Când ar trebui să ne fie teamă de un atac terorist în România?
Când ar trebui să ne fie teamă de un atac terorist în România?
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestSRI menţine „albastru” nivelul de alertă
SRI menţine „albastru” nivelul de alertă
Nivelul de alertă teroristă este menţinut la culoarea “albastru”, ceea ce înseamnă „precaut”. Mai exact, informaţiile disponibile şi evenimentele recente indică un risc scăzut de producere a unui atac terorist. Precizăm că, începând cu anul 2004, România dispune de un Sistem Naţional de Alertă Teroristă (SNAT) în scopul sprijinirii procesului de planificare activităţilor antiteroriste la nivel naţional, precum şi al informării populaţiei în legătură cu nivelul ameninţării teroriste. Este vorba despre mai multe culori, portocaliu şi roşu fiind cele care ar trebui să ne îngrijoreze.
„SRI condamnă ferm atacurile teroriste din Franţa şi va continua să ofere sprijin, împreună cu celelalte instituţii care fac parte din Sistemul Naţional de Prevenire şi Combatere a Terorismului, partenerilor săi internaţionali în lupta împotriva terorismului”, este specificat pe site-ul Serviciului Român de informaţii. În România, Sistemul Naţional de Alertă Teroristă se menţine, în momentul de faţă, la nivelul „Albastru-precaut”. Acest nivel înseamnă că există un risc scăzut de producere a unui atentat terorist.
Până în prezent nu există informaţii care să ducă la o legătură între evenimentele din Franţa şi riscuri la adresa securităţii naţionale. Monitorizăm şi întreprindem acţiuni specifice care se impun în astfel de situaţii. „Strategia Serviciului Român de Informaţii este de a preveni orice acţiune teroristă, de a menţine climatul de siguranţă a cetăţenilor şi de a proteja teritoriul naţional. Directorul Serviciului Român de Informaţii, domnul Eduard Hellvig, îşi exprimă solidaritatea faţă de statul francez în aceste momente critice şi îi asigură pe partenerii internaţionali ai SRI de întreaga cooperare”, potrivit SRI.
De asemenea, precizăm şi faptul că, în cadrul SNAT, stările de ameninţare sunt identificate prin cinci niveluri de alertă teroristă, evidenţiate distinct pe bază de culori. Verde (scăzut) se referă la faptul că informaţiile disponibile şi evenimentele recente indică faptul că un atac terorist este foarte puţin probabil, albastru (precaut): informaţiile disponibile şi evenimentele recente indică un risc scăzut de producere a unui atac terorist, galben (moderat): informaţiile disponibile şi evenimentele recente indică faptul că există risc terorist general, fiind posibil un atac terorist, portocaliu (ridicat): informaţiile disponibile şi evenimentele recente indică un risc terorist crescut, fiind probabil un atac terorist, roşu (critic): informaţiile disponibile şi evenimentele recente indică un risc iminent de producere a unui atac terorist.
Cum se stabileşte nivelul curent de alertă teroristă
Potrivit Inspectoratului General al Poliţiei Române, în stabilirea nivelului curent de alertă teroristă, se utilizează două categorii de indicatori, precum informaţii disponibile, conţinând avertizări cu privire la evoluţii ce s-ar putea constitui în: vulnerabilităţi, factori de risc, ameninţări, stări de pericol, iminenţa unui atac terorist pe teritoriul României şi evenimente recente - manifestări explicite de orice natură ale unei entităţi teroriste de a realiza un atac terorist pe plan naţional/internaţional. De la instituirea SNAT (2004) şi până în prezent, în România, nivelul de alertă teroristă a fost precaut (albastru), cu excepţia unei perioade scurte - prilejuită de desfăşurarea la Bucureşti (2008) a Summit-ului NATO - când s-a decis ridicarea nivelului la galben-moderat.
Liliana CHIRU
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News