rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 18 aprilie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Când e necesară și ce implică operația de cataractă?

Cataracta denumită popular „albeață” este o afecțiune oftalmologică frecvent întâlnită în rândul vârstnicilor. Mai mult de 50% dintre pacienții cu vârsta de 80 de ani sau mai mult au avut cataractă. Cataracta reprezintă opacifierea cristalinului, adică lentila globului ocular, care este în mod normal limpede, devine încețoșată.

Sursă foto: Shutterstock

Pentru ca ochiul tău să vadă, lumina trece printr-un lentilă clară, care se află în spatele irisului, adică acea parte colorată a ochiului. Lentila focalizează lumina, astfel încât creierul și ochiul tău procesează informațiile într-o imagine la nivelul retinei, scrie doc.ro.

Odată ce cataracta depășește, acoperă lentila, ochiul tău nu poate focaliza lumina în același mod. Din această cauză apare vedere neclară, în ceață sau alte probleme de vedere, însă aceste aspecte depind de dimensiunea cataractei și de locul în care se dezvoltă, la nivelul globului ocular. Poți dezvolta cataractă la ambii ochi, dar la unul va fi mai rău afectat decât celălalt sau există posibilitatea să dezvolți ulterior cataractă la cel de-al doilea ochi.

Cine poate să dezvolte cataractă

Majoritatea pacienților încep să dezvolte cataractă în jurul vârstei de 40 de ani, însă probabil că nu vei observa simptome decât după vârsta de 60 de ani. Rareori, bebelușii se nasc cu cataractă din cauza unui defect congenital.

Simptome cataractă

Cataracta, de obicei, nu provoacă durere, dar poate produce disconfort, făcându-ți ochii mai sensibili la lumină.

Cataracta poate provoca:

• vedere tulbure, neclară, în ceață;

• sensibilitate la lumina puternică a soarelui, la lămpi sau faruri;

• vederea unui halou, inel, aură în jurul luminilor, mai ales când conduci noaptea și vezi farurile mașinilor care se apropie;

• modificări ale prescripției de ochelari, inclusiv miopie bruscă;

• vedere dublă;

• necesitatea unei lumini mai puternice când citești;

• dificultatea de a vedea pe timp de noapte (vedere nocturnă slabă);

• modificări asupra percepției culorilor.

Cauze cataractă

În fapt, cataracta este o parte comună a procesului de îmbătrânire a ochiului. Unii factori de risc pot accelera formarea cataractei, precum:

• diabetul;

• steroizii, medicamente obișnuite pentru tratarea afecțiunilor precum artrita și lupusul;

• medicamentele fenotiazinice, cum ar fi clorpromazina, utilizate pentru a trata o varietate de afecțiuni, cum ar fi schizofrenia și tulburarea bipolară;

• chirurgia oculară sau leziunile de la nivelul ochiului;

• tratamentul cu radiații în partea superioară a corpului;

• expunerea prea mare la soare, fără măsuri de protecție a ochiului, cum ar fi ochelarii de soare.

În plus, este mai probabil să dezvolți cataractă dacă:

• fumezi;

• locuiești într-o zonă foarte poluată atmosferic;

• consumi excesiv alcool;

• ai un istoric familial de cataractă.

Tratament cataractă

Dacă simptomele sunt ușoare, este posibil să ai nevoie doar de o rețetă nouă de ochelari sau. Cataracta se agravează de obicei, în timp și în cele din urmă, medicul tău oftalmolog îți va recomanda probabil, o intervenție chirurgicală pentru a elimina cataracta.

Ce este operația de cataractă?

Operația de cataractă este o procedură de îndepărtare a lentilei opacificate globului ocular și, în majoritatea cazurilor, înlocuirea acestuia cu o lentilă artificială. În mod normal, cristalinul ochiului tău este clar, dar prezența cataractei face ca lentila să devină tulbure, ceea ce în cele din urmă, îți afectează vederea. Operația de cataractă este efectuată în ambulatoriu, ceea ce înseamnă că nu trebuie să rămâni în spital după intervenția chirurgicală.

Mai mult decât atât, operația de cataractă este foarte frecventă și este, în general, o procedură sigură.

Când ar trebui eliminată cataracta?

Majoritatea pacienților așteaptă până când cataracta provoacă o pierdere a vederii destul de problematică, cum ar fi dificultatea de a citi sau conduce. Mai precis, dacă din cauza cataractei îți este dificil să îți desfășori activitățile zilnice normale, medicul tău îți poate sugera o intervenție chirurgicală pentru cataractă.

De asemenea, atunci când o cataractă interferează cu tratamentul unei alte probleme oculare, poate fi recomandată intervenția chirurgicală a cataractei. De exemplu, medicii pot recomanda o intervenție chirurgicală pentru cataractă dacă o cataractă face dificilă examinarea retinei, adică a fundului de ochi, pentru a monitoriza sau trata alte probleme oculare, cum ar fi degenerescența maculară legată de vârstă sau retinopatia diabetică, ce reprezintă deteriorarea retinei din cauza complicațiilor diabetului zaharat.

Tipuri operația de cataractă

Există două feluri de proceduri pentru a elimina cataracta:

1) Facoemulsificarea este o tehnică actuală cel mai frecvent folosită în operația de cataractă. Medicul face o mică tăietură în cornee, introduce unui instrument cât un vârf de pix pentru a fragmenta și extrage cristalinul opacifiat și inectează lichide pentru a susține mediul înconjurător. Învelișul cristalinului se îndepărtează pentru a avea acces la cataractă. Folosind unde sonore de înaltă frecvență, ultrasunete, sau un laser, fragmentează și emulsifică porțiunile afectate ale cristalinului. Apoi, medicul aspiră fragmentele de lentile din ochi și introduce un cristalin intraocular (IOL).

2) Extracția extracapsulară a cataractei – Medicul îți poate recomanda această procedură, dacă tehnica de facoemulsificare nu este o opțiune bună pentru tine, cum ar fi în situația în care cataracta este avansată și ar putea fi prea densă pentru a se desprinde cu ușurință. În extracția extracapsulară a cataractei, medicul face o incizie mai mare în cornee. În loc să fragmenteze lentila și apoi să o scoată, va îndepărta lentila opacifiată a globului ocular, dintr-o singură bucată. După aceea chirurgul va insera un cristalin artificial.

Cum să te pregătești înainte de operația de cataractă?

Ți se poate indica să nu mănânci sau să nu bei nimic cu 12 ore înainte de operația de cataractă. De asemenea, medicul te poate sfătui să întrerupi temporar administrarea oricărui medicament care ar putea crește riscul de sângerare în timpul procedurii. Spune-i medicului tău dacă iei medicamente pentru afecțiuni ale prostatei, pentru că unele dintre aceste medicamente pot interfera cu intervenția chirurgicală a cataractei.

În plus, îți pot fi prescrise picături oftalmice antibiotice pentru a le administra cu una sau două zile înainte de operația de cataractă. Mai mult decât atât, cu aproximativ o săptămână înainte de operația de cataractă, medicul îți va efectua un test nedureros, cu ultrasunete pentru a măsura dimensiunea și forma ochiului. Acest lucru va ajuta la determinarea tipului corect de implant de lentile, IOL sau lentile intraoculare.

Implantul de lentile pentru operația de cataractă

Sunt disponibile o varietate de lentile intraoculare cu caracteristici diferite. Înainte de operație, vei discuta împreună cu medicul tău oftalmolog ce tip de lentile intraoculare ar putea funcționa cel mai bine pentru tine și pentru stilul tău de viață.

Lentilele introculare sunt fabricate din plastic, acril sau silicon. Unele dintre ele blochează lumina ultravioletă, altele sunt din plastic rigid și implantate printr-o incizie care necesită mai multe cusături pentru a se închide.

Cu toate acestea, multe lentile intraoculare sunt flexibile, permițând o incizie mai mică, care necesită puține cusături sau deloc. Chirurgul pliază acest tip de lentilă și îl introduce în capsula goală unde se afla lentila naturală, cristalinul. Odată ajunsă în interiorul ochiului, lentila intraoculară pliată se întinde, umplând capsula goală.

Ce fel de lentile intraoculare se pot folosi?

Unele dintre tipurile de lentile intraoculare disponibile pentru cataractă, includ:

• lentilele monofocale cu focalizare fixă –au un singur punct de focalizare pentru vederea la distanță, astfel că atunci când citești vei avea nevoie, în general, de ochelari pentru lectură, pentru că lentila nu se adaptează

• lentilele monofocale cu focalizare acomodantă –deși aceste lentile au un singur punct de focalizare, ele pot răspunde la mișcările musculare oculare și pot deplasa focalizarea către obiecte apropiate sau îndepărtate.

• lentilele multifocale –aceste lentile sunt similare cu ochelarii cu lentile bifocale sau progresive. Diferitele zone ale obiectivului au puncte de focalizare diferite, permițând o vedere apropiată, medie și îndepărtată.

• lentilele torice– recomandate pentru corectarea vederii prin operația de cataracată, dacă ai un astigmatism semnificativ.

La ce să te aștepți după operația de cataractă?

După intervenția chirurgicală de îndepărtare a cataractei, una-două zile o să te confrunți cu:

• senzație de mâncărime la nivelul ochiului;

• disconfort ușor;

• ochi apos;

• sensibilitate la lumină;

• vedere în ceață.

Pentru câteva săptămâni după operația de cataractă, poate fi necesar să folosești picături pentru ochi, care să te ajută să te vindeci, să previi infecția și să controlezi presiunea intraoculară, din interiorul ochiului. În aceste săptămâni, de asemenea, este indicat să evitați:

• să îți atingi ochii;

• să te apleci;

• să ridici greutăți;

• să faci orice altă activitatea ce prezintă riscul de a produce leziuni la nivelul ochiului.

Cum se realizează operația de cataractă?

În timpul operației de cataractă, chirurgul îndepărtează lentila tulbure și o înlocuiește cu un implant de lentilă artificială. Noua lentilă este clară, modelată, personalizată pentru a se potrivi ochilor și nevoilor tale în ceea ce privește vederea. Îndepărtarea cataractei durează de regulă, între 30 și 45 de minute și se efectuează cu anestezie locală. Medicul tău va folosi picături pentru ochi sau îți va administra o injecție pentru a-ți amorți ochiul. Vei fi treaz, dar nu vei simți și nu vei vedea ce se întâmplă în timpul procedurii.

Cât timp este necesar pentru a te recupera după operația de cataractă?

Ochiul tău ar trebui să se vindece în decurs de opt săptămâni, dar îți poți desfășura activitățile zilnice imediat, la o zi după ce intervenția chirurgicală a avut loc.

Riscuri operația de cataractă

În cazul intervenției chirurgicale de cataractă, riscul apariției complicațiilor grave este extrem de scăzut. Cele mai frecvente complicații pot fi tratate cu medicamente sau alte intervenții chirurgicale.

Riscurile pentru operația de cataractă, includ:

• inflamaţie;

• infecţie;

• sângerare;

• umflătură;

• pleoapă căzută;

• dislocare cristalin artificial;

• dezlipire de retină;

• glaucom;

• cataractă secundară.

De asemenea, există un risc foarte mic, aproximativ 1 din 1000 de cazuri, de pierdere permanentă a vederii ca rezultat direct al operației de cataractă. Cu toate acestea, trebuie să discuți întotdeauna cu medicul despre posibilele riscuri. Riscul de a dezvolta complicații după această procedură, este mai mare, dacă ai o altă boală oculară sau o afecțiune medicală gravă. Ocazional, operația de cataractă nu reușește să îmbunătățească vederea din cauza leziunilor oculare subiacente cauzate de alte afecțiuni, cum ar fi glaucomul sau degenerescența maculară. Dacă este posibil, poate fi benefică evaluarea și tratarea altor probleme oculare înainte de a lua decizia de a avea o intervenție chirurgicală pentru cataractă.

Cât de dureroasă este operația de cataractă?

În timpul operației de îndepărtare a cataractei, nu trebuie să simțiți nimic, pentru că vei fi sub anestezie. Ulterior, este posibil să ai dureri ușoare și senzație de disconfort. Medicul îți poate prescrie un analgezic, pe care să îl iei 1-2 zile după procedură, sau niște picături oftalmice pentru a preveni infecțiile și pentru a reduce edemul.

În cât timp vei vedea mai bine după operația de cataractă?

Probabil o să ai o anumită neclaritate în privința vederii, timp de câteva zile după îndepărtarea cataractei. Totuși, ar trebui să observi o îmbunătățire a vederii în primele câteva săptămâni. 9 din 10 persoane văd mai bine după operația de cataractă.

În plus, este posibil să fie nevoie să porți ochelari sau lentile de contact după operația de cataractă. Vechea prescripție de ochelari se poate schimba, deci fii pregăti să-ți cumperi o pereche nouă de ochelari sau lentile de contact.

De asemenea, dacă ai avut și o intervenție chirurgicală cu laser pentru corectarea vederii, precum LASIK, poate fi necesar să repeți procedura sau să porți ochelari ori lentile de contact, după îndepărtarea cataractei.

Va trebui să te operezi din nou de cataractă, în viitor?

Dacă ambii ochi au nevoie de o intervenție chirurgicală pentru cataractă, medicul îți va programa, probabil, operațiile la câteva luni distanță. Acest interval de timp între operații, oferă ambilor ochi posibilitatea de a se vindeca. De asemenea, minimizează perturbarea vieții tale.

Implanturile de lentile pentru cataractă sunt permanente și de obicei, nu trebuie înlocuite. În unele cazuri rare, poți dezvolta cataractă secundară, adică ceața se acumulează pe suprafața lentilelor artificiale la câteva săptămâni, luni sau ani după operația de cataractă.

Cataracta secundară se remediază printr-o intervenție chirurgicală rapidă cu laser, numită capsulotomie posterioară. Procedura durează doar 5 minute, timp în care medicul folosește un laser pentru a face o deschidere în lentilă, pentru a permite luminii să intre din nou. Vederea ar trebui să se îmbunătățească în 24 de ore.

Cu toate acestea, pentru a avea grijă de sănătatea ochilor poți opta pentru un nutraceutic ce conține luteină, adică un antioxidant natural foarte important ce îți menține o vedere sănătoasă și scade riscul degenerescenței maculare, cauza principală a orbirii determinate de înaintarea în vârstă. În plus, un asemenea coplex nutritiv îmbogățit cu Omega-3, vitaminele B, vitamina D3, seleniu și ginseng este ideal pentru oricine susține zilnic o activitate intelectuală semnificativă, reducând oboseala și menținând memoria.

luni, 8 martie 2021701
STEP PROJECT, servicii de prelucrări metalice de precizie
Comentarii
mai mult...Sănătate
17 apr 19:12SănătateCNCAV: Cetăţenii vaccinaţi anti-COVID în străinătate să contacteze un centru din România cu minim 72 de ore înainte de rapel

Cei cărora li s-a administrat prima doză de vaccin anti-COVID 19 în străinătate şi vor să facă rapelul în...361

17 apr 00:00SănătateDermatita atopică: cauze, simptome, tratament331
17 apr 00:00SănătateFicatul gras non-alcoolic, descifrat cu ajutorul unui dispozitiv382
17 apr 00:00SănătateCare sunt alimentele recomandate în caz de crampe musculare?

Crampele musculare apar atunci când mușchii se tensionează, cum ar fi în urma unui antrenament intens sau după o...329

17 apr 00:00SănătateLista celor mai eficiente 10 analgezice348
17 apr 18:51SănătateApa de mare, utilă în igiena nazală și în tratarea problemelor pielii331
17 apr 00:00Sănătate8 tipuri de miere şi indicaţiile terapeutice pentru fiecare în parte

Mierea era hrana divină a zeilor din Egiptul antic, iar virtuțile acestei substanțe străvechi nu se dezmint nici...314

17 apr 00:00SănătatePlante care scad tensiunea arterială377
17 apr 00:00SănătateCum să ascunzi legume în deserturi pentru gustări mai sănătoase301
17 apr 00:00SănătateFurunculul: de ce apare și cum îl tratăm

Furunculul reprezintă o infecție bacteriană sau fungică a foliculului de păr. Infecția folicului de păr nu se...339

17 apr 00:00SănătateTopul alimentelor care conțin zahăr ascuns325
17 apr 00:00SănătateCele mai bune alimente care-ți ridică moralul349
Vremea
7.9°7.9° - 8.3° duminică, 18 aprilie 2021
ConstanțaUmiditate: 100%
Vânt: 3.68 m/s
Presiune: 1017 milibari

Loto
6/49154829471842
5/4016183036137
joker20283233274
Horoscop
mai mult...SPSportRT
18 apr 23:32SportFed Cup. România a pierdut în fața Italiei și retrogradează din Grupa Mondială a Billie Jean King Cup

Echipa feminină de tenis a României a fost învinsă de Italia, cu scorul de 1-3, în play-off-ul Grupei Mondiale a...205

18 apr 23:33SportHandbal feminin: România, foarte aproape de Campionatul Mondial, după 33-22 cu Macedonia de Nord

Naţionala de handbal feminin a României a învins sâmbătă, pe teren propriu, reprezentativa Macedoniei de Nord,...242

18 apr 23:33SportTenis: Ruse aduce României prima victorie în meciul cu Italia (1-2), în Billie Jean King Cup

Elena Gabriela Ruse a învins-o cu emoţii pe Jasmine Paolini, sâmbătă, în Sala Polivalentă din Cluj-Napoca, cu...244

18 apr 23:25SportLiga 1, play-out: Remiză între Astra Giurgiu și Dinamo București

Astra Giurgiu și Dinamo București au terminat la egalitate, scor 0-0, meciul disputat, vineri, pe stadionul "Marin...302

Local
17 apr 23:13LocalCoronavirus la Constanța: 41.061 de persoane, infectate cu SARS-CoV-2

De la debutul pandemiei cu noul coronavirus, la nivelul județului Constanța au fost confirmate 41.061 de persoane...693

17 apr 23:12LocalUGIR Constanța solicită ca beach barurile să poată fi deschise până la ora 24.00

UGIR Constanța supune atenției publice următoarele amendamente, conform Anexei 1 privind „Regulamentul privind...775

17 apr 23:12LocalATENȚIE! Alte ȘASE străzi din Constanța devin artere rutiere cu SENS UNIC

1946

17 apr 14:33LocalSĂLILE DE FITNESS s-au MUTAT în CORTURI

În contextul actual al noilor restricții impuse de autorități pentru combaterea răspândirii temutului Sars-Cov-2,...1039

17 apr 12:21LocalCENTRELE de VACCINARE NU se ÎNCHID de PAȘTE

Centrele de vaccinare rămân deschise de Paște! O informație eronată a fost lansată în mediul online legată de...618

17 apr 11:58LocalPrimăria CERNAVODĂ începe LUCRĂRILE la CENTRUL HAMANGIA!

Lucrările la Centrul Hamangia sunt în linie dreaptă! În curând, în oraşul Cernavodă va fi ridicat Centrul...981

17 apr 23:11LocalRAJA continuă programul de modernizare a sistemelor de alimentare cu apă din județul Constanța

RAJA SA a semnat vineri, 16 aprilie 2021, două noi contracte de lucrări, CL 41 și CL 46, prevăzute în amplul...1023

17 apr 23:11LocalMilitarii Brigăzii 9 Mecanizată ,,Mărăşeşti” l-au COMEMORAT pe generalul Adrian Soci

Vineri, 16 aprilie, se împlinesc patru ani de la moartea unuia dintre cei mai apreciați generali ai Armatei Române,...978

17 apr 23:10LocalÎncă o SERIE de ZMEI în TRAFICUL rutier din Constanța: Unul este MINOR

990

Politică
17 apr 22:55PoliticăAndreea Moldovan, primele declarații după revocare: 'Nu am fost condiționată politic'

Fostul secretar de stat în Ministerul Sănătății, Andreea Moldovan, a declarat vineri, într-o conferință de...696

17 apr 22:55PoliticăVlad Voiculescu, primul mesaj după ce a fost demis de la Ministerul Sănătății: Vreau să mulțumesc tuturor!

Fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, a ieșit cu primul mesaj, după ce a fost demis de la Ministerul...601

17 apr 00:06PoliticăRaluca Turcan anunță salariile care vor crește

1620

Interviuri
2 apr 00:04InterviuriViceprimarul Cocargeanu: USR NU VREA să se construiască în ZONA COSTIERĂ! Video

Florin Cocargeanu este unul dintre viceprimarii Constanței care pune umărul la dezvoltarea orașului. Acesta...2759

24 mar 00:03InterviuriSorin Mihai: Am distribuit TABLETE tuturor elevilor, însă mulți NU au știut ce să facă cu ele

Luni, 22 martie, s-a dat startul simulării examenului național de Bacalaureat pentru elevii claselor a XII-a și a...2857

19 mar 00:18InterviuriCORINA MARTIN: Nu avem nici o STRATEGIE, nimeni NU se gândește să ATRAGĂ turiști! VIDEO

3873

6 mar 00:02InterviuriSOCEANU, primarul din TECHIRGHIOL: Singura sursă pentru INVESTIȚII sunt fondurile europene

Iulian Soceanu este unul dintre cei mai implicați edili din județul Constanța. Și nu-l lăudăm noi, ci o spun chiar...3874

5 mar 00:03InterviuriMariana GÂJU nu ÎNȚELEGE CINE oprește CT BUS să AJUNGĂ la CUMPĂNA

”În spetele unei femei puternice, stă întotdeauna un bărbat puternic”, spune primarul localității Cumpăna,...7266

4 mar 00:07InterviuriViceprimarul RUSU: În MAMAIA, nu vor mai fi ȘANTIERE și MUZICA tare, în sezonul estival

8201

Monden
17 apr 00:00MondenMads Mikkelsen va juca în cel de-al cincilea film al francizei „Indiana Jones“

Actorul danez Mads Mikkelsen, unul dintre cei mai apreciaţi actori în acest an datorită interpretării sale din...348

17 apr 00:00MondenUn album al regretatului artist David Bowie, cu 21 de piese inedite, va fi lansat pe 28 mai

Pagina oficială a artistului David Bowie a anunţat joi lansarea pe 28 mai a produsului discografic "The Width Of A...310

17 apr 00:00MondenA fost lansat trailer-ul noului film „Fast &Furious 9“ în care apar John Cena şi Cardi B

450

17 apr 00:00MondenBad Bunny, marele câştigător al galei Latin American Music Awards 2021

Artistul portorican Bad Bunny a fost cel mai premiat cântăreţ la gala Latin American Music Awards de joi seară,...302

17 apr 00:00MondenRoberto Benigni va primi un Leu de Aur onorific la ediţia de anul acesta a Festivalului de Film de la Veneţia

Regizorul şi actorul italian Roberto Benigni va fi recompensat cu un Leu de Aur onorific la cea de-a 78-a ediţie a...312

17 apr 00:00MondenCannes 2021: Evenimentul suplimentar dedicat profesioniştilor din cinematografie, amânat cu o lună

295

Mapamond
17 apr 00:00MapamondFuneraliile prinţului Philip: Prezentare generală şi detalii despre ceremonia funerară

Funeraliile prinţului Philip, soţul reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii şi duce de Edinburgh, care a murit pe 9...349

17 apr 00:00MapamondCoronavirus: Marea Britanie nu intenţionează să oprească testarea rapidă pentru COVID-19

Ministerul britanic al Sănătăţii a declarat joi că nu există planuri de a opri testarea rapidă pentru...288

17 apr 19:38MapamondGermania: Poliţia a difuzat imagini cu un suspect în ancheta incendierii unei clădiri a Institutului Robert Koch

299

Sănătate
17 apr 00:00Sănătate8 tipuri de miere şi indicaţiile terapeutice pentru fiecare în parte

Mierea era hrana divină a zeilor din Egiptul antic, iar virtuțile acestei substanțe străvechi nu se dezmint nici...314

17 apr 00:00SănătatePlante care scad tensiunea arterială

Este bine să știi, mai ales dacă ești hipertensiv, că există și unele plante medicinale folosite în anumite...377

17 apr 00:00SănătateCum să ascunzi legume în deserturi pentru gustări mai sănătoase

301

17 apr 00:00SănătateCare sunt alimentele recomandate în caz de crampe musculare?

Crampele musculare apar atunci când mușchii se tensionează, cum ar fi în urma unui antrenament intens sau după o...329

17 apr 00:00SănătateLista celor mai eficiente 10 analgezice

Cunoscător sau autodidact, afectat cronic sau pentru prima dată în viață "lovit" de migrenă, durere de genunchi,...348

17 apr 18:51SănătateApa de mare, utilă în igiena nazală și în tratarea problemelor pielii

Apa de mare are multe beneficii pentru organism, printre care descongestionarea și curățarea blândă a căilor...331

17 apr 00:00SănătateFurunculul: de ce apare și cum îl tratăm

Furunculul reprezintă o infecție bacteriană sau fungică a foliculului de păr. Infecția folicului de păr nu se...339

17 apr 00:00SănătateTopul alimentelor care conțin zahăr ascuns

Consumul de zahăr în exces poate fi mai dăunător decât ți-ai imagina, deoarece poate duce la apariția mai multor...325

17 apr 00:00SănătateCele mai bune alimente care-ți ridică moralul

349

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT