REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.1° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.1° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Când se recomandă tratamentul cu iod radioactiv?

Când se recomandă tratamentul cu iod radioactiv?

Replica API 27 mai 2022 | 19:22 646

Terapia cu iod radioactiv este un tratament țintit care se recomandă pacienților diagnosticați cu cancer tiroidian diferențiat și celor care suferă de hipertiroidism de cauză autoimună rezistent la tratament.

Pentru pacienții care suferă de cancer tiroidian diferențiat (papilar sau folicular), radioterapia cu iod reprezintă tratamentul standard, aplicat de primă intenție după îndepărtarea chirurgicală a glandei tiroide. Iodoterapia nu se poate utiliza pentru tratamentul altor tipuri de cancer tiroidian, precum carcinoame anaplazice (nediferențiate) și medulare, deoarece celulele neoplazice din aceste tipuri de cancer nu absorb iodul, scrie stiripesurse.ro.

Tratamentul constă în administrarea pe cale orală a unei capsule de iodură de sodiu care conține un izotop radioactiv al iodului (I-131) și se bazează pe faptul că iodul radioactiv se acumulează apoi la nivelul celulelor canceroase tiroidiene, distrugându-le prin radioactivitatea emisă. Administrarea de iod radioactiv după extirparea chirurgicală a glandei tiroide scade semnificativ rata de recidivă și îmbunătățește supraviețuirea pe termen lung.

Iodoterapia se inițiază numai la recomandarea medicului endocrinolog, iar administrarea tratamentului se realizează în colaborare cu un medic specializat în medicină nucleară. Tratamentul cu iod radioactiv se desfășoară în siguranță, în condiții speciale, pentru protecția pacienților și a personalului medical împotriva radiațiilor. Iodoterapia se instituie pe Secția de Terapie Izotopică sub atenta supraveghere a personalului medical calificat, în condiții de siguranță și confort pentru pacient. Iodoterapia necesită spitalizare, pacienții fiind izolați după administrarea tratamentului în saloane special amenajate pentru protecția împotriva radiațiilor.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
pentru pesedisti si securisti,luati iod,e bun,alfel faceti cancer la tiroida!
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218