REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
7.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Cantitatea de ouă recomandată pentru adulți și pentru copii

Cantitatea de ouă recomandată pentru adulți și pentru copii

Replica API 17 septembrie 2020 | 00:00 1105

Oul este unul dintre cele mai hrănitoare alimente, fiind bogat în nutrienți valoroși. În ultimii ani însă, ouăle au căpătat o reputație proastă, din cauza bolilor apărute din cauza colesterolului mărit. Nutriționiștii ne lămuresc însă și ne dovedesc că lucrurile nu stau chiar așa.

Un ou conține, într-adevăr, 186 mg de colesterol, adică 62% din doză zilnică recomandată. La fel de adevărat este însă că, atunci când consumăm colesterol, organismul nu mai produce, așa că balanță se echilibrează. Colesterolul este o moleculă structurală esențială membranei celulare. Organismul produce singur colesterol, iar problemele cardiace apar doar atunci când nivelul de colesterol depășește limitele normale. Colesterolul “rău” crește atunci când adoptăm o dietă nesănătoasă, bazată pe grăsimi saturate, când câștigăm kilograme în plus, când avem un stil de viață sedentar ori când ne expunem stresului pentru perioade îndelungate, scrie doc.ro.

Gălbenușul este cel care conține o cantitate mai mare de colesterol, albuşul fiind bogat, în mare parte, în proteine. Specialiștii ne recomandă să limităm consumul de gălbenușuri la 6 pe săptămâna, însă nu există dovezi concrete că o cantitate mai mare ar fi dăunătoare.

Studiile făcute în ultimii ani cu privire la consumul de ouă au scos la iveală următoarele aspecte:

În cele mai multe cazuri, colesterolul “bun” este cel care crește în urmă consumului de ouă

Colesterolul “rău” nu suferă modificări în urmă consumului de ouă, dacă acestea sunt gătite într-o manieră sănătoasă

Nivelul de antioxidanți din sânge crește în urma consumului de ouă

Oamenii de știință susțin că, dacă nu depășim cantitatea de 3 ouă pe zi, nu avem de ce să ne facem griji pentru sănătatea noastră. Oricum, cantitatea de ouă consumată într-o zi trebuie să fie în concordanță cu celelalte mese ale zilei. Un ou conține 80 de calorii, 5 grame de grăsimi și 6 grame de proteine. Drept urmare, dacă masă de prânz va fi și ea bogată din punct de vedere proteic, nu e necesar să mănânci 2-3 ouă la micul dejun, te poți limita la unul singur. Echilibrul este cheia.

Problemele ar putea apărea însă atunci când asociem ouăle cu alimente nesănătoase. Spre exemplu, nu e indicat să mănânci ouăle prăjite, alături de bacon sau omletă cu brânză. Asemenea combinații vin la pachet cu o cantitate mare de grăsimi, dar și de calorii.

Metode sănătoase de consumare a ouălor

Pentru a beneficia de calitățile nutritive ale ouălor fără a-ți pune sănătatea în pericol, alege să le gătești folosind metode cât mai sănătoase, fără grăsimi – Iată câteva feluri în care poți consumă ouăle:

Ouă fierte

Ouă poşate

Ouă coapte

Ouă coapte în avocado

Omletă cu un strop de ulei de măsline

Ouă ochiuri gătite cu un strop de ulei de măsline

Consumul de ouă la copii

Ouăle sunt recomandate pentru copii întrucât calitățile lor nutriționale asigura dezvoltarea armonioasă a acestora.

Specialiștii susțin că, în cazul copiilor, un ou pe zi, respectiv 7 ouă pe săptămâna, nu afectează cu nimic sănătatea copiilor. Mai mult decât atât, consumul regulat de ouă în cazul copiilor este chiar benefic.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614