REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
21.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Când ÎNCEP lucrările la BISERICA de la Casa de Cultură?!

Când ÎNCEP lucrările la BISERICA de la Casa de Cultură?!

Replica API 16 iunie 2020 | 14:05 2239

Parcul de la Casa de Cultură rămâne în continuare umbrit de o construcţie ce veghează asupra lui de mai bine de 13 ani de zile. Aici urma să fie construită Catedrala Eroilor, însă actul eroic a fost învins în instanţă anul trecut de către asociaţia “Constanţa Altfel”.

Nimic nou sub soare

UPDATE: Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, Eugen Tănăsescu s-a documentat mai bine între timp şi a aflat că autorizaţia de construcţie este suspendată, nu anulată. "Autorizația de construcție este suspendată pe perioada procesului, până la pronunțarea unei decizii", a declarat el, ulterior.

Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, Eugen Tănăsescu, a declarat că într-un fel, construcţia catedralei s-a mulat după ritmul societăţii, în speţă, cel economic. Criza economică din 2008-2009 a fost invocată în acest sens.“Construcţia, după cum se vede, avansase. A fost şi criza economică din 2008-2009. Noi ne mişcăm în ritmul societăţii. Vreţi să tipărim noi banii? Acolo trebuia să fie o parohie, iar în spatele ei, capela mortuară. S-au strâns donaţii pentru biserica mare, dar s-a mersul în ritmul economic al ţării. După aceea au fost nişte nemulţumiţi care au atacat în instanţă şi s-a suspendat autorizaţia de construire. Înainte nu a mai fost probleme legate de autorizaţie. Ştiu că este o hotărâre a instanţei în acest caz, iar lucrările sunt suspendate. Nu ştim perioada şi în ce condiţii se vor relua lucrările.Toată România după anii 90 a fost dată peste cap. S-a mers în ritmul economic în care s-a putut”, a spus preotul.

Teren trimis în folosinţă gratuită Arhiepiscopiei Tomisului încă din 2001

Terenul situat în parcul din zona Casei de Cultură, în suprafaţă de 6000 mp, pentru edificarea acestor sfinte lăcaşuri, a fost transmis în folosinţă gratuită Arhiepiscopiei Tomisului în iunie 2001 prin Decizia nr. 276 a Primăriei Constanţa, la vremea aceea primar fiind Radu Mazăre. A fost gândită construirea unei Catedrale a Eroilor deoarece, în imediata vecinătate, în parc, se află Monumentul închinat Eroilor Neamului.

Ce spunea Constanţa Altfel în 2019?

Lucrările au fost lăsate de izbelişte din 2007. „În faţa primei instanţe am reuşit să convingem că există aparenţa de nelegalitate a autorizaţiei din multiple motive: lipsă titlu valabil asupra terenului, neîndeplinirea de către arhiepiscopie a obligaţiei impuse de autoritatea de mediu, aceea de a amenaja un parc în suprafaţă de 1.500 mp în Faleză Nord şi altele, mai tehnice. Curtea de Apel Constanţa ne-a dat dreptate şi din altă perspectivă: continuarea lucrărilor reprezintă un real pericol pentru oricine se apropie de construcţie, deoarece lucrările deja executate au fost părăsite de cca 12 ani fără niciun fel de măsuri de conservare“, au spus ei anul trecut.

Ce declara Eugen Tănăsescu în 2019?

Lucrările nu au început în 2007, iar în 2016 s-au luat măsuri de conservare a structurii. „Lucrările nu au fost părăsite de 12 ani, aşa cum afirma asociaţia, deoarece lucrările la Catedrala Eroilor au început prin săparea gropii pentru fundaţie in anul 2007, în 2008 s-a pus perna de piatra şi apoi s-a turnat fundaţia in a doua jumătate a anului 2008. Apoi s-a lucrat aproape in fiecare an, inclusiv in urma cu 3 săptămâni s-a turnat bolta de la altar.

În 2016 s-au luat măsuri de conservare când toată structura a fost tencuita interior şi exterior. In prezent, lucrările au fost executate pana la cota +10m, pe toată structura, iar pana la + 16m pe partea de deasupra balconului de la intrare şi pe parte dinspre altar”, declara purtătorul de cuvânt.

Petruţ IACOB

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
sa ramana doar o biserica .ce e asta doua una linga alta .Si asa nu mai sunt babe destule pentru 2 biserici .redati parcul cum era
2
0
Trebuie demolata, sa ramana parcul cu verdeata ca e plin de betoane. Pomi, banci pentru oameni. E plin de biserici.
4
0
Tanasescu este cam tupeist si chiar nesimtit cu raspunsurile. Nu mai distrugeti parcurile pentru biserici.
6
0
ati distrus parcurile cu bisericile voastre..,
5
0
bordeluri sa creasca PIB ul nu biserici .astia sunt cei mai mari manipulatori
1
0
credinta este in suflet. NU mai mergeti la biserica. NU mai dati bani la popi. NU va fie frica de blestemele satanelor farisei de popi inbuibati din banii nostri. REPET credinta este doar in sufletul fiecaruia !
10
0
Uite cum hotii astia o sa ramana cu bisericile goale....Umilinta si respect pt semeni nu exista. Doar partzarie si simonie..Allah va vede....
3
3
De ce dku sa mai inceapa.Nu ii ajunge prea smecheritului cit are.Firma acestuia de funerare spala morti in garaj sa dat si in presa nim nu sa intimplat.Sa nu ii ajunga oare atiita si atiita purcoi de bani.O trai vieti multe sau se va inpaia.Regurgitie maxima.Luati citeva incubatoare pt copii de la spit
8
1
Domnule Tanasescu daca doar biserica asta este inceputa trebuie terminata pentru ca atunci cand icepi o lucrare te uiti si daca ai bani sa o termini,dar se pare ca in orasul si judetul Constanta sunt incepute mai multe biserici care asteapta sa fie terminate,adica seful tau"a uitat"versetul biblic inainte sa tai masoara de doua ori.
13
1
Sa o demoleze, iar molozul sfant sa si-l ia Tanasescu acasa la el!
33
4
Daramata complet si prelungit parcul.E nevoie de spatii verzi,nu de betoane!!!
42
3
sub umbrela crucii ..sfinte, mafiotii nu se mai satura de facut bani ca munca e grea si le place cand primesc bani degeaba de la prosti.
32
3

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102