncă în Cipru. Nu au conceput însă să-şi lase copiii acasă, motiv pentru care au plecat cu toţii. Un an totul a mers ca pe roate, iar familia Amariei era cât se poate de fericită. Într-o bună zi însă, Alin a început să se simtă rău. Îl durea capul şi vărsa tot ce băga în guriţă. După o săptămână, mama l-a dus la medic, iar copilul a primit un tratament care însă nu i-a priit. S-au întors la doctor şi le-au fost prescrise alte medicamente care, de asemenea, nu i-au îmbunătăţit deloc starea de sănătate. Într- un final, au ajuns la spital, pentru că micuţul era deshidratat şi abia dacă se mai putea ţine pe picioare.

A fost supus unor investigaţii amănunţite, printre care s-a numărat şi un examen RMN. În momentul în care medicul a venit să le comunice rezultatele, mama a simţit că ceva nu este în regulă. „Doamna doctor care se ocupa de Alin era însărcinată. Am văzut- o că e tare crispată şi că nu ştie ce şi cum să ne zică… dar nu m-am aşteptat să aud ce-am auzit. În clipa în care ne-a spus de tumoarea de pe creier am înlemnit şi nu am mai putut scoate o vorbă, iar soţului meu i s-a făcut rău şi a căzut din picioare. Medicul ne-a sfătuit să ne întoarcem în România de urgenţă şi să vedem ce este de făcut”, povesteşte Mihaela Amariei, mama lui Alin.

Operaţie pe creier de 7 ore şi jumătate

Pe 21 februarie 2013, copilul a fost internat la Spitalul Bagdasar Arseni. Chiar dacă aveau toate rezultatele analizelor din Cipru, medicii români l-au supus pe micuţ unui nou şir de investigaţii, pentru a fi siguri că nu s-a strecurat nicio greşeală pe undeva. Din păcate, rezultatele au fost aceleaşi. Ba mai mult decât atât, copilul avea şi hidrocefalie – acumulare excesivă de lichid în interiorul cutiei craniene – şi trebuia operat. Pe 1 martie, Alin a intrat pentru prima dată în sala de operaţii, unde i-a fost montat un şunt din cutia craniană până în intestinul subţire, care avea ca scop drenarea excesului de lichid din căsuţa creierului.

După o săptămână, băiatul avea să treacă printr-o încercare mult mai grea. Medicii hotărâseră să intervină chirurgical în încercarea de a extirpa tumoarea care îi invadase creieraşul micuţului. „A intrat în sală şi a mai ieşit după 7 ore şi jumătate. Nu pot să vă descriu cum au trecut acele ore. Tumoarea era înfiptă în creier, motiv pentru care nici nu a putut fi extirpată în totalitate, iar copilul meu a intrat de trei ori în stop cardio-respirator pe masa de operaţie. Iar după ce a ieşit şi m-a văzut, a strigat «mami », iar apoi nu a mai vorbit aproape o lună”, îşi aminteşte femeia.

Au urmat cure îndelungi de citostatice, 22 la număr, şi alte 30 de radioterapie. Apoi, Alin a părăsit spitalul, cu tratament de întreţinere, urmând să se întoarcă o dată la două luni, la control. Şi părea că merge bine, chiar dacă în căpşorul băiatului mai rămăseseră urme de tumoare. După doi ani însă, un alt examen RMN avea să scoată la iveală metastazele pe care Alin le avea pe creierul mare, inoperabile din cauza poziţionării sub vasele vasculare.

Nodulii canceroşi, arşi parţial

A urmat o altă perioadă extrem de chinuitoare pentru copilul ajuns acum la aproape 9 ani. A fost nevoit să stea cu un cadru metalic înfipt în cap pentru a putea face o serie de raze Gamma Knife – un “bisturiu” cu raze gamma cu ardere fixă, care dă posibilitatea tratării tumorilor cerebrale profunde, greu accesibile operaţiilor obişnuite. Razele au reuşit să ardă doar o parte din nodulii canceroşi, iar altă posibilitate de extirpare a acestora nu există la noi în ţară.

Tocmai din acest motiv, în încercarea de a face tot ceea ce este cu putinţă posibil pentru puiul ei, mama a trimis dosarul medical al băiatului către mai multe spitale din Europa, printre care şi American Hospital din Turcia. De la aceştia a şi primit un răspuns favorabil! Însă pentru ca băiatul să fie salvat din chinul prin care trece de aproape cinci ani, este nevoie de fonduri.

Cine doreşte să-l ajute pe micuţul greu încercat de soartă o poate face donând 2 euro prin SMS la numărul 8828 cu textul “Alin”, iar pentru sume mai mari se pot face donaţii în conturile Fundaţiei Ringier:

RO29 RZBR 0000 0600 1552 6176- RON

RO02 RZBR 0000 0600 1552 6177- EURO, deschise la Raiffeisen Bank

De asemenea, poate fi redirecționat 2% din impozitul pe venit către Ringier Foundation, Cod de identificare fiscală 22962839.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
cum pe ce sau pe cine sa dam vina? este normal SMS doi euro, normal ca dsau, dar hotii, borfasii, excrocii, analfabetii penalii parlamentari si guvernanti ce si-au dat legi speciale ptr imbuibarea lor si a neamurilor lor pe vecie in schimbul acestor chinuri ce duc, unele, spre deces, de ce oare?, din cauza furtuluil lor in haita, astia nu pot fi numiti oameni ci CAINI, lasa , cu buna stiinta, lumea sa moara si stiti cine? , ia intrebati-l pe semiimpuscatul nastase unde si-a facut copii lui scolile, Mihnea, liceul, facultatea , masteratul in state diferite, si stiti unde lucreaza si pe ce ban
1
0
Pe alimentatia artificiala, E-uri, pesticide, modificari genetice. Inainte oamenii mancau alimente naturale, de aceea cancerul era rar.
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218