REPLICA ONLINE CONSTANTA

3.4° Constanța Joi, 7 Dec. 2023
Anul XX Nr. 6570
3.4° Constanța Joi, 7 Decembrie 2023 Anul XX Nr. 6570

Când este necesară tractografia în boala Alzheimer

Când este necesară tractografia în boala Alzheimer

Replica API 23 septembrie 2022 | 00:00 719

Boala Alzheimer este tipul de demență cel mai frecvent întâlnit și afectează în special persoanele cu vârsta de peste 65 de ani. Este o afecțiune neurodegenerativă ale cărei manifestări clinice apar târziu în cursul evoluției bolii, iar severitatea leziunilor de la nivelul sistemului nervos central nu se corelează întotdeauna cu gravitatea bolii.

Principala manifestare clinică este reprezentată de declinul cognitiv, care se agravează în timp și avansează continuu. Dificultățile de orientare în spațiu și timp, dar și în rememorarea unor evenimente sau conversații recente sunt adesea primele semne ale bolii. Odată cu trecerea timpului, afectarea cerebrală devine tot mai severă, iar pacientul prezintă simptome mult mai grave, ajungându-se până la incapacitatea acestuia de a se hrăni, de a vorbi și a se mișca și chiar la incontinență sfincteriană, în ultimele stadii de boală, scrie stiripesurse.ro.

Diagnosticul precoce al bolii Alzheimer este complex, mai ales în absența unor manifestări clinice specifice, și necesită o abordare interdisciplinară. Într-o primă fază, sunt necesare evaluări cognitive seriate, ulterior pacientul fiind supus și unei evaluări imagistice specifice, aceasta fiind și cea mai importantă etapă din procesul de diagnosticare a afecțiunii.

Tractografia este una dintre metodele moderne de investigare imagistică a structurilor nervoase cerebrale, a integrității acelor tracturi de substanță albă de la nivelul creierului care asigură conexiunile între diferite regiuni ale creierului. Tractografia poate fi utilizată cu succes în boala Alzheimer și oferă informații esențiale chiar și despre cele mai fine modificări de la nivelul acestor structuri. Investigația are la bază examenul RMN și este utilizată atât în scop diagnostic, cât și pentru monitorizarea progresului bolii.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
35462936244
5/49
442464503-12-20234 0 9 1 3 5 7
joker
2719125302