REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.8° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
10.8° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Când să vă faceți griji pentru o durere de stomac? Atenție la aceste semne!

Când să vă faceți griji pentru o durere de stomac? Atenție la aceste semne!

Replica API 5 iulie 2022 | 00:00 904

Durerea cronică poate fi simțită timp de mai mult de trei luni, este prezentă tot timpul sau vine și pleacă în mod recurent.

Când pacientul prezintă aceste simptome, cel mai normal este sa apeleze la o evaluare medicala. Potrivit portalului MSD, într-un procent mic poate fi o „tulburare organică specifică”. Restul, care este majoritatea cazurilor, poate fi cauzat de un „sindrom de durere abdominală mediată central”.

Acesta din urmă provoacă durere care poate fi resimțită mai mult de șase luni și „apare fără dovezi ale unei anumite tulburări organice sau alte probleme gastrointestinale”, explică el pe site-ul menționat anterior.

De ce apare durere de stomac

Durerea de stomac poate fi cauzată de reflux gastroesofagian, pancreatită sau chiar perforație intestinală, însă specialiștii indică că în cele mai multe cazuri poate fi o situație temporară și că are o soluție rapidă.

Însă în cazurile în care acest disconfort persistă, principala recomandare este să consultați un medic pentru a analiza în profunzime și a determina motivul pentru care este generată durerea.

„Este important de știut că există multe cauze ale durerii și dacă aceasta este intensă, neobișnuită sau reapare într-un mod izbitor, sau este însoțită de orice simptom îngrijorător, precum pierderea în greutate, slăbiciune, scaune întunecate sau vărsături, ar trebui să ne consultăm medicul, astfel încât caracteristicile durerii să fie studiate în mod adecvat și să se observe dacă sunt necesare teste speciale și trebuie recomandat tratamentul adecvat”, explică dr. Francisco José García Fernández, specialist la Fundația Spaniolă pentru Sistemul Digestiv (FEAD), în cuvinte culese de Infosalus.

Cauzele durerii cronice de stomac

Cauzele durerii cronice de stomac pot varia în funcție de vârsta pacientului.

Conform MSD, poate fi generat la copii din următoarele motive:

Intoleranță la lactoză (un zahăr care se găsește în produsele lactate).

Constipație.

Boala de reflux gastroesofagian.

Acestea sunt cauzele la adulții tineri:

Indigestia (dispepsie) cauzată de un ulcer gastroduodenal sau de medicamente precum aspirina sau medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS).

iritația stomacului

Tulburări hepatice (cum ar fi hepatita).

Tulburări ale vezicii biliare (cum ar fi colecistita).

La adulți:

Poate fi cauzată de cancer, care poate fi de stomac, pancreas, colon sau ovarian.

Durerile abdominale pot fi cauzate de un alt tip de afecțiune, deoarece majoritatea organelor corpului sunt localizate în cavitatea abdominală, adică disconfortul este generat de un simptom reflex, „originat în alte structuri care nu au nicio legătură cu digestia, cum ar fi spatele, inima sau plămânii.”

Când durerea este foarte intensa, o recomandare este sa mergi rapid la urgente. Pe de altă parte, mai sunt și alte semne care te fac sa mergi cat mai repede la medic.

Trebuie avut grijă atunci când disconfortul ajunge să fie continuu și nu se calmează cu analgezice. Se înțelege prin „dureri abdominale cronice când durează mai mult de trei luni”, subliniază specialiștii.

Un alt disconfort este febra care nu scade, chiar dacă se ia ceva antipiretic.

Durerea de stomac este însoțită de greață sau vărsături constante sau se observă prezența sângelui în ele.

Umflarea abdomenului și picioarelor este, de asemenea, un simptom de care trebuie să fii atent.

Dificultate la înghițire.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369