REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.4° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
9.4° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Când are voie poliţistul rutier să ne oprească în trafic şi să ne controleze autoturismul

Când are voie poliţistul rutier să ne oprească în trafic şi să ne controleze autoturismul

Replica API 29 octombrie 2013 | 00:00 706

Cine are dreptate în clipul devenit viral pe Internet?

Cine are dreptate în clipul devenit viral pe Internet?

Clipul video în care un şofer se dă "rotund", refuzând să prezinte actele unui poliţist de la Serviciul Rutier Suceava, a devenit viral pe Internet. În plus, şoferii s-au şi întrecut în comentarii, fiecare dându-şi cu părerea cu privire la cine a avut dreptate şi cine a încălcat legea. Despre aceste lucruri ne-a vorbit şeful Serviciului Rutier Constanţa, Ciprian Sobaru, care a explicat care sunt drepturile şi obligaţiile unui conducător auto în momentul în care este oprit de către un om al legii.

A fost tras pe dreapta şi rugat să prezinte actele la control. De aici a pornit un adevărat circ, şoferul hotărând să facă pe durul, întrucât are drepturi, refuzând să dea curs cererilor omului legii, precum să coboare din autoturism sau să-l lase să-i controleze interiorul maşinii. Toată scena a fost filmată şi postată pe internet, de unde au şi început părerile pro sau contra. Pentru a se spulbera toate ideile lansate, şeful Poliţiei Rutiere Constanţa, Ciprian Sobaru, a explicat cum stau lucrurile, care sunt obligaţiile şi drepturile unui participant la trafic, oprit pentru control.

Reporter: În ce condiţii poate fi un autoturism tras pe dreapta?

Ciprian Sobaru: Poliţistului rutier îi este interzis să oprească un vehicul pentru control atât timp cât conducătorul auto nu a încălcat o regulă de circulaţie sau nu există indicii că ar fi încălcat o regulă de circulaţie sau a săvârşit o faptă antisocială. Excepţie fac acele acţiuni tematice organizate de Poliţia Rutieră sau de către o altă unitate de Poliţie, cum ar fi acţiunea tematică pe linia consumului de băuturi alcoolice. Nu ai de unde să ştii dacă a consumat sau nu atât timp cât nu testezi conducătorul auto. Şi mai sunt şi alte acţiuni.

Rep.: Dar cum se poate proba că şoferul respectiv a fost oprit pentru ceva anume? Pentru că, în clip-ul dat ca exemplu, şoferul spunea că nu este vorba despre aceeaşi maşină.

C.S.: Am zis la un moment dat că este vorba de indicii. Nu trebuie ceva în mod concret să poţi face un control cu privire la un autovehicul sau să scoţi din trafic un autovehicul pentru control.

Rep.: Care sunt obligaţiile şoferului în momentul în care este tras pe dreapta?

C.S.: În primul rând trebuie să rămână în autovehicul, nu să coboare, decât la solicitarea poliţistului şi trebuie să prezinte pentru control documentele pe care i le cere poliţistul: actul de indentitate, permisul de conducere, poliţa de asigurare, certificatul de înmatriculare şi alte documente, precum rovigneta, dovada achitării taxei de drum pentru drumuri judeţene.

Rep.: Are voie poliţistul rutier să efectueze un control autoturismului?

C.S.: Da, are voie, pentru că autovehiculul nu intră în categoria locuinţelor, unde să fie necesar un mandat de percheziţie.

Rep.: În momentul în care i se solicită şoferului să coboare din autoturism şi nu vrea, ce se întâmplă?

C.S.: În momentul în care un conducător auto intră în contact cu un poliţist, el este obligat să facă tot ceea ce poliţistul îi solicită în limita respectării legii. Dacă poliţistul îi solicită să coboare din autoturism, trebuie să coboare. Dacă îi solicită să scoată autoturismul în afara părţii carosabile, îl scoate. Dacă îi solicită documentele, este obligat să le prezinte. Iar dacă spune că nu le are şi se dovedeşte că le are, săvârşeşte o altă abatere şi nerespectare a indicaţiilor şi semnificaţiilor poliţistului rutier.

Rep.: Care este rolul martorului asistent?

C.S.: Martorul asistent nu este martorul ocular întotdeauna. El este prevăzut şi în domeniul penal şi în cel contravenţional, este o persoană obiectivă, nu este nici din partea Poliţiei, nici din partea persoanei faţă de care se iau măsuri, ci pur şi simplu rolul ei este să certifice faptul că cele consemnate într-un document de către poliţist sunt reale atât timp cât el a asistat la ce s-a înscris acolo. Dacă nu a asistat, atunci doar certifică faptul că respectivul document a fost întocmit de către un poliţist.

Rep.: Când poate trece un poliţist la imobilizarea şoferului?

C.S.: În situaţia în care o persoană, indiferent că este conducător auto, pasager, sau pur şi simplu un pieton, şi aici sunt reguli nu doar pentru Poliţia Rutieră ci şi pentru Poliţie în general, poliţistul poate proceda la imobilizarea persoanei respective, poate folosi şi mijloacele din dotarea sa, mă refer aici la cătuşe, la spray paralizant, la baston. Au dreptul de a folosi toate aceste mijloace şi de a imobiliza persoana respectivă, când aceasta este fie agresivă, fie nu se supune controlului poliţistului. Sunt mai multe condiţii.

Ce risca la Constanţa şoferul care a făcut pe viteazul la Suceava

După ce s-au lămurit aspectele generale, legate de obligaţiile şoferilor în momentul în care sunt traşi pe dreapta, revenim strict la cazul de la Suceava şi la ce anume riscă respectivul şofer întrucât a refuzat să colaboreze. "Nu ştiu ce măsuri au luat cei de la Suceava, dar vă spun că dacă s-ar întâmpla la noi, în primul rând ar putea fi sancţionat contravenţional pentru că a refuzat să se legitimeze, se vede pe filmare că nu vrea să arate actele, poate fi sancţionat contravenţional pentru injurii. Se poate ajunge şi la întocmirea unui dosar penal pentru sfidarea autorităţilor sau ultraj. I se poate reţine şi permisul de conducere pentru nerespectarea indicaţiilor poliţistului rutier, care i-a solicitat să coboare din autoturism, să permită controlul în autovehicul. În general, aici sunt mai multe contravenţii şi infracţiuni unde poate fi încadrat, tocmai de aceea fiecare situaţie trebuie tratată în parte", a spus şeful Serviciului Rutier Constanţa, Ciprian Sobaru.

Liliana CHIRU

VIDEO AICI:

LINK

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Parerea mea este sa faceti o plangere la un parchet militar, acel agent, ... va avea multe de patimit pentru abuz si pentru necunoastere... .
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369