REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.6° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.6° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Când vor avea loc alegerile locale şi parlamentare?

Când vor avea loc alegerile locale şi parlamentare?

Replica API 7 aprilie 2020 | 00:00 1140

Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a anunţat, joi, 2 aprilie, că, împreună cu liderii PSD, UDMR şi PRO România, a depus la Parlament proiectul de lege privind prelungirea mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale, pentru a fi dezbătut în procedură de urgenţă. „Alături de preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, şi preşedintele PRO România, Victor Ponta, am depus la Parlament proiectul de lege privind prelungirea mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale, pentru a fi dezbătut în procedură de urgenţă", a anunţat Tăriceanu.

Claudiu Ceti: Era ceva previzibil și firesc, este vorba despre un context special

Secretarul ALDE Constanța, Claudiu Ceti, vede cu ochi buni această inițiativă, mai ales că este vorba despre un context cu totul și cu totul special, generat de pandemia de coronavirus. „Este o inițiativă foarte bună. Este un lucru care era previzibil și totodată, benefic. Bine, domnul Tăriceanu a forțat puțin lucrurile, încă nu se știe pe ce dată vor fi alegerile locale. Este clar că aceste mandate se vor prelungi. Vorbim despre un context special, iar mandatele trebuie prelungite.

Claudiu Ceti

Aleșii locali, dacă își termină mandatele în iunie, ar trebui ca acestea să fie prelungite până în decembrie. Ei vor stabili în funcție de data alegerilor locale. Data alegerilor o stabilește Guvernul”, spune Claudiu Ceti. Acesta preconizează un scenariu în care alegerile locale ar fi puse în luna octombrie, iar cele parlamentare, în luna decembrie. „Eu cred că alegerile locale vor fi undeva în luna octombrie, iar alegerile parlamentare, undeva în luna decembrie. Este părerea mea. Au timp să demareze așa și campania oficială. Pentru locale începe campania în septembrie, iar pentru parlamentare, în noiembrie. Această modificare excepțională se face pentru că aleșii locali și parlamentarii nu pot să își depășească mandatele. Toate aceste decizii trebuie să fie constituționale, iar CCR trebuie să vegheze asupra acestor lucruri”, mai specifică Claudiu Ceti.

Primarul din Agigea, Cristian Cârjaliu, spune că ar prefera să nu fie prelungitele mandatele

Contactat pentru un punct de vedere, primarul din Agigea, Adrian Cârjaliu, a declarat că situaţia este destul de complicată şi ar trebui analizată cu mare răspundere şi în beneficiul cetăţeanului. „Eu aş fi preferat să nu fie prelungit mandatul, din mai multe motive. Având în vedere situaţia actuală la nivel mondial, trebuie să ne gândim la siguranţa cetăţenilor. N-aş fi vrut să se prelungească că e ceva anormal. Dar având în vedere situaţi de criză, ce hotărăşte legiuitorul, vom aplica îjn consecinţă. La ora actuală sunt câteva scenarii: să se ţină în septembrie, octombrie. După care, să aibă loc alegerile parlamentare. Dacă se comasează alegerile locale şi parlamentare, o să fie o nebunie generală în secţiile de votare”, a spus primarul.

Cârjaliu: „Trebuie să ţinem cont de criza economică prin care trece România”

„Alegerile înseamnă costuri pe care, până la urmă, le plăteşte cetăţeanul, nu statul. Statul plăteşte din impozitele cetăţenilor. Trebuie tratat cu mare chibzuială.

Cristian Cârjaliu

De preferat ar fi ca ambele alegeri să se ţină în acelaşi timp pentru a nu fi cheltuieli suplimentare, dar, pentru asta, trebuie să fie micşorat numărul alegătorilor dintr-o secţie. Criza economică care se resimte astăzi în România are un impact negativ şi asupra bugetului naţional, şi asupra celui local. Nu se mai poate juca, în contextul actual, cu banul public. Pentru mine, nu e niciun avantaj, dar nici dezavantaj dacă s-ar prelungi mandatele. Ştim să facem administraţie, aplicăm legea. Trebuie să luăm măsuri legislative în interesul cetăţeanului. Tot poporul trebuie să trecă peste această criză, nu ne am mai întâlnit cu aşa ceva în ultimii 60 de nai. Nu trebuie să facem declaraţii nelalocul lor, trebuie să fim cumpătaţi. Vor suferi cetăţenii oneşti”, a conchis primarul.

Petruț IACOB

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Nu vrem prelungiri ale mandatelor. Vrem sa schimbam ceva. In unele localitati nu s-a mai schimbat ceva de 20 de ani.
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367