REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.2° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.2° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Când și cum trebuie să luăm vitaminele și suplimentele alimentare

Când și cum trebuie să luăm vitaminele și suplimentele alimentare

Replica API 18 ianuarie 2020 | 00:00 559

Vitaminele și mineralele sunt indispensabile pentru o sănătate de fier. Cel mai bine ar fi să le obținem printr-o dietă echilibrată, dar, în cazul în care apar deficiențe nutriționale și medicul recomandă administrarea de vitamine și de suplimente alimentare, este important să știm cum și în ce moment al zilei trebuie administrate, ca să fie asimilate cât mai eficient de organism.

Există din ce în ce mai multe cercetări care indică faptul că adulții care au o alimentație echilibrată nu au nevoie să ia vitamine și suplimente alimentare1. Specialiștii recomandă precauție când vine vorba de administrarea de vitamine, deoarece surplusul de vitamine poate avea consecințe nedorite. Mare grijă și când acestea sunt combinate cu medicamentele care se eliberează cu prescripție medicală, de exemplu.

Altele, precum este vitamina E și beta-carotenul, când sunt luate în doze foarte mari, pot fi dăunătoare sau chiar fatale. Femeile însărcinate ar trebui să acorde o atenție deosebită atunci când optează pentru administrarea de suplimente. De exemplu, nivelurile ridicate de vitamina A pot provoca dizabilități congenitale. În schimb, acidul folic poate ajuta la dezvoltarea fătului și la prevenirea spinei bifide. De aceea, înainte de a lua vitamine sau suplimente alimentare este important consultul medicului.

Vitaminele din complexul B

Vitaminele din complexul B (tiamina, riboflavina, vitamina B6, niacina, biotina, vitamina B12, acidul folic și acidul pantotenic) sunt recomandate pentru stimularea energiei și reducerea stresului. Cel mai bun moment al zilei pentru a lua oricare dintre aceste vitamine este imediat după trezire, pe stomacul gol. În felul acesta, vitaminele din complexul B sunt mai ușor absorbite. Pentru că pot da senzația de greață când sunt administrate pe stomacul gol, o soluție ar fi să fie luate cu o cantitate mică de alimente. Totodată, deoarece aceste vitamine au tendința să ne dea un plus de energie, administrarea lor în a doua parte a zilei ne poate afecta capacitatea de a adormi.

Vitaminele solubile în apă

Aceste vitamine nu sunt produse în mod natural sau stocate de corpul uman. Drept urmare, astfel de vitamine trebuie obținute consumând produse animale (carne, lapte, brânză, ouă), produse vegetale (fructe, legume, cereale) și, eventual, prin administrarea de suplimente alimentare. Printre vitaminele solubile în apă se numără vitamina C și o mare parte din vitaminele din complexul B.

Vitamina C se găsește într-o varietate de produse vegetale cum sunt sucul de portocale, sucul de grepfrut și sucul de lămâie. Vitamina C rămâne doar câteva ore în sânge, așa că ar trebui luată cu apă, după masă sau pe stomacul gol, o dată sau de două ori pe zi, de preferat la aceleași ore în fiecare zi.

Vitaminele liposolubile

Printre vitaminele liposolubile se numără: vitamina A, vitamina D, vitamina E și vitamina K. A lua doze mari de vitamine liposolubile poate fi dăunător sau toxic pentru organism. De aceea, specialiștii recomandă să fie administrate doar cu acordul medicului și doar în cazul unor carențe nutriționale.

Ca să se asimileze foarte bine, vitamina A trebuie să fie luată aproximativ la aceeași oră în fiecare zi, în cantitatea prescrisă de medic. Excesul de vitamina A poate afecta funcția hepatică.

Dacă vitamina D poate fi administrată seara, înainte de culcare, vitaminele E și K trebuie luate cu două ore înainte sau după administrarea altor medicamente sau suplimente. Aceste vitamine se administrează cu alimente care conțin grăsimi.

Vitaminele prenatale

Este recomandat ca femeile care vor să rămână însărcinate să înceapă să consume acid folic cu un an înainte de concepție. De asemenea, gravidelor le este recomandat să ia zilnic vitamine prenatale în timpul sarcinii, într-un anumit moment al zilei.

Stabilirea unui orar de acest gen depinde de mai mulți factori, de exemplu, dacă gravida se confruntă cu grețuri matinale sau vărsături pe parcursul zilei. Dacă vitamina prenatală crește senzația de greață, se poate lua în considerare administrarea acesteia înainte de culcare sau cu o cantitate mică de alimente.

Printre vitaminele prenatale importante se numără acidul folic, calciul și fierul. Înainte de a începe să ia vitamine prenatale, gravida ar trebui să discute cu medicul despre cum ar trebuie să le administreze. De exemplu, fierul și calciul sunt nutrienți care își afectează absorbția reciproc. De asemenea, fierul nu ar trebui luat în același timp nici cu vitamina B12 și acidul folic. Pe lângă acestea, contează și cum sunt administrate vitaminele prenatale. Dacă este vorba de carbonat de calciu, cel mai bun moment de administrare este în timpul masei, deoarece acidul din stomac produs în timpul mesei este important pentru absorbția acestuia. Pe de altă parte, dacă luăm calciu sub formă de citrat de calciu, îl putem administra în orice moment al zilei. De regulă, suplimentul de fier se ia cu o oră înainte de masă sau cu două ore după masă, cu un pahar mare cu apă. Pentru că fierul este unul din suplimentele care poate provoca stări de greață, poate fi administrat cu o cantitate mică de alimente.

Sursa: doc.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920