REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.9° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
11.9° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Când e cazul să mergi la un medic specialist în infertilitate

Când e cazul să mergi la un medic specialist în infertilitate

Replica API 9 iunie 2020 | 00:00 823

Dacă tu și partenerul tău încercați să concepeţi un bebeluș, fiecare lună care trece fără să obții un rezultat pozitiv în urma testului de sarcină nu face decât să contribuie la anxietatea ta. Cel mai bine este să mergeți la un medic specialist, pentru o evaluare a infertilității, scrie doc.ro.

O evaluare a infertilității include examinări și teste, pentru că medicul încearcă să descopere motivul pentru care tu și partenerul tău nu reușiți să obțineți o sarcină. Dacă este descoperită cauza, tratamentul poate fi posibil în această situație. În multe cazuri, infertilitatea poate fi tratată cu succes.

Când ar trebui să iei în considerare să va faceți o evaluare a infertilității?

Este important să ai în vedere acest aspect și să mergi la medic pentru evaluarea infertilității, dacă oricare dintre criteriile de mai jos ți se aplică:

- Nu ai rămas însărcinată după 1 an, timp în care ai făcut sex în mod regulat, fără folosirea unei metode contraceptive.

- Ai peste 35 de ani și nu ai rămas însărcinată după ce ai încercat vreme de 6 luni, fără să folosești o metodă contraceptivă.

- Ai peste 40 de ani și nu ai rămas însărcinată după 6 luni de încercări, timp în care nu ai folosit metode contraceptive.

- Ciclul tău menstrual este neregulat.

- Tu și partenerul tău aveți o problema de fertilitate de care știți.

Când să ceri ajutorul unui medic specialist?

Mergi la medicul tău ginecolog sau la un specialist în infertilitate (acest medic se mai numește și endocrinolog reproductiv) dacă nu ai rămas însărcinată după 1 an de încercări. Ar trebui să mergi la medicul tău ginecolog mai devreme de 1 an dacă:

- ai peste 36 de ani - declinul în privința fertilității se accelerează când o femeie ajunge la vârstă de 35 de ani

- ai motive de îngrijorare cu privire la fertilitatea ta - de pildă, ai urmat în trecut un tratament pentru cancer sau crezi că e posibil să ai o boală / infecție cu transmitere sexuală (BTS).

Testele pentru fertilitate necesită timp, iar fertilitatea femeii scade o dată cu vârstă, așa că cel mai bine este să îți faci o programare la un medic specialist cât mai repede cu putință.

Iată câteva recomandări în funcție de vârstă și de starea ta de sănătate, de care să ții cont când iei decizia de a apela la un specialist în infertilitate:

Dacă ai sub 35 de ani și ești sănătoasă

Așteaptă 1 an înainte de a merge la medicul specialist în endocrinologie reproductivă. Unui cuplu normal, de tineri, îi poate lua până la 12 luni pentru a obține o sarcina. De regulă, medicii le recomandă pacienților trecuți de 20 de ani și celor care au puțin peste 30 de ani să încerce să conceapă un bebeluș timp de 12 luni înainte de a apela la un specialist pe probleme de fertilitate. În cele 12 luni, este important că partenerii să nu folosească metode contraceptive.

Dacă ai peste 35 de ani

Așteaptă 6 luni și apoi mergi la medicul cu specializarea endocrinologie reproductivă sau la medicul tău ginecolog dacă nu rămâi însărcinată. După 35 de ani, șansele de a concepe un bebeluș încep să scadă o dată cu vârstă. Rezervă ovariană (câte ovule mai ai) scade în timp, în special după vârstă de 35 de ani. Dacă nu ai rămas însărcinată după ce ai încercat o jumătate de an, e cazul să te vadă un specialist în probleme de fertilitate, numit endocrinolog reproductiv.

Dacă ai peste 40 de ani

E cazul să mergi imediat la medicul specialist în infertilitate. După 40 de ani, calitatea ovulelor, precum și cantitatea acestora scad, așa că nu doar că ai mai puține șanse de a rămâne însărcinată acum, dar riscul de avort spontan este mai mare în cazul tău. La vârstă de 40 de ani, aproximativ 50% dintre embrionii femeii conțin un număr anormal de cromozomi, potrivit experților. Femeile trecute de 40 de ani, așadar, au cel mai probabil nevoie de tratamente pentru fertilitate, așa că discuta cât mai repede cu un medic endocrinolog reproductiv.

Dacă tiroida ta nu funcționează cum ar trebui

Mergi imediat la medicul specialist în endocrinologie reproductivă. Glanda tiroidă este strâns legată de hormonii tăi, așa că dacă nu funcționează cum trebuie, ea poate influență șansele tale de a concepe un copil și de a avea o sarcina sănătoasă. Funcționarea anormală a tiroidei poate fi asociată cu infertilitatea, cu avortul spontan, cu dezvoltarea anormală a creierului bebelușului, etc. Dacă suspectezi că ai o problemă a glandei tiroide, mergi la medic imediat.

Dacă simptome deloc normale

Mergi imediat la medic. Absența menstruaţiilor, cicluri menstruale neregulate sau durere în zona pelvină ar putea să indice faptul că ai o problema de fertilitate care nu a fost diagnosticată. Dacă ai simptome ale infertilității, nu le ignoră și mergi cât mai curând la un medic specialist.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218